Papageno Radio
Színház Kritikus hangú székfoglalóval lépett be Cserhalmi az MMA-ba

Kritikus hangú székfoglalóval lépett be Cserhalmi az MMA-ba

A Magyar Művészeti Akadémia tagjává választott Cserhalmi György „Állj ki vagy” című székfoglaló beszédében szót ejtett az SZFE-ről és az “egyféleség” veszélyeiről.

„Humorral sokkal többet tehettünk a rendszer kritikájához, mint az árvalányhajas székely himnusszal” – jelentette ki beszédében a színművész. A székfoglaló teljes szövegét a Népszava sikertelenül próbálta meg – a színész biztatására – elkérni az MMA-tól, így a lap újságírójának beszámolójából ismerjük annak tartalmát.

A saját karrierjének egyes állomásait érintő visszaemlékezés közben Cserhalmi többször párhuzamot vont a korábbi és a jelenlegi politikai, művészeti viszonyok között. „A hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat, és ha ehhez nem hasonultok, akkor nem vagytok jó honleányok és honfiúk” – fogalmazott, utalva az SZFE kapcsán felmerült érvekre. „Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi. (…) Kell a változás, de csak olyan, ami velünk átbeszélve, a mi egyetértésünkkel történik, minden más történés, nem csak hasonlít az erőszakra, hanem maga az erőszak, mégpedig a leggonoszabb időket idézi.”

Megjegyezte, hogy a két színházi társaság harca épp a színháznak árt a legtöbbet. Hozzátette, „egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.”

A Népszava kérdésére elmondta, amellett, mert hívták, azért lépett be a szervezetbe, mert ez volt a korábbi elnökségi tag, Sára Sándor rendező végakarata.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!