Papageno Radio
Színház Szilágyi Lenke művészportréiból nyílik kiállítás Berlinben

Szilágyi Lenke művészportréiból nyílik kiállítás Berlinben

Az egyik legjelentősebb kortárs magyar fotográfus, Szilágyi Lenke és a huszadik század egyik elismert német fotóművésze, Lothar Wolleh művészportréiból rendeznek kiállítást Berlinben.

A Nyugatról nézve – keletről nézve című tárlat Nyugat- és Kelet-Európa művészvilágának egy-egy legendás korszakába enged bepillantást – áll a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) közleményében. A Szilágyi Lenke és az 1979-ben elhunyt Lothar Wolleh képein kirajzolódó művészi attitűdök és erővonalak „érzékletesen illusztrálják két párhuzamos kultúrkör művészének két eltérő korszakban adott válaszát ugyanarra a témára”.

Lothar Wolleh portréin a lefényképezett művészek „saját alkotói énjük szimbólumaként” jelennek meg a fotós által megalkotott stilizált színpadon. Szilágyi Lenke „egyszerű, keresetlen fotóin az ismert művészegyéniségek maszkja mögött megbújó magánembereket” véli felfedezni a képek szemlélője.

A képalkotó stílusok így első látásra a portréfotózás két ellentétes pólusát képviselik, de a fotográfiák mégis „ugyanazt a küldetést teljesítik: a művész mint kulturális és társadalmi szimbólum ábrázolását” – írják a szeptember 9-től november 5-ig látogatható kiállításról.

Lothar Wolleh: Gerhard Richter portréfotója (a Lothar Wolleh Archívum jóvoltából)
Lothar Wolleh: Gerhard Richter portréfotója (a Lothar Wolleh Archívum jóvoltából)

Lothar Wolleh (1930 Berlin – 1979 London) az 1960-as években kezdte pályafutását reklámfotósként, ezt követően kezdett el világhírű művészeket fotózni. A karrierje során lencsevégre kapott 109 művész között ott vannak a kortárs német művészet legjelentősebb alakjai. Képein látható többek között Gerhard Richter, Georg Baselitz, Joseph Beuys, Jean Tinguely, Christo, és Lakner László. A Collegium Hungaricum Berlin tárlatán Wolleh kelet-európai képzőművészekről készített fotóiból is mutatunk be válogatást.

Szilágyi Lenke (1959-ben született, Debrecenben) a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése óta rendszeresen kiállít. Dolgozott képszerkesztőként, színházi és standfotósként, együttműködik színházakkal, filmprodukciókkal. Művészfotó-gyűjteménye elsősorban az 1980-as és1990-es évek kortárs művészeti és kulturális szcénájának fontos személyiségeit jelenítik meg, köztük Bak Imrét, Szirtes Jánost, Sugár Jánost, Bukta Imrét, vagy Perneczky Gézát.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!