Papageno Radio
Intermezzo Rangos svájci irodalmi díjjal tüntették ki Bán Zsófiát

Rangos svájci irodalmi díjjal tüntették ki Bán Zsófiát

Bán Zsófia író nyerte el a 21. alkalommal odaítélt Spycher: Literaturpreis Leuk svájci irodalmi díjat – adta hírül a Magvető Kiadó.

„Ő egy világpolgár, és aki az elbeszéléseit olvassa, nem szabadulhat attól a benyomástól, hogy Bán Zsófia szövegeibe belesűríti minden életszakaszának irodalmi legjobbjait. Realizmusa mágikus, kedvenc műfaja az elbeszélés, szövegeinek alapja pedig az az empatikus pillantás a kívülállóra, amely oly jól ismert a közép-európai zsidó irodalomban. Történeteit figyelmesen kell olvasnunk, mert gyakran egyetlen mondattal új fordulatot vesznek. Bán Zsófia kíméletlenül szemléli az embereket, ám anélkül, hogy elítélné őket” – méltatta a zsűri az 1957-ben Rio de Janeiróban született magyar írót.

A Leuk Kastély Alapítvány irodalmi díjával megközelítőleg 18,400 eurós (6,5 millió forintos) pénzdíj jár, illetve a kitüntetett szerzők három-öt esztendőn át évi két hónapot tölthetnek és alkothatnak a svájci Wallis kantonban található Leukban, az alapítvány ösztöndíjával.

Ide kapcsolódik:
Átadták az irodalmi élet kimagasló teljesítményeit elismerő Déry-díjat

A díjat, amelyet korábban olyan szerzők kaptak meg, mint például Krasznahorkai László, Mircea Cartarescu vagy Marcel Beyer, szeptember 19-én adják át Bán Zsófiának Leuk kastélyában.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!