Papageno Radio
Intermezzo Ellopott Van Gogh-festmény - A tettes megvan, a képeket keresik

Ellopott Van Gogh-festmény – A tettes megvan, a képeket keresik

A rendőrség baarni otthonában letartóztatott egy 58 éves férfit, akit a tavaly, két holland városban elkövetett műkincsrablásokkal gyanúsítanak. A Van Gogh-képet a festő születésnapján vitték el, a másik alkotást pedig már harmadjára lopták el.

A gyanú szerint a most letartóztatott férfi vitte el tavaly Vincent van Gogh és Frans Hals alkotásait Laren és Leerdam múzeumaiból. Átkutatták a lakását, azonban egyelőre egyik festménynek sem sikerült a nyomára bukkanni. A rendőrség tájékoztatása szerint folytatják a művek utáni kutatást, a letartóztatás azonban kulcsfontosságú volt a nyomozás érdekében. A Van Gogh-művet 5 millió fontra becsülik, míg a Hals-festményért becslések szerint 13.4 millió fontot adnának egy aukción.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című alkotását 2020. március 30-án lopták el a hajnali órákban. Az Amszterdamhoz közeli Singer Laren Múzeum akkor már zárva volt a járványügyi szabályok miatt. A tettes motorral érkezett, kalapáccsal bezúzta a bejárati ajtó biztonsági üvegét, és hóna alatt a 25 x 57 centiméteres olajképpel elmenekült a helyszínről.

Ide kapcsolódik:
Éppen Van Gogh születésnapján lopták el egy festményét Hollandiában

A múzeum igazgatóját, Jan Rudolph de Lormot különösen az dühítette fel, hogy a rablás a festő 167. születésnapján történt. Legközelebb két hónappal később tűnt fel a festmény egy fotón, a New York Times egy példánya mellett – bizonyítandó a dátumot. A maffiakörökben cirkuláló felvételt egy névtelen forrás juttatta el Arthur Brand műkincsekkel foglalkozó nyomozóhoz, akit a művészeti élet Indiana Jonesának is becéznek, mert számos eltűnt műkincset segített előkeríteni. A fényképen egy új karcolást is felfedeztek a festményen, ami valószínűleg a rablás alatt keletkezett. A nueneni paplak kertje… Van Gogh korai korszakából való, még mielőtt kialakult jellegzetes stílusa.

Frans Hals

Augusztusban pedig Frans Hals Két nevető fiú című képét lopták el a leerdami Hofje van Mevrouw van Aerden múzeumból. Hals a holland festészet aranykorának egyik leghíresebb portréfestője. A tolvajok felfeszítették a hátsóajtót, ami beindította a riasztót, azonban mire az őrök odaértek, addigra a tettesek elmenekültek.

Frans Hals: Két nevető fiú - forrás: wikipedia
Frans Hals: Két nevető fiú – forrás: wikipedia

A festmény különösen kedvelt a műkincsrablók körében, 2020-ban már harmadjára lovasították meg

1988 (ekkor 3 év után került elő) és 2011 (itt hat évet kellett várni, míg meglett) után.

(via BBC, The Guardian)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!