Papageno Radio
Színház Tudtad, hogy Mads Mikkelsen balett-táncosként kezdte?

Tudtad, hogy Mads Mikkelsen balett-táncosként kezdte?

Eddigi munkásságában nem sok utalt korábbi hivatására, most azonban a Még egy kört mindenkinek című film zárójelenetében Mads Mikkelsen kitáncolja a feszkót magából – és a nézőkből is. 

A Legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Oscar-díjjal jutalmazott alkotás bemutatja, hogyan vezet el a hétköznapok szörnyűséges banalitása – vagy banális szörnyűsége – ahhoz, hogy valaki alkoholista legyen. A pszichológiát tanító Nikolaj három kisgyerek mellett évek óta nem aludt, feleségét (a férfi minimális hozzájárulása mellett) a gyerekek teljesen lefoglalják. Martin (Mikkelsen) történelemtanár, a gyerekei már nagyok, felesége éjszakázik – a férfinak alig van kapcsolata a családjával. A testnevelő tanár Tommy egyedül él beteg kutyájával, miután felesége elhagyta, az énekszakos Peternek pedig sosem volt családja, bár vágyik rá.

És természetesen valamennyiük karrierje romokban, kiégettek, motiválatlanok és nyűgnek érzik a tanítást.

Ekkor dobja be az ötletet Nikolaj: létezik egy elmélet, amely szerint egy bizonyos alkoholszint folyamatos fenntartása pozitívan hat az emberre, segít kibontakoztatni a képességeit. A négy kolléga lelkesen vállalkozik arra, hogy egy önmagukon végzett kísérlet keretében a gyakorlatban is kipróbálják, milyen, ha folyamatosan spiccesek – persze szigorúan csak munkaidőben! (Ne becsüljük alá az emberi találékonyságot, ha meg kell indokolni az ivást, vagy az alkoholizmust!)

Mads Mikkelsen - Még egy kört mindenkinek - forrás: Vertigo Film
Mads Mikkelsen – Még egy kört mindenkinek – forrás: Vertigo Film

Eleinte a négy férfi nézőpontjából szemléljük csak az eseményeket, ami alapján viharos siker a dolog. A kreativitásuk szárnyal, a tanórák mennek, mint a parancsolat, a diákok imádják őket, a családi életük új lendületet kap és közben még remekül is szórakoznak. Itt azonban vérszemet kapnak és az alkoholszint emelésével próbálnak még kirobbanóbb hatást elérni. És ezzel megcsúszik a helyzet. A szalonspiccesen sziporkázó tanár helyett az láthatjuk, amikor a tizenéves fia a szomszéd kertből kaparja össze Martint, mert annak fogalma sincs róla, hol van. A kísérlet alibije mögül pedig kivillan az alkoholizmus, mint „nem várt mellékhatás”.

A filmben a haverjai végig azzal húzzák Martint, hogy fiatalkorában balettozni tanult és próbálják rávenni, mutassa meg a tudását. Ez a mozzanat egyébként a forgatáson is így történt: a film rendezője, Thomas Vinterberg direkt írta Mads Mikkelsen számára a zárójelenetet, hogy lássa, harminc év után mi maradt a tánctudásából.

A színész ugyanis viszonylag későn váltott karriert. A most 55 éves sztár 1996-ban szerepelt először filmben. Előtte tornász volt, majd a balett felé fordult. Egy évig tanult a Svéd Nemzeti Balettnél Göteborgban, de 1987-88 nyarán New Yorkban is járt egy kurzusra Martha Graham társulatába. A göteborgi év alatt tanult meg svédül is, mert unta, hogy mindenki csak bólogat és mosolyog, ha dánul beszél hozzájuk. Az ezt követő tíz évben balett-táncosként dolgozott, musicalekben lépett fel. Az újabb fordulatot Nicolas Winding Refn hozta, aki felkérte Díler című krimijének főszerepére Mikkelsent.

„Számos helyzetben színészként is jól jön, ha táncos vagy, főleg a kaszkadőrmutatványok esetén.” – árulta el a Scan Magazin-nak. „Fel is bontanám a szerződést, ha valaki mással csináltatnák a kaszkadőrmutatványokat.

Nem én mondom a filmben az ütős sorokat, de én csinálom az ütős mutatványokat és nem mondok le róluk. Ezért szerepelek filmekben!”

Nem mellesleg felesége, Hanne Jacobsen is táncos és koreográfus, de férjéhez hasonlóan alkalmanként ő is vállal filmszerepeket. A pár 13 év ismeretség után, 2000-ben házasodott össze és két gyerekük született. A színész a forgatásokon kívül meglehetősen visszahúzódó, átlagos életet él a családjával dániai otthonukban.

A tánctudás a Még egy kör mindenkinek forgatásán is jól jött.

Bár a szerepe szerint részeg, a színész mozdulatain látszik a táncos rutinja. Természetesen itt sem használt kaszkadőrt, hanem végig őt láthatjuk táncolni. A lépések kidolgozásában egy koreográfus is közreműködött, Mads Mikkelsen és Thomas Vinterberg rendező találták ki a mozdulatsor végleges formáját.

Ide kapcsolódik:
Két Oscar-díjas filmet is vetítenek az Artmozik éjszakáján Budapesten

A jelenet utalás a Zorba, a görög végére, ahogy ott bontja meg az addig felépített hangulatot és helyzetet a rendező, ugyanarra használja itt is a táncos jelenetet. Enélkül ugyanis valószínűleg nem lennénk képesek felkelni a székünkből a film megtekintése után.

A Még egy kört mindenkinek július 1-jétől a magyar mozikban is elérhető.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!