Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Fészek Művészklub Jelentős művészek és pályakezdő fiatalok tárlataival vár a Fészek Galéria

Jelentős művészek és pályakezdő fiatalok tárlataival vár a Fészek Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A nagy érdeklődés miatt október 31-ig meghosszabbított Konecsni György-emlékkiállítást követően is jelentős és izgalmas tárlatokkal várja az érdeklődőket a Fészek Galéria. 

Az évad programját még a tragikus hirtelenséggel elhunyt Jerger Krisztina állította össze. Ránki Júlia rádiós újságíró, a művészklub tagozati alelnöke, választmányánának tagja így emlékezett a kiváló művészettörténészre: „Pályakezdők voltunk mindketten, amikor egy apró kiállításon találkoztunk. A jó kapcsolatokkal bíró, ám közepes tehetségű kiállító teljesen kihozta a sodrából Krisztát, és nekem se jött be, de a tv-híradó számára meg kellett legyen az egyperces hír. Így aztán dúltunk-fúltunk ugyan, de mindketten teljesítettük a penzumot. A hetvenes évek második fele nem a nyílt szembeszegülés ideje volt a pesti művészeti életben – a mi cinkosságunk kitartott, baráti körünk azonos lett, sokat dolgoztunk együtt és állandóan együtt lógtunk. Beatrice-koncerten, pécsi Kisgaléria-megnyitókon, olykor Varsóban, később Párizsban és persze otthon, és nagyon gyakran a Fészekben. Éjszakába nyúlóan vitáztunk egy-egy témán, amiből azután azok a kiállítások lettek, ahol Kriszta, átvitt értelemben is elment a falig. Első nagy dobása a Műcsarnokban a Székely Vera-kiállítás volt, a Józsefvárosi Galériában pedig a Zacskó kiállítás. Ez a két véglet egész életében sajátja maradt: az óriási méretekben éppúgy otthon volt, mint az apróbbakban.

- hirdetés -

Jerger Krisztina a Bak Imre-kiálltás megnyitóján – fotó: FÉSZEK Művészklub

Mindenben látta a lényeget. Kockás papírra rajzolt, miután eleget törte a fejét, és a prezentációkra is így ment, hogy elfogadtassa a terveit, meggyőzően tudott érvelni az igaza mellett. A grafitceruzák szerelmeseként nem nyúlt más után, nem dolgozott számítógéppel akkor sem, amikor már az lett az általános. Sajnos nem tanított, vele született víziója a térről saját titka maradt. Az asztalán mindig csodálatra méltó rend volt, naponta másképp állította össze a tárgyakat, ha virágot vett, az színben épp illett valamihez a szobában. Fehér hajára rímelő gyöngy nyaklánca, a balatoni időnek köszönhetően télen is barna bőre, világító szeme, eleganciája mindenkire hatott: nem lehetett nem figyelni rá, mert a véleménye fontos volt, kritikus és közben konszenzust kereső. A világmegváltás szenvedélye egy percre sem múlt el belőle. A Fészekben is erre készült…”

A FÉSZEK Galéria további kiállításai a 2020/2021-es évadban

 

november 3-26. Eifert János: „Visszapillantás” (1965-2020) – életmű-kiállítás (Galéria); Barabás Márton (Herman terem)

december 1-31. Buczkó György és Záborszky Gábor: „Hetvenkedők” (Galéria); Gál Krisztián plakátjai (Herman terem)

2021. január 5-28. Balla András (Galéria); Göbölyös Luca (Herman terem)

február 2-27. Formatervezés és Dizájn (Galéria); Cserny Márton (Herman terem)

március 2-26. Haraszti István Édeske (Galéria); Dorombi Mária (Herman terem)

április 6-30. OFF Biennálé (Galéria, Herman terem)

május 4-28. Haász Kati (Galéria); Szabó Gábor (Herman terem)

június 1-25. Gábor Áron (Galéria); G. Heller Zsuzsa (Herman terem)

Jerger Krisztina 1948. szeptember 5-én született Budapesten, magyar apától és lengyel anyától. A Varsói Tudományegyetemen végezte el a művészettörténet szakot, tanulmányai közben a világhírű Józef Szajna stúdiószínháza melletti galériában dolgozott. 1976-tól 2005-ig a Műcsarnok munkatársa, 1999 és 2001 között igazgatóhelyettese volt, de számtalan más magyar és külföldi kiállítóhelyen is rendezett tárlatokat, majd 2005 és 2010 között a Varsói Magyar Kulturális Intézben dolgozott igazgatóhelyettesként.

Jerger Krisztina 1981-ben és 1985-ben is Nívódíjat kapott, 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Legfontosabb kiállításai: Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter, El Kazovszkij életmű-kiállításai, a Tény-kép, a Magyar Fotográfia Története, a Dráma és tér című díszlet- és jelmezkiállítás, a Frissen festve és az Új szenzibilitás első tárlata, a Páva utcai Holo­kauszt Emlékközpont nyitókiállítása.

Jerger Krisztina évtizedekig részt vett szinte valamennyi lengyel-magyar vonatkozású képzőművészeti esemény rendezésében, a varsói Magyar Kulturális Intézet helyettes vezetőjeként sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatok építéséért. 2015-ben megkapta a Lengyel Köztársaságért Érdemrend lovagkeresztjét.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

„Folytatta és megemelte a hagyományosan magas színvonalat, hiszen ő nem egyetlen helyhez kötődött, kapcsolatai ezáltal jóval több irányba mutattak. Emberileg és szakmailag is nagy űrt hagyott halálával maga után a magyar képzőművészeti életben. Ezt természetesen nem lehet betölteni, de azzal, hogy a következő hónapokban a Fészek kiállításai az általa tervezett sorrendben zajlanak, aktívan tudjuk őrizni Krisztina emlékét” fogalmazott lapunknak Galambos Tibor, a művészklub vezetője.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X