Papageno Radio
Film Ingyenes filmvetítések a Cervantes Intézetben

Ingyenes filmvetítések a Cervantes Intézetben

Spanyol mozi: múlt és jövő címmel nyolc filmet tekinthetnek meg az érdeklődők szeptember 14-től keddenként ingyenesen a Cervantes Intézetben. Négy kortárs és négy történelmi filmet mutatnak be, melyek páronként kapcsolódnak egymáshoz. Emellett folytatódnak az online filmvetítések is. 

A Cervantes Intézetben szeptember 14-én Spanyol mozi: múlt és jövő címmel vetítéssorozat kezdődik, ami filmeket párba állítva mutatja be a spanyol filmművészet állandó témáit, narratíváit, hagyományait és az új kifejezésmódokat. A filmeken keresztül az érdeklődők a spanyol társadalom változásaiba is betekintést nyerhetnek.

Selfie - forrás: Cervantes Intézet
Selfie – forrás: Cervantes Intézet

A sorozat első filmpárja két politikai szatíra. A spanyol rendezők a Franco rendszer cenzúrájának hatására felismerték, hogy a politikai kritika közvetítésének legjobb formája a vígjáték, lévén rendkívül népszerű műfaj és látszólag politikamentes. A Papírtigrisek 1977-ben, az első spanyol parlamenti választások idején játszódik, míg a szeptember 21-én látható Selfie a jelenünkbe repít: a főszereplő, Bosco egy korrupcióval, közpénzek elsikkasztásával, pénzmosással és tucatnyi más gazdasági bűncselekménnyel gyanúsított miniszter fia, akit kidobnak otthonából, így kénytelen munkát keresni.

Száll a széllel - forrás: Cervantes Intézet
Száll a széllel – forrás: Cervantes Intézet

Szeptember 28-án és október 5-én a Száll a széllel és az Elveszett paradicsom című alkotások rámutatnak, hogy a kultúrának, a művészetnek mekkora szüksége van hazára, otthonra, ahol gyökeret tud ereszteni. A filmekben két nő tér vissza egykori otthonába, ahol nemcsak emlékeket találnak, hanem gyökereiket, amiket nem sikerült hátrahagyniuk.

Ezeket két thriller követ, amelyek bemutatják, a spanyol képzeletvilág miként olvad össze az észak-amerikai filmek narratívájával. A Los peces rojos (Vörös halak) a spanyol krimi csúcsának is tekinthető: egy végzetes „háromszög” történet, melyet egy vidéki fiú, egy jobb életre törekvő táncoslány és egy, a hideg számítás és a túlcsorduló szenvedély között őrlődő férfi alkot. Párja a 2016-os A következő bőr című alkotás. Mindkét filmben adott egy eltűnt ember, az értékek hiányának egyértelmű metaforája, rajtuk keresztül olyan szétesett családokat ismerhetünk meg, amelyek gazdasági válságoknak estek áldozatául.

Nem tudok búcsút venni - forrás: Cervantes Intézet
Nem tudok búcsút venni – forrás: Cervantes Intézet

A sorozatot két a nők emancipációjának nehézségeit bemutató film zárja. A Gary Cooper, ki vagy a mennyekben az első spanyol filmek egyike volt, amely szabad, önálló, harcos, egyedülálló nőt mutatott be, míg a Nem tudok búcsút venni egy jelenkori történet: Carla édesapja betegsége miatt tér vissza a gyerekkori házba, majd közösen indulnak Barcelonába, hogy elmeneküljenek a valóság elől. A filmek megmutatják, milyen árat kell fizetnie egy nőnek azért, hogy független lehessen, de azt is, hogy a szakmai siker miként akadályozza meg még ma is a személyes boldogságot, mintha a nők csak két sors közül választhatnának: az önmegvalósítás vagy a magány útja közül.

Ide kapcsolódik:
Muráti Lili, aki spanyol nyelven is karriert tudott építeni

Ezzel párhuzamosan tovább folytatódnak az online vetítések is az intézet Vimeo csatornáján, ahol szeptember végéig az audiovizuális nyelv megújítása kerül fókuszba. A Coruña Kortárs Audiovizuális Művészeti Fesztivál válogatásában olyan rövidfilmek és kísérleti filmek láthatók, melyek a filmművészeti nyelv megújítására törekednek.

Filmvetítések a Cervantes Intézetben
Helyszín: Instituto Cervantes Budapest, Vörösmarty utca 32. 1064
A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Spanyol nyelven, angol felirattal

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!