Papageno Radio

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

Kiállítás Újvidéki Orfeuszok emlékezete

Újvidéki Orfeuszok emlékezete

Egy lap, ami majd harminc éve alatt túlélt betiltásokat, pereket és mindig újra tudott indulni. Egy legendás, kultúrtörténeti folyóirat a Vajdaságból, melyben többek közt Tolnai Ottó, Gion Nándor, Ladik Katalin, Sziveri János publikált, és ahol Hamvas, Eörsi, Petri, Mészöly, Weöres írásai is megjelentek.

- hirdetés -

Az Új Symposion bátor, spontán kezdeményezésként, irodalmi és művészeti lapként indult a Vajdaságban,1965-ben. Formanyelve, friss nézőpontja forradalmi volt, nem csupán megjelenési helyén, de a magyarországi értelmiség köreiben is. A szerkesztőség körül kialakult egyedülálló alkotóműhelynek kedvezett az akkori Jugoszlávia szabad – legalábbis hozzánk képest szabad – szellemisége.

A lap nem deklarált programot.

Politikailag, eszmeileg és esztétikailag is rendkívül változatos volt: sokszínűségre törekedett és megteremtette a vita lehetőségét. Az elszürkítő homogenizáció és konvenció ellenében vállalta a horvát, macedón, szerb és szlovén kultúra, a másság felmutatását is.

fotó: Ferenczy Múzeum

A lap története első ránézésre folytonosnak tűnik, hiszen azt látjuk, hogy 1965-től 1992-ig jelent meg, de kicsit jobban megvizsgálva kiderül, hogy betiltásokkal, bírósági tárgyalásokkal tűzdelt históriája során sok csapás érte. Indító és meghatározó főszerkesztője Tolnai Ottó volt, aki olyan társakkal kezdte a folyóiratot mint Gion Nándor, Ladik Katalin, Végel László, Domonkos István.

A folyóirat egészét áthatotta a képzőművészetre való fogékonyság,

meghökkentő, újszerű kollázsokkal, fotókkal, vizuális idézetekkel, tipográfiai játékokkal. Tematikus különszámait, mint például a lengyel számot vagy a Mészöly Miklós 60. születésnapjára megjelent számot gyorsan elkapkodták az olvasók, nem beszélve az Erotika különszámról, amit persze megjelenése után gyorsan be is tiltottak.

A 80-as években tovább erősödött a neo/transzavantgárd szemlélet, s a képzőművészeti irányultság mellett egyre nagyobb teret kapott az építészet, a zene és a performance. Elindították a Centripetális Farok rovatot, melyben éles kritikával tárgyalták a közélet aktuális eseményeit. A lap ekkor kapcsolódott Szentendréhez, pontosabban az ott működő A. E. Bizottság együtteshez, mivel innen datálható a magyarországi underground zenekar barátsága a délvidéki Tudósokkal, azaz Bada Dada és dr. Máriás formációjával.

A délszláv háború kitörésével fokozatosan fogyott a levegő a lap körül,

míg végül a szerkesztőség hadköteles férfiai emigrációba kényszerültek. Utolsó számként – egyfajta zárógesztusként – a lap bibliográfiája jelent meg.

fotó: Ferenczy Múzeum

A Ferenczy Múzeum multimediális tárlata elsősorban a folyóirat kivételesen erős vizualitását mutatja be képekkel, videókkal, hanganyagokkal. A tárlaton kirajzolódik az egymást váltó szerkesztőségek arculata, megjelennek a meghatározó szereplők, felvillannak a magyarországi kapcsolatok.

Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion folyóirat (1965 – 1992) kiállítás
mikor: február 10.–április 29.; hol: Ferenczy Múzeum; mennyi: 600–1200 Ft;
további információ

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X