Papageno Radio
Intermezzo Kezdődik a III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny

Kezdődik a III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny

Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny. A verseny célja, hogy valódi karrierlehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekari karmestereknek, akik nemzetiségtől és kortól függetlenül jelentkezhettek a megmérettetésre. A megmérettetésen egy magyar indulónak is szurkolhatunk.

Szeptember 4-11. között rendezik a III. Doráti Antal Nemzetközi Karmesterversenyt, amelynek hatvanhat versenyzője között egyedüli magyarként ott találjuk Derecskei András zeneszerző-karmestert is.

A verseny menete

Davide Chicchetti, a verseny főszervezője (Classics Management) a 2021. szeptember 2-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2015, majd 2018 után 2021-ben kerül sor harmadik alkalommal a megmérettetésre. „A legtöbb jelentkező három esztendeje volt, azóta a Doráti karmesterverseny fontos pozíciót tölt be a magyar kulturális életben. 2021-ben, a nehézségek ellenére sem akartuk lemondani azt” – mondta Davide Chicchetti.

A verseny két fő szakaszból áll. Az előválogató 2021. március 1-jétől július 19-ig tartott, melynek során a videóanyagokat és az önéletrajzokat értékelte a zsűri. „Több mint kétszáz karmester jelentkezett, mintegy 20, főleg európai országból, a pandémiás nehézségek miatt idén jelenleg kevés az Amerikából és Ázsiából jelentkező.” Az első és második fordulóra, illetve a további eseményekre 2021. szeptember 4. és 11. között kerül sor Budapesten, a MÁV Szimfonikus Zenekar részvételével. A középdöntő és a döntő közönség előtt zajlik majd, és a verseny oldalán is közvetítjük.

„Remek érzés, hogy úgy indul az évad, hogy hatvan fiatal tehetség áll ki a zenekar elé, akik a versenyt követően hírét viszik a MÁV Szimfonikusoknak a világban.”

– mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az alapítványi formában működő együttes célkitűzései között szerepel a fiatal tehetségek segítése.

Ide kapcsolódik:
Derecskei Andrásnak szurkolhatunk a III. Doráti Antal Karmesterversenyen

ELSŐ FORDULÓ
(2021. szeptember 4., szombat; szeptember 5., vasárnap és szeptember 6., hétfő)
Helyszín: A MÁV Szimfonikus Zenekarának próbaterme.
Az első fordulón legfeljebb 60 jelentkező vehet részt. A következő fordulóba jutottak nevét még aznap (éjfélig) közzétesszük.
MÁSODIK FORDULÓ
(2021. szeptember 7., kedd és szeptember 8., szerda)
Helyszín: MÁV Szimfonikus Zenekarának próbaterme.
A második fordulón legfeljebb 20 jelentkező vehet részt.

KÖZÉPDÖNTŐ
(2021. szeptember 9., szerda)
Helyszín: Budapesti Olasz Kultúrintézet.
A középdöntőbe 8 jelentkező kerülhet be. A középdöntő darabjainak előadására közönség előtt kerül sor. A jelentkezők előadása legfeljebb 30 perc lehet. A döntőbe jutottak nevét még aznap (éjfélig) közzétesszük.
DÖNTŐ
(2021. szeptember 11., szombat)
Helyszín: Zeneakadémia, Díszterem.
Csak két versenyző jut a döntőbe, mindkét versenyzőhöz kijelölünk egy zenekari csoportot, és kb. 75 perc áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az előadásra, ahol a versenyző a csoportjával előadja a darabot. A döntő (a próba és maga a koncert) darabjainak előadására is közönség előtt kerül sor. A versenyre nemzetközi ügynökségek képviselői is hivatalosak.

Amíg a nemzetközi zsűri meghozza a döntését,
a JÁVORKAI BROTHERS virtuóz játékában gyönyörködhetnek a nézők. Műsoruk:
1. Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen (a MÁV Szimfonikusokkal),
2. Rimszkij-Korszakov: A dongó
3. Hacsaturján: Kardtánc

Doráti Antal Karmesterverseny
Doráti Antal Karmesterverseny

A döntő műsora

1. döntős
– Doráti Antal: Nocturne and Capriccio – Notturno: Andante (1926)
– Csajkovszkij: 5. szimfónia: 1. tétel: AndanteAllegro con anima; 3. tétel: Allegro moderato.

2. döntős
– Doráti Antal: Nocturne és Capriccio – Notturno: Andante (1926)
– Csajkovszkij: 6. szimfónia: 3. tétel: Allegro molto vivace, 4. tétel: Finale. Adagio lamentoso.

Díjak

1. Díj 2500 euró
– Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– MÁV Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2021/2022-es évadban;
– Plocki Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– Örmény Állami Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– Genfi Nemzetközi Zenekar (Orchestre International de Genève): egy koncert a 2021/2022-es évadban;
– hivatalos oklevél.
2. Díj 2500 euró
– MÁV Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2021/2022-es évadban;
– Plocki Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– hivatalos oklevél.

A ZSŰRI
John Axelrod, a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere; a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója;
Oleg Caetani, aki Torinóban elnyerte a RAI (Olaszország közszolgálati rádió- és televíziótársaságának zenekara) díját, valamint Berlinben megnyerte a Karajan versenyt;
Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója;
Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekarának ügyvezető igazgatója;
Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója;
Sergey Smbatyan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

Doráti Antal szellemisége

Doráti Antal, a verseny névadója, maga volt a kimeríthetetlen szellemi odaadás, a soha meg nem nyugvó, sosem fáradó akarat. Pályája csaknem hét évtizedet ölel át a korszak zenetörténetéből – mintegy ötvenévnyi lemezkészítői elkötelezettséggel. Úgy gondoljuk, hogy a XXI. század kihívásai között a magyar származású Doráti elhivatottsága a mai magyarországi kulturális életben is kimagasló példát jelent.

Célunk, hogy az elmúlt száz év kiemelkedő magyar zeneiségét, nemzeti és ugyanakkor nemzetközi gyökereit ápoljuk tovább ebben a kiemelkedő színvonalú, határok nélküli versenyben. Magyarországon a klasszikus zenei műveltségnek generációkat összekötő tradíciója, a karmesterversenyeknek széles közönsége van. Már 1974-ben is indult hazánkban hasonló verseny – a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenye – amely népszerűségével és magas nézettségével nemcsak szórakoztatott, de egyúttal közel is hozta az egymástól eltérő kultúrákat és nemzeteket.

Doráti Antal - forrás: antaldoraticompetition.com
Doráti Antal – forrás: antaldoraticompetition.com

Hiszünk abban, hogy az azóta eltelt közel ötven év és felgyorsult világunk ellenére, fontos és szükséges a minőségi szórakoztatás. Büszkék vagyunk a rendkívül gazdag magyar zenei kultúrára, magasan képzett zenészeink muzikalitására, és boldoggá tesz bennünket amikor a Magyarországra látogató külföldi versenyzők és nemzetközi partnereink is megtapasztalják a méltán híres magyar vendégszeretetet.

Doráti Antal munkássága nekünk is példát mutat, ezért művészetének ajánlva ünnepeljük majd friss döntőseinket 2021 szeptember 11-én, a Zeneakadémia emblematikus Dísztermében.

A döntőre és gálakoncertre jegyek 2990-4990 forintos áron vásárolhatók a Zeneakadémia és a MÁV Szimfonikus Zenekar honlapján, vagy az Interticket országos hálózatában.

 

Örömmel számolunk be róla, hogy az MTVA-val való együttműködés értelmében a Zeneakadémia Dísztermében, szeptember 11-én megrendezett döntő televíziós rögzítésre kerül, amelyet a Magyar Televízió az M5 csatornán sugároz majd 2021 folyamán.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!