Papageno Radio
Intermezzo Mészáros Zsolt Máté lett Budapest egyik első számú templomának zeneigazgatója

Mészáros Zsolt Máté lett Budapest egyik első számú templomának zeneigazgatója

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművészt és Liszt-kutatót nevezték ki a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatói pozíciójára. Az új zeneigazgató felelős az egyházzenei- és koncertélet megszervezéséért, emellett karvezetőként irányítja a kórus munkáját és orgonaművészi feladatokat is ellát.

Mészáros Zsolt Máté Junior Príma díjas orgonaművész, a fiatal orgonistageneráció meghatározó képviselője. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, melynek jelenleg doktorandusz hallgatója. Háromszor nyerte el a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban pedig az Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, melynek keretében Liszt Ferenc harmónium- és orgonaműveinek új összkiadását készíti el, majd mutatja be egy hangversenysorozat keretében.

Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon és számos európai ország fesztiváljain mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia pécsi orgonaversenyét. 2018-ban bejutott a Miami International Organ Competition középdöntőjébe. Az egyik legfontosabb célja az orgonazene és a magyar zenekultúra népszerűsítése. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatója, a Kassai téri Szentlélek-templom orgonaművésze. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.

„Régóta keresek olyan zenei igazgatót, aki a templom zenei múltjához méltó vezetője mind az egyházi zenének mind pedig annak a kultúrának, amit a Belvárosi Főplébánia-templom mindig is képviselt, tehát nem kizárólag a liturgikus, szakrális zenéről van szó, hanem egy komoly hangversenyéletről is. Olyan elődök fémjelezték a zenei életet itt nálunk, mint Harmat Artúr, vagy Liszt Ferenc – van is emléktáblája mindkettőjüknek a templomban. Zsolt többször adott korábban koncertet nálunk, kutatásai során pedig többek között azt vizsgálta, hogyan kötődött Liszt a templom plébánosához, karnagyához, és művészileg hogyan hagyta itt a keze nyomát.

Mivel azt szeretném, hogy hosszú távon a templom liturgikus és zenei élete méltó legyen a múltjához és a templom rangjához, úgy is mint Budapest egyik első számú temploma, és úgy is mint 2000 év kőbe vésett történelme kultúrája és lelkisége, azt gondolom, a múltat ismerve kérlelhetetlen igényességgel kell a jelenben a jövőt építenünk, amelyben hiszem, hogy Zsolt ezzel a szakmai és emberi igényességgel lesz a munkatársunk” – mondta Dr. Osztie Zoltán.

Ide kapcsolódik:
Mészáros Zsolt Máté: „Arra törekszem, hogy kívül maradjak az előadó-művészeti trendeken”

„Nagyon megtisztelő számomra ennek az együttműködésnek a létrejötte. A Főplébánia-templommal és Osztie Zoltán atyával régóta dolgozunk már együtt, számos koncertet adtam a templomban és Liszt Ferenccel kapcsolatos kutatásaim is elvezettek ide, ez a helyszín ugyanis nagyon fontos volt a zeneszerző számára. Számos alkalommal vezényelt a templomban és több nagyszabású műve is itt hangzott el először. Kötelességemnek érzem, hogy a hely szellemiségéhez és a nagy elődök hagyatékához méltó egyházzenei életet valósítsak meg.  Zeneigazgatóként fontos célkitűzésem, hogy az elkövetkezendő időkben megvalósuló programok, koncertek és fesztiválok sokszínűek legyenek és olyan magas művészi színvonalon valósuljanak meg, amelynek eredményeként a templom elfoglalhatja méltó helyét a legrangosabb hazai koncerthelyszínek sorában” – szögezte le Mészáros Zsolt Máté.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!