Papageno Radio
Kiállítás Nincs több titok

Nincs több titok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ötven év képzőművészete egyetlen tárlaton – a rendszerváltás óta nem volt ilyen Magyarországon. Szentendrén újra egy különleges kiállításra várják a közönséget: bemutatják a Gerő-gyűjtemény féltve őrzött darabjait.

 Az elmúlt hónapok művészeti közbeszédében egy bécsi kiállításhoz kapcsolódóan újra sok szó esett arról, hogy egy magángyűjtő miképpen alakítja a művészeti kánont.

A német Wolfgang Hans, aki gyűjteményének egy részét 1978-ban az osztrák mumoknak adományozta (ebből látható most a múzeumban kiállítás Művészetet az életbe! címmel), kétségkívül azok közé tartozott, akik kimutathatóan befolyásolták a korszak művészetét. Kölni házában a hatvanas-hetvenes években egymásnak adták a kilincset a legjobb nyugat-európai és amerikai alkotók, számos ikonikussá vált mű (például Daniel Spoeri egyik főműve, a Hans vacsorája) ott született meg, de a gyűjtemény jelentőségét nem ez adja, hanem a progresszív, biztos ízlés, amely tetten érhető a válogatásban. Aki átfogó képet szeretne kapni a hatvanas évek nyugati művészetéről, erre a kollekcióra támaszkodhat.

Kicsiny Balázs: Homecoming

Magyarországon az egyetlen olyan ismert magángyűjtemény, amely a kortárs képzőművészet nemzetközi perspektívájában építkezik, Gerő László közgazdász három évtizede formálódó kollekciója.

A meghatározó vonatkozási pontjai három városhoz, Lipcséhez, Bécshez és Budapesthez köthetőek,

bár Antwerpentől Moszkváig számos művészeti színtér jelen van ebben a kivételes gyűjteményben. Az elmúlt öt évtized négy meghatározó irányzata reprezentatív módon mutatkozik meg itt: a bécsi akcionizmus (mindenekelőtt Günter Brus, Rudolf Schwarzkogler művei révén), a lírai absztrakt gesztusfestészet (Nádler István, Hencze Tamás, Klimó Károly, illetőleg John Bock, Eva Schlegel, Martha Jungwirth), a lipcsei iskola (Neo Rauch, David Schnell, Christoph Rückhaeberle) és a performatív szobrászat (Daniel Spoeri, Anselm Ryle, Csákány István, Várnai Gyula). Nagy számban vannak jelen olyan jelentős alkotók is, akik szorosan nem kötődnek egy irányzathoz vagy csoporthoz, de hatásuk jelentős (Daniel Richter, Kamen Stoyanov, Rita Ackermann, Halász Péter, Kicsiny Balázs, Szűcs Attila). Tagadhatatlan, hogy a Gerő-gyűjtemény a közép-kelet-európai régió egyik legfontosabb művészeti kollekciója.

Nincs több titok – Gerő László nemzetközi művészeti gyűjteménye
mikor:
április 8.–augusztus 26.; hol: MűvészetMalom (Szentendre);
mennyi: 600–1200 Ft; további információ

Promóció

X
X