Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Elkísérhetünk egy művészeti sétára? – Tematikus séták az V. Műtárgyak Éjszakáján

Elkísérhetünk egy művészeti sétára? – Tematikus séták az V. Műtárgyak Éjszakáján

Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik az V. Műtárgyak Éjszakája a műtárgy.com szervezésében, amelyet ebben az évben június 17-19-ig rendeznek meg. A háromnapos rendezvénysorozat idején csaknem 50 helyszínen több mint 100 különleges és izgalmas programmal várják a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget. Egy bérlet birtokában a résztvevők betekintést kaphatnak Budapest legnevesebb múzeumainak és galériáinak gyűjteményeibe és színfalai mögé is.

- hirdetés -

A nagyszámú program miatt most tematikusan csoportosítva is adunk némi ízelítőt változatos programjainkból. Először tematikus sétáink közül mutatunk be négyet. Szabadtéri programjainkon lehetőség nyílik hasznos ismereteket szerezni úgy, hogy közben a friss levegőn élvezhető a kora nyári napsütés.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Júniusban jön az 5. Műtárgyak Éjszakája

 

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink Óbudán – június 18. 11:00–13:00 (Óbudai Múzeum)

A régészeti séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi központ, majd ezt követően 1526-ig királynéi város volt. A középkori épületek és monumentális templomok azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd folyamatosan alakította azokat a Zichy-család és később a lakosság építkezése.

Óbudai Múzeum - forrás: Műtárgyak Éjszakája
Óbudai Múzeum – forrás: Műtárgyak Éjszakája

Programunk során felidézzük a középkori város csodálatos épületeit, valamint Piast Erzsébet királyné ikonikus alakját. A séta kezdetén megismerhetjük az egykor a Fő téren álló Szent Péter és Szűz Mária templomok történetét, valamint Piast Erzsébet királyné óbudai mecénási tevékenységét. További állomásaink: ferences templom és kolostor romjai a Vöröskereszt utcában – az egykori királyi, királynéi vár helyszíne a Kálvin-közben – a klarissza kolostor maradványai a Mókus utcában – a középkori piactér helyszíne és Ferenc deák lakóháza (az egyetlen fennmaradt középkori ház Óbudán) a Lajos utcában – végül a királynéi városrész Szent Margit plébánia templomának helyszíne a Szent Péter és Pál Főplébániánál.

A programra itt lehet regisztrálni a jegyvásárlást követően.

 

A Múzeumkert titkai – június 18. 17:00–18:00 (Magyar Nemzeti Múzeum)

Tavaszi életképek - Incze László - MNM Anna Szikszai
Tavaszi életképek – Incze László – MNM Anna Szikszai

A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került. A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

A programra itt lehet regisztrálni!

 

Rejtőzködő római örökségünk – június 19. 16:00–17:00 (BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park)

BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park
BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park

A séta a katonai városrész területét veszi górcső alá. A sétákon nem csak a már megszokott, ma is megtekinthető római emlékekről lesz szó, hanem a rejtőzködő, máig nem látható épületek is előtérbe kerülnek. Az egykori római település felépítése és hétköznapi élete mellett, természetesen rácsodálkozunk arra, hogy mi módon váltak antik emlékeink a modern városkép részévé. A sétához a találkozó a Fürdő Múzeum bejárata előtt lesz.

A programra itt lehet regisztrálni a jegyvásárlást követően.

 

Holnemvolt szocializmus – június 17. 19:00–20:20 és június 19. 19:00–20:20 (Memento Park)

A Memento Park – Szoborpark Múzeum bemutatója az 1945-1989 közötti, hétköznapi Magyarország tárgykultúrájának emlékeiből. Az érdeklődők eredeti szovjet és NDK autókba is beülhetnek, kipróbálhatják a ventillátorral kombinált zseblámpát, megcsodálhatják a világító plexi Kreml-modellt. „Politikai propaganda a köztéri szobroktól a képeslapokig” című előadásunkon bepillantást nyerhetnek a létező szocializmus kulisszái mögé. Fináléban az örök kedvencek: kóstolóval egybekötött Zizi cukor, Utas csokiroló és Márka üdítő bemutató!

A programokra itt lehet regisztrálni.

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt érhető el.
A regisztrációhoz elengedhetetlen jegyvásárlást a következő linken érik el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!