Papageno Radio
Intermezzo L. Simon Lászlót nevezték ki a Nemzeti Múzeum főigazgatójának

L. Simon Lászlót nevezték ki a Nemzeti Múzeum főigazgatójának

L. Simon László vezetheti a továbbiakban a Magyar Nemzeti Múzeumot – jelentette be a hírt a politikus a saját Facebook-oldalán.

Az augusztus 2-i bejegyzésből kiderül, hogy 2021. július 31-i hatállyal nevezte ki Kásler Miklós az intézmény élére, illetve, hogy a megbízatása öt évre szól. A Magyar Nemzeti Múzeumot 2016 óta Varga Benedek történész, levéltáros vezette, aki a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum éléről érkezett az intézménybe.

Az, hogy a politikus is versenyben van a főigazgatói posztért egy hónapja került nyilvánosságra. 52 oldalas pályázatot nyújtott be, melyet a posztja szerint Orbán Viktor is elolvasott és támogatott. Ebben azt írta, hogy vezetése alatt az intézmény a közéletben és az emlékezetpolitikában is aktívabb szerepet vállalna. Véleménye szerint „a múzeum nem nélkülözheti az egyértelmű állásfoglalásokat, a tudományosan megalapozott, de a széles közönség számára értelmezhető orientáló, identitásformáló szándékot.”

A 444.hu által szemlézett pályázati anyagában a fentieket részletesebben is kifejti: „Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve, hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük” – fejtette ki L. Simon. Mindennek fontosságát azzal indokolta, hogy a megfelelő tudományos diskurzussal elkerülhetőek az „emlékezetpolitikai kudarcok”, amiket korábban szoborállítások, újra temetések esetében tapasztaltak.

(via 444.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!