Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Újvidéki Orfeuszok emlékezete

Újvidéki Orfeuszok emlékezete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy lap, ami majd harminc éve alatt túlélt betiltásokat, pereket és mindig újra tudott indulni. Egy legendás, kultúrtörténeti folyóirat a Vajdaságból, melyben többek közt Tolnai Ottó, Gion Nándor, Ladik Katalin, Sziveri János publikált, és ahol Hamvas, Eörsi, Petri, Mészöly, Weöres írásai is megjelentek.

Az Új Symposion bátor, spontán kezdeményezésként, irodalmi és művészeti lapként indult a Vajdaságban,1965-ben. Formanyelve, friss nézőpontja forradalmi volt, nem csupán megjelenési helyén, de a magyarországi értelmiség köreiben is. A szerkesztőség körül kialakult egyedülálló alkotóműhelynek kedvezett az akkori Jugoszlávia szabad – legalábbis hozzánk képest szabad – szellemisége.

A lap nem deklarált programot.

Politikailag, eszmeileg és esztétikailag is rendkívül változatos volt: sokszínűségre törekedett és megteremtette a vita lehetőségét. Az elszürkítő homogenizáció és konvenció ellenében vállalta a horvát, macedón, szerb és szlovén kultúra, a másság felmutatását is.

fotó: Ferenczy Múzeum

A lap története első ránézésre folytonosnak tűnik, hiszen azt látjuk, hogy 1965-től 1992-ig jelent meg, de kicsit jobban megvizsgálva kiderül, hogy betiltásokkal, bírósági tárgyalásokkal tűzdelt históriája során sok csapás érte. Indító és meghatározó főszerkesztője Tolnai Ottó volt, aki olyan társakkal kezdte a folyóiratot mint Gion Nándor, Ladik Katalin, Végel László, Domonkos István.

A folyóirat egészét áthatotta a képzőművészetre való fogékonyság,

meghökkentő, újszerű kollázsokkal, fotókkal, vizuális idézetekkel, tipográfiai játékokkal. Tematikus különszámait, mint például a lengyel számot vagy a Mészöly Miklós 60. születésnapjára megjelent számot gyorsan elkapkodták az olvasók, nem beszélve az Erotika különszámról, amit persze megjelenése után gyorsan be is tiltottak.

A 80-as években tovább erősödött a neo/transzavantgárd szemlélet, s a képzőművészeti irányultság mellett egyre nagyobb teret kapott az építészet, a zene és a performance. Elindították a Centripetális Farok rovatot, melyben éles kritikával tárgyalták a közélet aktuális eseményeit. A lap ekkor kapcsolódott Szentendréhez, pontosabban az ott működő A. E. Bizottság együtteshez, mivel innen datálható a magyarországi underground zenekar barátsága a délvidéki Tudósokkal, azaz Bada Dada és dr. Máriás formációjával.

A délszláv háború kitörésével fokozatosan fogyott a levegő a lap körül,

míg végül a szerkesztőség hadköteles férfiai emigrációba kényszerültek. Utolsó számként – egyfajta zárógesztusként – a lap bibliográfiája jelent meg.

fotó: Ferenczy Múzeum

A Ferenczy Múzeum multimediális tárlata elsősorban a folyóirat kivételesen erős vizualitását mutatja be képekkel, videókkal, hanganyagokkal. A tárlaton kirajzolódik az egymást váltó szerkesztőségek arculata, megjelennek a meghatározó szereplők, felvillannak a magyarországi kapcsolatok.

Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion folyóirat (1965 – 1992) kiállítás
mikor: február 10.–április 29.; hol: Ferenczy Múzeum; mennyi: 600–1200 Ft;
további információ

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X