Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Fodor István, a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója

Elhunyt Fodor István, a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója

Életének 78. esztendejében elhunyt Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója. 

- hirdetés -

Fodor István 2021. április 3-án hunyt el, a hírt a múzeum osztotta meg honlapján és Facebook-oldalán. A szakember 1967-ben segédmuzeológusként kezdte pályáját az intézményben, később muzeológus, tudományos titkár volt, majd 1978-ban a Középkori Osztály vezetője lett.

- hirdetés -

Fodor István - forrás: MNM
Fodor István – forrás: MNM

1986-ban nevezték ki a múzeum főigazgatójává. Hét évig töltötte be a pozíciót, de ezt követően is a múzeum régésze maradt, immár címzetes főigazgatói címmel. Kutatási területe kezdettől a magyar őstörténet és a honfoglalás kor régészeti vizsgálata volt, végig ezek a területek tették ki munkássága nagy részét. 1974 óta oktatott egyetemen, előbb az ELTE-n és a szegedi egyetemen párhuzamosan, később csak Szegeden, ahol a  Régészeti Tanszék tanszékvezetője és intézetvezetője volt.

1994-ben Móra Ferenc-díjjal, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2002-ben Széchényi Ferenc Emlékéremmel, 2003-ban Bercsényi Emlékéremmel (Törökszentmiklós), 2008-ban Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel tüntették ki. 2010-ben Oroszországban kapott állami kitüntetést a tatár kultúra területén végzett tevékenységéért. 2002-ben Hajdúdorog díszpolgára lett.

Fodor Istvánt a Múzeum saját halottjának tekinti, a temetésről a későbbiekben – a család kívánságának megfelelően – intézkedik.

(via MNM)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.