Papageno Radio
Színház Lelki és fizikai bántalmazások a Spirit Színházban – megszólaltak az érintettek

Lelki és fizikai bántalmazások a Spirit Színházban – megszólaltak az érintettek

A fizetések büntetéskénti visszatartásáról, folyamatos lelki terrorról minősíthetetlen stílusú üvöltözésekről, sőt, szexuális visszaélésekről számoltak be a Spirit Színház egykori vagy jelenlegi munkatársai – többen a nevüket is vállalva – a Hvg360-nak. 

A Spirit Színházzal kapcsolatos lavinát egy körlevél indította el, melyet az intézmény igazgatója, Perjés János 2020 októberében küldött válaszként Varga Ádám. A színész az elmaradt fizetését akarta behajtani az igazgatótól, aki a címzetten kívül még harminc másik színházi embert rátett a válaszlevélre, melyben többek közt ezt írta:

„Megvetlek Ádám tiszta szívemből, és sajnálom, hogy valaha lehetőséget adtam neked. Azért vetlek meg, amit feltételezel ebben a rohadt időszakban és kívánom neked, hogy mindezt tapasztald meg a saját bőrödön. (…) Lehet, hogy holnap megérkezik a pénz, de a te munkádra soha többet nincs szükségem. (…) Én sok mindent láttam már. Például fiatal embereket meghalni.”

A nyilvánosságra került levél többeket arra indított, hogy előálljanak a saját eseteikkel

és meséljenek az átélt lelki, fizikai, vagy akár szexuális természetű bántalmazásokról. Az áldozatok a sajtó mellett a Független Előadó-művészeti Szövetségéhez fordultak (FESZ). A szervezet kivizsgálta és bizonyítottnak találta az állításokat, majd a lehető legkomolyabb szankciót alkalmazva kizárták a Spirit Színházat a FESZ-ből.

A fizetéssel kapcsolatos problémák mellett sokkal komolyabb vádak is napvilágra kerültek. A Spiritről szóló állítások kivizsgálásában részt vevő Rihay-Kovács Zita, a FESZ ügyvezetője hozzátette: a nekik vallomást tett személyek beszámolói szerint nem egyszerűen pénzhiányról vagy likviditási gondokról van szó.

„A fizetés kérdése a jutalmazás és a büntetés eszköze:

volt, aki azt mondta, azért nem mond fel a színházban, mert így van esélye arra, hogy a pénzéhez jusson, ha elmegy, biztosan nem kapja meg. Ezzel a módszerrel sakkban lehet tartani az embereket.” – idézi a cikk Rihay-Kovács Zitát.

A kifizetésekkel kapcsolatos problémák már évekkel ezelőtt felmerültek a Spirit Színház kapcsán, emlékeztet a Hvg. Akkor szintén egy nyílt levél volt a gyújtópont.

forrás: Spirit Színház
forrás: Spirit Színház

A színészek közül Varga Ádám, Ozsgyáni Mihály, Karalyos Gábor, illetve Katona Bálint és Magyar Gyula, a színház egykori munkatársai névvel vállalták, hogy megosztják a lappal a történetüket, több kollágájuk pedig a neve elhallgatását kérve számolt be tapasztalatairól. Többen beszéltek Perjés János dühkitöréseiről, amelyek a minősíthetetlen hangú kiabálástól akár a nézőtéri székek dobálásáig is fajulhattak a beszámolók szerint. Többen átéltek kéretlen szexuális közeledést is az igazgató részéről.

„Tucatnyi ilyen alkalom volt, amikor valami miatt dühös volt, és repültek a vasszékek”

– állítja egy neve elhallgatását kérő háttérmunkatárs. „Én akkor értettem meg először, hogy valami itt nagyon nem stimmel, amikor a stáb épp egy külföldi vendégjátékra indult volna, de valami kisebb probléma volt az indulással. Lement nála a redőny, elkezdett ordítani, hogy mi tönkretesszük a nemzetközi karrierjét, rohadjunk meg. A műszaki vezetőnek akkor született meg a második gyereke; az illető mindenét odaadta volna a színházért. János azt üvöltötte neki, hogy dögöljön meg mindkét gyereke.”

Perjés János az Indexnek adott interjúban reagált a vizsgálat eredményére.

Az igazgató a fizetésekkel kapcsolatos kérdéseket a járványhelyzettel indokolta, illetve azt nyilatkozta, hogy nem keresték meg őt a kollégái sem a fizetések elmaradása, sem a bántalmazások kapcsán. Utóbbiaknál a bejelentők névtelenségére hivatkozva közölte, hogy nem tud reagálni a felvetésekre. Emellett azt közölte, hogy a FESZ eljárásában az ő álláspontját nem hallgatták meg és véleménye szerint nem volt szabályos az eljárás, így a Spirit színház kizárása sem.

(via hvg360, Index)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!