Papageno Radio
Intermezzo Dohányzóasztalnak használták Caligula császár hajójának mozaikpadlóját

Dohányzóasztalnak használták Caligula császár hajójának mozaikpadlóját

Caligula császár hajójának ókori mozaikpadlója több mint nyolcvan év után ismét Olaszországban látható. A mozaik egykor a császár luxushajóját díszítette, majd a második világháborúban nyoma veszett, így megmenekült, amikor a múzeum leégett – jelentették be a Róma közeli Nemi múzeumában tartott sajtótájékoztatón.

A vörös színű porfírkő kockákból kirakott, geometrikus rajzú mozaik az olasz fővárostól harminc kilométerre található Nemi múzeumában várja a látogatókat. Ugyanebben a múzeumban őrizték egészen 1944-ig, amikor a múzeumot a németek felgyújtották. A tűzvészben számos ókori leletnek nyoma veszett, közöttük a mozaiknak is. Az értékes műkincset valószínűleg már korábban kilopták az intézményből és ennek köszönhetően nem semmisült meg.

Mostani léptékek szerint az amerikai elnök különgépéhez hasonló korabeli lusxusjármű lehetett az a második századi díszhajó, melynek padlózatát a mozaik díszítette.

Igaz, hogy Caligula császár a díszhajóit, melyekből kettő volt, nem közlekedésre, hanem pihenésre használta. A 37 és 41 között uralkodó császár a Róma közeli Nemi város taván két nagy méretű hajót állíttatott fel, melyeken fűtés és folyóvíz is volt (még mindig a II. századról beszélünk!). A hajók nem utazásra szolgáltak, hanem a császár fényűzését hirdették: márvány- és bronzszobrok díszítették őket, épületeket emeltek rájuk, köztük egy kisebb szentélyt a Caligula által tisztelt Diána istennő számára.

A hajókat Caligula halálakor a római szenátus a császár iránti gyűlölet jeleként elsüllyesztette, évszázadokon át a tó mélyén feküdtek. A reneszánsztól kezdve igyekeztek felkutatni a hajókat, és kisebb leleteket felszínre emelni. A mozaikpadlót a 19. század végén búvárok találták meg.

Az egyik kiemelt hajótest 1929-ben - forrás: wikipedia
Az egyik kiemelt hajótest 1929-ben – forrás: wikipedia

A hetven méter hosszú, több mint húsz méter széles római hajókat Mussolini-idején a Nemi-tó lecsapolásával 1928 és 1932 között emelték ki a tó fenekéről. Ezután épült a tó partján a hajókat és megmaradt felszerelésüket befogadó múzeum.

A második világháborúban a németek felgyújtották Nemi múzeumát. A mozaikpadlózatnak nyoma veszett. A csendőrség régészeti nyomozócsapata végül 2017-ben New Yorkban, egy olasz állampolgár magángyűjteményében talált rá Caligula mozaikjára. Az akkori tulajdonos semmit nem sejtett a mozaik eredetéről, amelyet egy, a Nemi tó partján élő olasz arisztokrata családtól vásárolt meg 45 évvel korábban. Borsos árat fizetett a műalkotásért és az amerikába szállításért is, amiről azt hitte, hogy teljesen legálisan vásárolja meg. Majd dohányzóasztalt készíttetett belőle. Évtizedeken keresztül állt a házaspár nappalijában, amíg a rendőrség eltűnt műkincsekkel foglalkozó csoportja be nem csöngetett, hogy visszakérnék.

Ide kapcsolódik:
Több ezer, illegális ásatásokból származó műtárgyat adtak vissza Egyiptomnak

Az amerikai hatóságok a leletet 2017-ben szolgáltatták vissza Olaszországnak. A mozaik most került vissza a múzeumba. A múzeumban az ókori hajók faszerkezete látható, de megmaradtak a horgonyok, a hajók néhány díszeleme és néhány darab a hajókon használt tárgyak közül.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!