Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Legyezőtől a veszélyes lámpákig - 10 kedvenc programunk a Műtárgyak Éjszakájáról

Legyezőtől a veszélyes lámpákig – 10 kedvenc programunk a Műtárgyak Éjszakájáról

A Műtárgyak Éjszakája már ötödik alkalommal ad lehetőséget, hogy bepillanthassunk műalkotások készítésébe, restaurálásába, kinyílnak a műtermek és a múzeumok rejtett terei, művészekkel, szakértőkkel beszélgethetünk június 17–19-ig. A háromnapos rendezvény száznál is több programja közül választottuk ki azokat, amelyekre mi mindenképpen elmegyünk.

Mivel jelen cikkben csupán a programok egy része fért bele, érdemes végigböngészni a rendezvény honlapját a többi előadás miatt. Ráadásul a programok többsége regisztrációhoz kötött, viszont akadnak, amelyet többször is megrendeznek, esetleg online is követhetőek.

1. „Ajándék Blahánénak” egy legyező vándorútja

- hirdetés -

Blaha Lujza, a nemzet csalogánya a fővárosának adományozta hagyatékát, többek közt az előadás középpontjában álló legyezőt is. A finom tárgy azonban megsérült, amikor a Kiscelli Múzeumot bombatalálat érte a II. világháborúban. A legyező több darabra tört és egy nagyobb része el is tűnt. Szerencsére azonban a hiányzó darabnak is sikerült a nyomára bukkanniuk a muzeológusoknak a nyíregyházi Jósa András Múzeumnál. Az intézmény pedig visszaadta a műtárgy részletét a Kiscelli Múzeumnak. A legyezőt restaurálták és ma már újra egyben látható.

- hirdetés -

Blaha Lujza legyezője - forrás: Kiscelli Múzeum
Blaha Lujza legyezője – forrás: Kiscelli Múzeum

Programot tartja: Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus, a BTM Kiscelli Múzeum Textilgyűjtemény vezetője

Időtartam: 30 perc

Max. létszám: 12 fő

jún. 17. 16:00 – 16:30
BTM Kiscelli Múzeum, Budapest, Kiscelli u. 108, 1037 Hungary

2. Falikárpit-művészet legnevesebb darabjai

A falikárpit eléggé ellentmondásos módon nem különösebben szem előtt lévő műfaj. A legtöbben talán az utóbbi években a bayeux-i hímzett kárpitról szóló hírekből ismerhetik ezeket a műalkotásokat, illetve azok, akiknek volt szerencséjük a Szépművészeti Múzeum Rubens-kiállításához, ott láthattak néhány monumentális darabot a flamand kárpitkészítés újjáélesztésének korszakából.

A jelenlegi szórványos ismertsége ellenére ez a művészeti ág az ókortól napjainkig jelen volt. A fentebb hivatkozott bayeux-i hímzett kárpit közel ezer éves, a Párizsban őrzött, titokzatos sorozat, a Hölgy egyszarvúval a középkorban készült, de hazánkban is találhatóak ilyen alkotások, többek között egy olyan is, amely Raffaello tervei alapján készült. A 60 perces ismeretterjesztő előadáson megismerhetjük a falikárpit-művészet legnevesebb darabjait, kiderül, hogy mi a különbség a gobelin és a falikárpit között, mi lett Hunyadi Mátyás híres trónkárpitjaival, illetve milyen módszerrel foghatunk egyszarvút. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hazai kárpitművészet kiemelkedő alkotóival is, mint Ferenczy Noémi, Redő Ferenc és Péreli Zsuzsa.

Kárpitművészet - forrás: Műtárgyak Éjszakája
Kárpitművészet – forrás: Műtárgyak Éjszakája

jún. 17. 16:00 – 17:10
Kubik Coworking, Budapest, Jászai Mari tér 5-6, 1137 Hungary

Programot tartja: Görbe Márk, művészettörténész, szőnyegszakértő

Időtartam: kb. 60 – 70 perc

Max. létszám: 10 fő

3. Porcelánok a császári udvartól a polgári ebédlőkig és a kávéházi asztalokig

Hüttl Tivadar 1906-ban alapította mára feledésbe merült óbudai porcelángyárát, amelynek különös szépségű, gyönyörűen festett porcelánjairól étkezett maga Ferenc József is, Hüttl Tivadar a „Császári és királyi udvari beszállító” cím büszke tulajdonosa volt. A legfelsőbb körök mellett a nagypolgári otthonok elengedhetetlen kellékei voltak a porcelánkészletek, de eljutottak a szállodákba, kávéházakba is.

Az Óbudai Múzeum 2018-2019-ben rendezett, az óbudai porcelángyár történetét bemutató időszaki kiállítása kapcsán a múzeum gyűjteménye több száz különleges Hüttl-porcelánnal gyarapodott. A Műtárgyak Éjszakáján ezek közül tekinthetnek meg az érdeklődők néhány egyedülálló darabot, például az igazi ritkaságnak számító Ferenc József-készlet darabjait, kézzel festett dísztálakat, címeres kávéskészletet és szállodai porcelánokat. Emellett megismerhetjük Hüttl Tivadar családjának és gyárának történetét is.

Óbudai porcelánok - forrás: Műtárgyak Éjszakája
Óbudai porcelánok – forrás: Műtárgyak Éjszakája

Programot tartja: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 10 fő

jún. 17. 17:00 – 18:00
Óbudai Múzeum, Budapest, Fő tér 1, 1033 Hungary

4. Két delnő – két testvér

A szecesszió idején az úrinőkre használt kifejezéssel: finom delnő volt a két Zichy nővér, gróf Zichy Eleonóra és húga, Klára. Az előkelő családba született és elsőrangú nevelésben részesülő Zichy lányok a kor körülrajongott szépségei voltak. Eleonóra gróf Andrássy Gyula miniszterelnök idősebb fiához, Tivadarhoz ment nőül, akivel négy leányuk született. A férfi korai halála után pedig annak öccse, ifj. Andrássy Gyula gróf ajánlott házasságot az asszonynak, aki azt el is fogadta. Eleonóra portréját Rippl-Rónai József is megrajzolt. Az ő alakját örökítették meg az első magyar szecessziós enteriőrben, az Andrássy-ebédlőben elhelyezett Vörös ruhás nő című kárpiton.

Vörös ruhás nő című falikárpit - forrás: IMM
Vörös ruhás nő című falikárpit – forrás: IMM

Húga, Klára, bár ma már kevésbé ismert, nővéréhez hasonlóan tehetségesen zongorázott, jótékonykodott, bájos megjelenésével sokakat megigézett. Toalettjei mindig kifogástalanok voltak. A ruhatárából származó kimonó látható az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villabeli A mi szecessziónk kiállításán. Az előadáson a történelmi családba született és oda is házasodott asszonyok különleges életet ismerhetjük meg, amelyben az előkelőségek csillogó mindennapjai mellett akadnak egyéni sorstragédiák és a történelmi fordulatok is.

Programot tartja: Dr. Horváth Hilda

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 10 fő

jún. 18. 16:00 – 17:00
Ráth György-villa, Budapest, Városligeti fasor 12, 1068 Hungary

5. Az „égi kék” története – A kék pigmentpor diadalútja

Gondolnád, hogy nemcsak a kék színnek, de az egyes árnyalatoknak is külön jelentésük lehet? A laikusok számára talán megkülönböztethetetlen finomságok, mint a cölinkék, lapis lazuli, koblatkék, azúrkék között a középkorban kialakult egy művészeti és festészeti színhierarchia. Ennek alapján a lapis lazuli ásvány kékje vált az égi királyság, a mennyország és Mária szimbólumává. A keresztény művészetben a katolikus liturgiához kapcsolódó, a bűnbánatot, a szent fegyelmet jelképező lilás-kék, későbbiekben a lila szín is szakrális szimbólum volt.

A tematikus tárlatvezetés elkalauzol a kék pigmentporok és az indigio tinctoria növényből nyert indigókék történetébe. Egy ásványi pigmentporokat és festékeket bemutató középkori fonal- és kelmefestő műhelybe is elkirándulhatunk, amelynek során a kékfestés és a színes kartonnyomás technikáját, továbbá a bennük rejlő „kék gőzös” ördögi erők komplex háttértörténetét is megismerhetjük.

Goldberg textilgyűjtemény - forrás: Műtárgyak Éjszakája
Goldberg textilgyűjtemény – forrás: Műtárgyak Éjszakája

jún. 18. 18:00 – 19:00
Goldberger Textilipari Gyűjtemény, Budapest, Lajos u. 136-138, 1036 Hungary

Programot tartja: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 10 fő

6. Pillangóként a nőművészet virágos mezején!

Senki többet? blogunk szerzője, Martos Gábor harmadik alkalommal adja ki kötetbe gyűjtve a műtárgyak világában végzett kutatásait. A Női alkotók a műkereskedelemben című kötetében a megszokott olvasmányos stílusban mesél arról, a világ műkereskedelmében miért jut a férfiakénál jóval kisebb szerep a női alkotóknak? Miért vannak sokkal kevesebben (vagy legalábbis miért ismerünk sokkal kevesebbet közülük), és – főleg, hogy – akik vannak, azoknak a munkáiért is miért fizetnek rendre alacsonyabb összegeket, mint a férfiak alkotásaiért. Milyen szerep jut a női műkereskedőknek?

Martos Gábor: Asszonyok a piacon Női alkotók a műkereskedelemben - forrás: a szerző
Martos Gábor: Asszonyok a piacon Női alkotók a műkereskedelemben – forrás: a szerző

A beszélgetés végén Martos Gábor dedikálja most megjelent könyvét.

jún. 19. 11:00 – 12:00
Café Frei – Falk Miksa, Budapest, Falk Miksa u. 28, 1055 Hungary

Beszélgetőpartnerek: Kelen Anna művészettörténész, Virág Judit Galéria, Soós Nóra festőművész, Martos Gábor művészeti író

Beszélgetést vezeti: Serfőző Krisztina kulturális menedzser

Időtartam: kb. 60 perc

Max. létszám: 50 fő

Vissza

7. Nyitott műtermek az FKSE-ben

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) a fiatal magyar képzőművészek hat évtizedes múltra visszatekintő, az aktuális művészeti és társadalmi kérdésekre dinamikusan reagáló szakmai szervezete. Az Egyesület 500 fős, folyamatosan frissülő tagságát művészek, művészettörténészek és kritikusok alkotják. Az Egyesület célja, hogy segítse tagjai pályakezdését, munkáját a kulturális és művészeti életben. Az FKSE elsősorban a progresszív művészeti törekvéseknek bemutatkozási lehetőséget biztosító Stúdió Galériáról ismert. Kevesebben tudják, hogy székhelyén négy műterem is található, amelyben az egyesület fiatal alkotói dolgoznak.

Nyitott műtermek az FKSE-ben - forrás: Műtárgyak Éjszakája
Nyitott műtermek az FKSE-ben – forrás: Műtárgyak Éjszakája

jún. 18. 16:00 – 18:00
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Budapest, Rottenbiller u. 35, 1077 Hungary

Programot tartja: FKSE műtermeiben dolgozó művészek

Időtartam: 2 x 45-50 perc

Max. létszám: 12 fő

8. Titkos veszélyek a lámpák világából régen és napjainkban

A lámpagyártás során alkalmazott formavilág és technika állandóan változik. A két terület összhangját folyamatosan biztosítani kell. A titkos veszélyek elkerülése a legkomolyabb kihívás. A hibák egyik része a nyereségközpontú gondolkodásmódból fakad. Másik részük akkor jelentkezik, amikor a design fontosabb szemponttá válik a biztonságnál. Hogyan ismerhetőek fel a rejtett veszélyek? Miként korrigálhatók a hibák? Milyen módon modernizálhatjuk a régi műtárgyakat?

Lámpák titkos veszlyei - forrás: Műtárgyak Éjszakája
Lámpák titkos veszlyei – forrás: Műtárgyak Éjszakája

jún. 19. 14:00 – 14:45
Art Of Lamps Design Studio, Budapest, Dessewffy u. 47, 1066 Hungary

Programot tartja: Szalóczi Gábor, a design stúdió vezetője

Időtartam: 45 perc

Max. létszám: 12 fő

9. Holnemvolt szocializmus

A Memento Park – Szoborpark Múzeum az 1945-1989 közötti, hétköznapi Magyarország tárgykultúrájának emlékeiből tart bemutatót. Az érdeklődők beülhetnek eredeti szovjet és NDK autókba, kipróbálhatják a ventillátorral kombinált zseblámpát, megcsodálhatják a világító plexi Kreml-modellt. A „Politikai propaganda a köztéri szobroktól a képeslapokig” című előadáson bepillantást nyerhetnek a létező szocializmus kulisszái mögé. Fináléban az örök kedvencek: kóstolóval egybekötött Zizi cukor, Utas csokiroló és Márka üdítő bemutató!

jún. 17. 19:00 – 20:20
Memento Park, Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok, 1223 Hungary

Programot tartja: Holp Judit – idegenvezető, Réthly Ákos – ügyvezető

Időtartam: 80 perc

Max. létszám: 30 fő

A helyszín megközelíthető a 101B, 101E vagy 150-es BKK autóbusszal. A járat 10-30 percenként indul a Metro 4 “Kelenföld Vasútállomás” végállomástól (Őrmező oldal) Budatétény vasútállomás (Campona) felé. Menetidő a Memento Park megállóig a 101B és 101E járatokkal 9 perc, a 150-es busszal 25 perc. A Memento Parktól az utolsó jármű 23:38-kor indul vissza.

10. Tudunk-e más kárán tanulni?

Az elmúlt évtizedek nagy hamisítási botrányai látszólag rendszerint nagyon különbözőek egymástól, ám legnagyobb tanulságaik igencsak hasonlóak. S ha tisztában vagyunk azzal, hogyan csalják lépre sokszor még a felkészült gyűjtőket is, máris tudjuk, mire kell odafigyelnünk, hogy velünk ez jóval kisebb eséllyel történhessen meg. Felidézzük az elmúlt évtizedek legnagyobb, azóta már megfilmesített botrányait, de lesz szó a legfrissebbekről is – mert sajnos nem mindenki okul a tanulságokból – és kitérünk az utóbbi évtized legnagyobb hazai hamisítási ügyére is.

Wolfgang Beltracchi, az utóbbi évtizedek leghíresebb hamisítója és legismertebb, Heinrich Campendonk stílusában készült hamisítványa
Wolfgang Beltracchi, az utóbbi évtizedek leghíresebb hamisítója és legismertebb, Heinrich Campendonk stílusában készült hamisítványa

jún. 18. 16:00 – 17:10
Kubik Coworking, Budapest, Jászai Mari tér 5-6, 1137 Hungary

Programot tartja: Emőd Péter, művészeti újságíró

Időtartam: 70 perc

Max. létszám: 10 fő

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.