Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Otthon és otthontalanság

Otthon és otthontalanság

Szabó Ottó eltévedt űrhajósa, valamint Borbás Péter és Szentes Annamária OTTHON/talanság című műve nyerte a szentendrei street art pályázatot.

- hirdetés -

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2016. decemberében nyilvános pályázatot hirdetett street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására a Bizottság-ligetbe, a 2017. évi az Art Capital programjához kapcsolódóan. A felhívásra több mint húsz pályamű érkezett be. Közülük a zsűri végül két projektet választott ki megvalósításra: Szabó Ottó/Robotto Az eltévedt űrhajós, illetve Borbás Péter és Szentes Annamária: OTTHON/talanság című tervét.

- hirdetés -

fotó: Ferenczy Múzeum

Szabó Ottó a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászat szakán végzett 2012-ben. Budapesten, Pakson és Pécsen voltak önálló kiállításai. Borbás Péter a MOME Építőművészeti Doktori iskolájában szerzett DLA-fokozatot 2012-ben, 2010-ben a Velencei Biennále BorderLine című kiállításán szerepelt. Szentes Annamária pszichológus, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati klinikájának munkatársa.

Részletek Szabó Ottó koncepció-leírásából:

„Saját tapasztalat ihlette az eltévedt űrhajóst. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakának elvégzése után 2012‐ben úgy éreztem, világot kell látnom, így Londonba költöztem, az ismeretlenbe. Az ott eltöltött két év alatt gyakran megtorpantam és feltettem magamnak a kérdést, hogy hol is vagyok, mit keresek én itt? Merre tovább? Végül visszatértem Magyarországra, valamilyen szinten visszataláltam az otthonhoz. […] Az eltévedt űrhajós is keresi a helyét, de felmerül a kérdés, hogy hol van az otthon, mi számít annak, mitől lesz otthon az otthon?

Mindenki találta már magát olyan helyzetben, mint az űrhajós.

Keressük az otthonunkat, de magunk sem tudjuk, hol van az. Mivel ez nemtől, kortól, nemzetiségtől függetlenül bárkivel előfordul, helyhez sem kötött, ezért egy űrhajós robotot szeretnék készíteni.”

fotó: Ferenczy Múzeum

Részlet Borbás Péter és Szentes Annamária koncepció-leírásából:

„Az otthonhoz kapcsolódó asszociációink között elsőként jelennek meg a hajlék, ház, biztonság / család / meleg, tűz / élelem fogalmak. Pályázati munkánk a tűzre, az otthon melegére és a táplálékra fókuszál. A megidézett enteriőr foteljei utalnak a családra, a közösségre. A folyamatosan világító meleg fényű lámpa az otthonok melegét, tüzét idézi meg, míg a folyamatosan teli bevásárlókocsi a jóllakottságot, a jólétet szimbolizálja. A pályázati munka arra fókuszál és mutat rá, hogy az otthonban, a család nyújtotta érzelmi biztonság mellett, legalább ilyen hangsúlyos az élet alapját biztosító élelem megléte.

A kiállítási időszakban a bevásárlókocsi minden nap illetve minden kiüresedéskor újra megtelik.

Hogy leülnek-e itt az installáció interaktív használói vagy otthon(!) fogyasztják el a kosár tartalmát, a jövő zenéje.”

Az elkészült műveket szeptember 24.-ig lehet megtekinteni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!