Papageno Radio
Tánc Új játszóhely épül a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek

Új játszóhely épül a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek

A Kerepesi útra tervezett játszóhely alapterülete több mint 7 ezer négyzetméter lesz, és egy közel ugyanakkora mélygarázst is építenek hozzá. Az épületben egy 400 fő befogadására alkalmas nézőteret alakítanak ki – jelent meg az Építészfórumon.

2020 januárjában írták ki a közbeszerzést a Honvéd Együttes keretein belül működő Magyar Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyének tervezésére. A Kerepesi út 29/b alatt felépülő táncszínház alapterülete több mint hétezer négyzetméter lesz, és egy közel ugyanakkora mélygarázs is tartozik majd hozzá. A projekt keretében mintegy 1800 négyzetméternyi épületet bontanak el.

A közbeszerzési értesítőben olvasható leírásból az is kiderül, hogy egy 400 fős nézőtér lesz a teátrumban, illetve a Magyar Nemzeti Táncegyüttes énekkara és a zenekar számára is kialakítanak funkcionális tereket. „Az épület alapvető elrendezése hagyományos színházi elrendezés. Funkció szerint tartalmaz közönségforgalmi fogadó és elosztó teret a hozzá kapcsolódó kiszolgáló területekkel (pl. ruhatárak, vizesblokkok, büfé, pénztár stb.). Tartalmazza magát a maximum 400 fő befogadására alkalmas nézőteret, min. 100 cm-es széksortávolsággal. A nézőtér földszinti és zsöllye szinti területre tagozódik, erkély, karzat nem tervezett. Páholyok minimális létszámban. A nézőtértől a színpadi területek vasfüggönnyel lehatároltak. A hagyományos zárt színpadkerettel rendelkező színházakkal szemben elvárás a rugalmas színpadkeret. A színpad és a nézőtér határán zenekari árok.

Ide kapcsolódik:
Zs. Vincze Zsuzsa: „A hűtlen feleség mérföldkő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes életében"

A színpad tervezett magassága 24 méter, cca. 21 m-es zsinórpadlási járósíkkal. A színpadhoz kapcsolódóan két oldal és egy hátsószínpad, valamint alsószínpad kialakítása tervezett. Ezek tervezett alaprajzi mérete 12×12 m. Hozzájuk további kiszolgáló terek kapcsolódnak, pl. díszlet- jelmezraktárak és kellétárak. A kiszolgáló területen kapnak helyet a szükséges egyéb funkciók, pl. díszletfogadó, művészbejáró és porta, művészbüfé, öltözők, tartózkodók, pihenők stb. Ugyanitt kell kialakítani az ´A´ épület bontásával megszűnő próbatermeket, továbbá itt találhatók az épület üzemeltetéséhez szükséges gépészeti és elektromos helyiségek, pl. gázfogadó, gépházak, trafók és kapcsoló helyiségek, tirisztor helyiség, spinklergépház stb.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes énekkara számára is biztosítani szükséges funkcionális tereket (pl. énekkari próbatermek, öltözők, kisméretű koncertterem stb.), továbbá a zenekar számára a szükséges tereket (pl. hangoló, zenekari próbaterem, hangszeraktár és kottatár, zenekari öltözők stb.). Az épület mélyalapozással készül, a mélygarázsok elkészítéséhez réselés technológiával. A színház épülete vasbeton pillérvázas és vasbeton falas (színpadi tömbök), monolit vasbeton födémes teherhordó szerkezettel” – olvasható a közleményben.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!