Papageno Radio
Tánc Joséphine Baker a francia ellenállás hőseként kerül a párizsi Panthéonba

Joséphine Baker a francia ellenállás hőseként kerül a párizsi Panthéonba

Az amerikai származású francia előadóművész, Joséphine Baker lesz az első afroamerikai nő, aki bekerülhet a párizsi Panthéon mauzóleumban.

A Panthéon a francia hírességek nyughelye, ahol olyan legendák hamvait helyezték el, mint Marie Curie vagy Victor Hugo. Eddig közel nyolcvan személy érdemelte ki ezt a megtiszteltetést – közülük pedig Baker mindössze a hatodik nő.

Joséphine Baker 1906-ban született a missouribeli Saint Louis-ban és az 1920-30-as években vált nemzetközi sztárrá, miután Franciaországba költözött. Provokatív táncelőadásaival többek közt Magyarországon is fellépett. Az közismert, hogy Baker a revük ünnepelt sztárja volt, arról azonban kevesebben tudnak, hogy a második világháború alatt harcolt a francia ellenállásban és komoly szerepet vállalt az amerikai polgárjogi mozgalomban is. Egész életében aktívan küzdött a rasszizmus ellen.

Josephine Baker - 1940-ben - forrás: wikipedia / közkincs
Josephine Baker – 1940-ben – forrás: wikipedia / közkincs

Baker sztárstátuszát és kapcsolatait kihasználva gyűjtött információt a német csapatok mozgásáról, melyet rejtjelesen, kottákra firkálva adott tovább. Állítólag ezt a módszert használta a leghíresebb női kém – és táncos -, Mata Hari is. A művész 1937-ben Jean Lion gyárossal kötött házassága révén kapta meg a francia állampolgárságot, a francia nép azonban az ellenállásban tanúsított magatartása miatt érezte a magáénak Bakert.

Ezeknek az erőfeszítéseinek az elismeréseként született meg a döntés, hogy a tiszteletbeli nyughelye a Panthéonban legyen. Baker hamvai továbbra is Monacóban maradnak, ahol 1975-ben bekövetkezett halálakor eltemették, a párizsi mauzóleumban egy emléktáblát helyeznek majd el november 30-án – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Claude Bouillon-Baker, Josephine egyik gyermeke.

Josephine Baker - forrás: wikipedia
Josephine Baker – forrás: wikipedia

A megtiszteltetés egy kampány eredményeként született meg: 38 ezren írták alá az erről szóló, Baker családja kezdményezte petíciót, amelyet így végül Emmanuel Macron is jóváhagyott. A hozzátartozók már 2013 óta kérvényezték, hogy Baker kapjon helyet a mauzóleumban, de ez csak elnöki jóváhagyással lehetséges.

(via BBC)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!