Papageno Radio
Film Francia film kapta az Arany Oroszlánt, Penélope Cruz lett a legjobb színésznő...

Francia film kapta az Arany Oroszlánt, Penélope Cruz lett a legjobb színésznő Velencében

Audrey Diwan hatvanas években játszódó, Happening című drámája nyerte el a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. Penélope Cruz a legjobb női alakítás díját kapta Pedro Almodóvar Parallel Mothers című filmjéért. 

Audrey Diwan filmje Annie Ernaux azonos című, önéletrajzi ihletésű regényének adaptációja, amely a hatvanas években játszódik, amikor az abortusz még illegális volt Franciaországban.

„Ezt a filmet dühvel csináltam. És közben vágyakkal is. Hasból, zsigerből, szívből, fejből. Azt akartam, hogy a Happening egy élmény legyen” – mondta Diwan a díjátadón.

Diwan a hatodik nő, aki Arany Oroszlán-díjas filmet rendezett. Korábban Chloe Zhao (A nomádok födje), Margarethe Von Trotta (Ólomidő), Agnes Varda (Sem fedél, sem törvény), Mira Nair (Esküvő monszun idején) és Sofia Coppola (Made in Hollywood) vehette át a díjat Velencében.

A Bong Dzsun Ho Oscar-díjas dél-koreai rendező vezette zsűri fődíját Paolo Sorrentino É stata la mano di Dio című filmje kapta. A velencei versenyprogramban szereplő huszonegy film között volt a The Power of the Dog című western is, amelyért Jane Campionnak ítélték oda a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt.

Penélope Cruz a legjobb női alakítás díját kapta Pedro Almodóvar Parallel Mothers című filmjéért. Az elismerést Cruz a spanyol rendezőnek köszönte meg, akinek számos filmjében játszott. Mint mondta:

nap mint nap inspirálja őt Almodóvar szüntelen igazságkeresése.

A legjobb színész díját John Arcilla kapta az On The Job: The Missing 8 című filmben nyújtott alakításáért.

A filmfesztiválon a leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film 1983-ban játszódik a vasfüggöny mögött.

(Via Telex)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!