Papageno Radio
Színház Kulka János: „Én is tehetséges színész voltam”

Kulka János: „Én is tehetséges színész voltam”

Kulka János 2016-os stroke-ja után először vállal szöveges szerepet egy filmben, ennek apropóján beszélgetett a Marie Claire újságírójával a betegsége utóhatásairól, az emberek és a szerepek eltűnéséről az életében és arról, mindez hogy érinti őt.

Köbli Norbert direkt Kulka Jánosra írta A játszma című filmjének szerepét, mely korábbi műve, A vizsga folytatása. A forgatókönyvíró elmondása szerint a színész nélkül nem is forgatták volna le a filmet. Kulka 2016 tavaszán stroke-ot kapott, életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Az ezt követő súlyos afáziából (beszédzavaros állapot) hosszú rehabilitációval épült fel. 2018 tavaszán bejelentette, hogy visszavonul a színészettől, de végül meggondolta magát, a Trojka Színházi Társulás előadásaiban állt újra színpadra.

A 2017-ben bemutatott Budapest Noir című filmet még a betesége előtt forgatta. 2018-ban vállalt először – néma – szerepet Ujj Mészáros Károly X – a rendszerből törölve című thrillerjében. A rendező itt kifejezetten Kulka számára írta a szöveg nélküli karaktert. A játszmában szintén beleírták a filmbe a valóságot: a színész által alakított karakter, Markó Pál is stroke-ot kap.

A színész elmondása szerint sírt, amikor megkapta Köbli Norberttől a felkérést a szerepre. „Kértem, hogy minél előbb küldje el a forgatókönyvet. Minél előbb el akartam olvasni. Miután a végére értem, azonnal felhívtam, hogy vállalom. Nagyon hálás vagyok neki. Szeretem Norbit. Nagyon tehetséges író. Én is tehetséges színész voltam.” – idézi Kulkát a magazin nyomán a Telex.

 

Őszintén beszél az interjúban arról, milyen hatással volt a stroke az életére, legyen szó a fizikai tünetekről, mint az angol és a német nyelvtudása elvesztése, vagy a beszédének nehézkessége és arról is, hogy az ismerősei zavarban vannak vele, nem keresik. Szenved az állapotától, szégyelli magát, bántja, hogy elfelejti a szövegeket, zavarja, hogy sok mindenre nem képes úgy, mint a betegség előtt – írja a Telex. Ugyanakkor Kulka azt mondja, megérdemelte a stroke-ot, mert túl gőgös volt.

„Én egyszer már meghaltam. Kedd volt. Csodálatos élmény. Felmentem a mennybe, és ott várt egy kapu” – mondta. Arra a kérdésre, hogy mi a vágya, Kulka az feleli: meghalni.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!