Papageno Radio
Intermezzo Kilenc évtized után bukkant fel Amrita Sérgil magyar-indiai festő egy portréja

Kilenc évtized után bukkant fel Amrita Sérgil magyar-indiai festő egy portréja

Amrita Sérgil (Sher-Gil) magyar származású indiai festő mindössze 19 évesen festette a képet egy barátjáról, Denyse Proutaux francia műkritikusról. A portré akár a 2,8 millió dollár (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie’s New York-i árverésén. 

A dél-ázsiai ország egyik legjelentősebb modern művészének számító Sérgil ezen munkáját korábban nem ismerték a szakértők, mivel elkészülése óta, csaknem kilencven éve, a festmény egyik magángyűjteményből a másikba került Franciaországban.

A portré Sérgil egy barátját, Denyse Proutaux francia műkritikust ábrázolja vörös bársonyruhában, a háttérben színes virágokkal – írja a CNN. A szakértők a Proutaux és férje, valamint a francia műkritikus és Sérgil közti levélváltások alapján arra jutottak, hogy a festmény 1932-ben készült, amikor a művész még csak 19 éves volt.

Ugyanebben az évben festette meg a Fiatal lányok című képét, amelyen az egyik alak szintén Proutaux,

és amellyel nemzetközi hírnevet szerzett magának, valamint elnyerte a párizsi Szalon aranyérmét.

Ide kapcsolódik:
Ismeretlen Tiziano-festményre bukkantak egy angol kisváros templomában

Az indiai kormány, amely 1976-ban nemzeti kincsként ismerte el Sérgilt, hatósági engedélyhez kötötte a művész munkáinak kivitelét az országból. Ennek nyomán noha Sérgil Indián kívül őrzött művei egyszer-egyszer felbukkannak jelentős aukciókon, a nemzetközi műtárgypiacon igazi ritkaságnak számítanak.

Amrita Sher-Gil: Denyse portréja forrás: Christie's
Amrita Sher-Gil: Denyse portréja forrás: Christie’s

A fiatalon elhunyt művész 172 dokumentált munkájának többsége Új-Delhiben, a Modern Művészeti Nemzeti Galériában van, magánkézben lévő alkotásai pedig időről-időre gazdát cserélnek Indiában. 2018-ban 187 millió rúpiáért (779 millió forint) kelt el egy 1934-ben készült műve a Sotheby’s első mumbai aukcióján.

Amrita Sérgil Budapesten született, anyja magyar, apja szikh nemesi család leszármazottja volt. Gyermekkorát India és Európa között ingázva töltötte, később Franciaországban élt egy ideig, majd visszatért az akkor Brit India részét képező Lahórba és ott halt meg 1941-ben, 28 évesen.

A Proutaux-t megörökítő arcképre március 17-én licitálhatnak az érdeklődők a Christie’s dél-ázsiai modern és kortárs műalkotásoknak szentelt árverésén.

(forrás: MTI, CNN)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!