Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Mi ezt csinálnánk éjszaka a múzeumokban – Múzeumok Éjszakája best of

Mi ezt csinálnánk éjszaka a múzeumokban – Múzeumok Éjszakája best of

Szecessziós dresscode, növények szimbolikája, apró babakonyhák vagy egy korsó sör a Sörkirállyal? A múzeumok rejtett terei, különleges programok a kulisszák mögött, szakmai tárlatvezetések 19. alkalommal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton. A hihetetlen bőségben sorjázó programok közül mutatunk egy kis ízelítőt, mi ezekre mennénk el legszívesebben. 

- hirdetés -

Idén az intézmények együtt ünneplik a látogatóikkal, hogy ismét személyesen találkozhatnak egymással. Ennek örömére az előző évekhez képest kedvezményesebb áron (felnőtt: 1500 forint, gyermek: 800 forint) válthatók jegyek. A járványhoz kapcsolódó másik kedvezmény, hogy a védekezésben résztvevő egészségügyi és a szociális dolgozók helytállásuk elismeréseként ingyen látogathatják a programokat.

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges:

• a munkaviszonyukat igazoló dokumentum vagy kártya (munkaviszony igazolás, hivatalos belépőkártya stb.), vagy

• az egészségügyi/szociális dolgozót alkalmazó intézmény vezetője által aláírt formanyomtatvány igazolás.

- hirdetés -

Idén azonban a kedvezményes karszalag nem érvényes a budapesti tömegközlekedési eszközökön, és nem indulnak múzeumi körjáratok sem a fővárosban, mivel a járványhelyzet miatt sokkal kevesebb idő állt rendelkezésre az előkészületekre.

Aquincumi Múzeum

Jóslás füvekből
2021. június 26. 21:00 – 23:00

Szent Iván-éjje a varázslat – különösen a szerelmi mágia – ideje. Gondoljunk csak Shakespeare művére! Az ókori görögöknél és rómaiaknál nagy hagyománya volt a jövő kutatásának. Jósoltak például állatáldozatból, madarak vonulásából, olyan híres jósdák működtek, mint a delphoi, ahová királyok és hadvezérek jártak megtudni, tetteiket jószerencse kíséri-e. A jós és a jósnő megbecsült foglalkozásnak számítottak, szavukra hadjáratok indultak el, vagy épp elálltak a csatától a felek. Az Aquincumi Múzeumban szerencsére nem állatok belsőségeiből, hanem varázsfüvekből mond jövendőt sátrában a varázslónő. Aki ebben a bizonytalan világban szeretne egy kicsit előbbre tekinteni a jövőben, térjen be és vegye igénybe a szolgáltatásait, azzal azonban vigyázzon, hogy helyesen értelmezze a szavait!

Jóslás varázsfüvekből - forrás: Aquincumi Múzeum
Jóslás varázsfüvekből – forrás: Aquincumi Múzeum

Állatorvos-történeti Gyűjtemény

Az állategészségügy és az állatorvosképzés eredményei a párizsi világkiállításon
2021. június 26. 16:00 – 23:30

Olvasóink között gondolom nincs olyan, aki ne utazna Párizsig egy igazán szép baktériumfotóért. Most megspórolhatja, ugyanis az 1900-ban Párizsban rendezett világkiállításon aranyérmes M. kir. Állami Bakteriológiai Intézet büszkeségeit csodálhatják meg a látogatók az Állatorvos-történeti Gyűjteményben. Köztük természetesen Dr. Preisz Hugó különlegesen szép baktériumfotográfiáit (anthrax, tetanus, typhus, sertésvész (sertéspestis), botryomyces, streptococcus), melyek a világkiállításon is nagy sikert arattak. A gyermekeket megrajzolhatják, kiszínezhetik a bacikat vagy vírusokat, majd Petri-csészében haza is vihetik őket. (Szűkebb lakásokba praktikus háziállatnak)

Preisz Hugó (1860–1940) bakteriológus - forrás: wikipedia
Preisz Hugó (1860–1940) bakteriológus – forrás: wikipedia

Budapest Főváros Levéltára

Családfakutató gyorstalpaló

Lehet, hogy lapul a családfádon egy-két nemes, netán kalandos életű utazó? Művészek, írók? Vagy inkább vagyonos ükökre vágynál? Lehet, hogy egy olasz kalóztól örököltétek a sötétbarna szemet, esetleg egy eltévedt német gróftól a szőke loknikat? Ha mindigis kíváncsi volták a családod történetére, esetleg úgy érzed, hogy a sajátod nem lehet teljes anélkül, hogy megismerd az előtted élőkét, akkor itt a lehetőség, hogy megtanuld az alapokat. A Fővárosi Levéltár, minden hasonló kutatás alfája és omegája kezdő és haladó csoportokat is szervez a családfa-kutatásból. Segítenek eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül bemutatják, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

Időpontok:
16.15 haladó csoport
17.45 kezdő csoport – Megtelt
19.30 kezdő csoport – Megtelt

Maximális létszám: 10 fő
Helyszín: Gárdonyi Albert terem

családfakutatás - forrás: Magyar Nemzeti Levéltár
családfakutatás – forrás: Magyar Nemzeti Levéltár

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

Romani Design workshop: Varázslatos színek – Színes alkotás Péli Tamás nyomán
2021. június 26. 18:00 – 21:00

Péli Tamás roma-magyar festőművész Születés című festménye az OFF-Biennálé keretében került a BTM-be. „A mű 1983-ban készült a tiszadobi Andrássy-kastélyban működő gyermekotthon ebédlőjébe. A hatalmas, 41 négyzetméter összterületű pannó a romák eredetét és a magyar történelembe, társadalomba történő integrálódását ábrázolja. A gyermekotthonban az eredet kérdése duplán fontos azoknál a gyerekeknél, akiknél nemcsak a roma identitás megélése jelenthet nehézséget, de a családi kötelék is hiányzik” – mesélte lapunknak a képről az OFF kapcsán Erőss Nikolett.

„Mint sok más hasonló épületet, a tiszadobi Andrássy-kastélyt is átalakították, ezt rendezvényhelyszínné. A felújításkor kikerült a festmény az étkezőből és átszállították a nyíregyházi Jósa András Múzeumba. Szász Anna, György Eszter és Szűcs Teri az antropológia – irodalomtörténet vonalról kapcsolódtak be az OFF-Biennáléba. Programjuk célja, hogy ezt az ismeretlen, de fontos műalkotás nagyobb nyilvánosságot kapjon, mutassuk be és induljon el róla egy társadalmi diskurzust. Ez is egy alulról jövő kezdeményezés.”

A Romani Design interaktív workshopjának keretében Péli Tamás Születés c. pannójának motívumaiból inspirálódva bőr- és textilékszereket, valamint lakásdekorációkat, madár és lovacska alakú textilfigurákat készíthetünk – egyedi applikációkkal díszítve azokat. A workshop alatt Péli Tamás személyiségét is megidézik kedvenc történeteik elmesélésével.

Helyszín: II. em. közösségi tér

Maximális létszám: egyszerre max. 10-15 fő

MEGKÖZELÍTÉS: bejárat az Oroszlános udvar felől, Királypince felőli bejárat átépítés miatt zárva!

Romani Design workshop: Varázslatos színek - Színes alkotás Péli Tamás nyomán
Romani Design workshop: Varázslatos színek – Színes alkotás Péli Tamás nyomán

Dreher Sörmúzeum

Kolodko-szobor-látogatás és tárlatvezetés a Dreher Sörmúzeumban
2021. június 26. 14:00 – 23:00

Kolodko Mihály apró szobrocskái a város legváratlanabb helyein bukkannak fel, most például egy sörgyárban. A tavaly átadott, id. Dreher Antalt (a „Sörkirályt”) ábrázoló miniszobor most először lesz látogatható a nagyközönség számára. A jeles alkalmat egy sörkóstolóval és filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetéssel ünneplik a múzeumban.

A 1-1,5 órás program a sörgyártás történetét bemutató kisfilm után a nemrég felújított sörtörténeti kiállításra kalauzolja a látogatókat, majd a gyár udvarán folytatódik, ahol a több mint 100 éves épületek között bujkál a mini Dreher Antal. A program végén a dolgozói pubban frissen csapolt sörrel várják a megfáradt múzeumlátogatókat.

Figyelem! A program csak előzetes regisztrációval és érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható.

Kolodko szobor látogatás és tárlatvezetés a Dreher Sörmúzeumban
Kolodko-szobor-látogatás és tárlatvezetés a Dreher Sörmúzeumban

Goldberger Textilipari Gyűjtemény

A szokatlanabb múzeumok közé tartozik a magyar textil- és ruhaipar történetét bemutató gyűjtemény. A Múzeumok Éjszakájára egy pop-up kiállítás keretében a gyűjteményünk retró darabjai átkerülnek a próbababákra. Az öltözeteken, kiegészítőkön keresztül feltárul a szocializmus világa, a gyári- és konfekcióipar, valamint a magyar textil- és öltözéktervezők munkája. Még az is előfordulhat, hogy az idősebb korosztály tagjai saját egykori ruháik mását fedezik majd fel a tárlaton, esetleg a fiatalabbak kedvet kapnak a szekrény mélyén pihenő darabok viseléséhez.

Helyszín: kiállító- és fogadóterek

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Goldberger Textilipari Gyűjtemény

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

„UFÓ zuhant a panelházak közé”
2021. június 26. 15:00 – 16:00
Helyszín: Budapest, XI. kerület, Ildikó tér (A kelenföldi pályaudvar mellett)

A most zajló Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása tizenkét ikonikus budapesti modern épületet gondol újra Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása címmel. Itt szerepel az egyik legkülönlegesebb modern budapesti templom, az 1981-ben épült külső-kelenföldi református templom is. A széles körű nemzetközi együttműködésen alapuló kiállítási projektben Kovács Dániel kurátor és csapata tizenkét közép- és kelet-európai építészirodát kért fel, hogy gondoljanak újra egy-egy ikonikus budapesti modern épületet. A kiállítás arra keresi a választ, milyen lehetőségeket tartogat a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége.

„A projekthez kiválasztott épületek értékeik ellenére mára veszélyeztetettek” – hívta fel a figyelmet Kovács Dániel. „Többségükkel szemben a magyar társadalomban kifejezett ellenszenv él, az Országos Villamos Teherelosztó Központot és az Újpesti Ady Endre Művelődési Házat azóta le is bontották.”

A látogatók most városi séta keretében tudhatnak meg érdekességeket a Szabó István tervezte futurisztikus épületben az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása kiállítás kurátorai – Kovács Dániel építészettörténész, valamint Boros Géza művészettörténész (Ludwig Múzeum) kalauzolásával.

A részvétel ingyenesen, regisztrációval látogatható.

Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa

Dresszkód: szecesszió
Időszakos kiállítás

A századfordulón a társadalmi státusz tökéletesen kiolvasható volt az öltözékekből, a társasági eseményeket pedig íratlan öltözködési illemszabályok irányították. A családok és hölgyek ruháikon és ékszereiken keresztül fejezték ki társadalmi helyzetüket, vagyonukat és rangjukat. A különböző rendezvényeken és társadalmi eseményeken pedig különösen ügyelni kellett a tökéletes megjelenésre. A női divat elengedhetetlen kiegészítője volt a könyékig érő kesztyű, a drágakövekből készült ékszerek, valamint a pompás báli frizurát ékesítő fejdísz. Nem feledkezhetünk meg azonban a táncrendekről és a legyezőkről sem, amelyek szintén nem hiányozhattak a bálozó hölgyek kelléktárából, így a kiállításról sem.

A most nyíló Dresszkód: szecesszió című viseletkiállításon megismerhetjük a 19-20. század fordulójának divatját, jellegzetes kiegészítőit, szabadidős vagy társasági eseményeken illő öltözékek sorát egy kurátori tárlatvezetés keretében, Csepregi Noémi művészettörténésszel.

Szecessziós ruha - IMM
Szecessziós ruha – IMM

Kiscelli Múzeum

Csatorna és divat
2021. június 26. 16:00 – 17:00

Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus előadásából kiderül, mi a kapcsolat a csatornázás és a divat közt? A látogatók egy szokatlan aspektusból járhatják végig a történelmi korszakokat olyan témákat érintve, hogy mikor hogyan tisztálkodtak, vagy hogyan végezték szükségleteiket a bonyolult és nagy méretű ruhákban a nők. Kiderül, hogy milyen változásokat hozott az emberek mindennapjaiban a nagyvárosok kiépülésével a modern fürdőszobák és az angol WC megjelenése, amelynek hátterében a 19. század során a technika és az ipar rohamos fejlődése állt. Ez magával hozta a tudományok és az életmód, majd a divat nagymértékű változását is. Végül pedig az is kiderül, mi az a “genre canaille”, vagyis “csatornastílus”.

Csatorna és divat
Csatorna és divat

Magyar Nemzeti Galéria

Virágnyelven. Növényszimbolika a preraffaelita festményeken – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus előadása
2021. június 26. 18:00 – 18:30

A virágok jelképes nyelve már hosszú évszázadok óta ismert, a szigorú erkölcsű viktoriánus korban azonban különösen fontossá váltak a virágnyelven folytatott néma párbeszédek és burkolt üzenetek. Az angol preraffaeliták kedvelték és használták is ezeket a jelképeket. Festményeiken a vadvirágok, a kertek és fák virágai, vagy éppen a szobanövények a jelenet láthatatlan tartalmairól, a szereplők gondolatairól, érzéseiről mesélnek. Király Zsuzsanna a nemrég megnyílt Vágyott szépség kiállítás csodálatos preraffaelita képein avatja be az érdeklődőket a festői virágnyelvezetbe.

Helyszín: B épület előadóterem

Maximum létszám: 80 fő

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Virágnyelven. Növényszimbolika a preraffaelita festményeken – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus előadása
Virágnyelven. Növényszimbolika a preraffaelita festményeken – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus előadása

Magyar Nemzeti Galéria

Ellopták, elpusztult, lappang. Részletek a Szinyei-nyomozásból – Prágai Adrienn művészettörténész előadása
2021. június 26. 20:15 – 20:45

Szinyei Merse Pál a legismertebb magyar festők egyike: kultusza máig töretlen, műveivel találkozhatunk múzeumok falain, bélyegeken és konyhai falvédőkön is. Vajon jól ismerjük művészetének egészét, vagy még mindig vannak fehér foltok az életművében? Mit jelent az egyes alkotói korszakok értelmezésében egy-egy kulcsmű hiánya? Hogyan tűntek el a Szinyeik és hogyan találhatjuk meg őket? Prágai Adrienn invitál nyomozásra!

Helyszín: B épület előadóterem

Maximum létszám: 80 fő

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Majális
Majális

Magyar Nemzeti Múzeum

https://muzej.hu/program/magyar-menyasszony-ok-ejszakaja-2021-06-26t18-30

„MAGYAR MENYASSZONY”-ok éjszakája
2021. június 26. 18:30 – 19:30

500 év esküvői női nézőpontból

Mi motiválta a párválasztást ötszáz éve és ma? Hogyan ismerkedtünk, volt-e egyáltalán eleinknek esélye a boldog házasságra, nekünk vajon több van? A történelem viharai mennyiben befolyásolták a házassági szokásainkat? Létezett-e szerelemházasság az újkorban? Mit jelent az esküvő, mint átmeneti rítus a különböző korokban és a különböző társadalmi rétegek esetében?Mióta viselünk fehér menyasszonyi ruhát, és mikor cseréljük vissza színesre? Hosszú, vagy rövid, hercegnős, vagy praktikus? Milyen volt az álom esküvő egykor és milyen ma?

Simonovics Ildikó, a Rotschild Klára kiállítás után újabb izgalmas projektbe fogott. Magyar Menyasszony címmel indított Facebook-csoportot, ahol az esküvőhöz kapcsolódó tárgyakat, szokásokat, történeteket gyűjt. Bárki beküldheti a saját, szülei, ismerősei fotóit, történetét vagy épp talált képeket, tárgyakat. Izgalmas végigböngészgetni az arcokat és sorsokat a bejegyzések folyamában, de akár magunk is hozzájárulhatunk a gyűjtéshez.

A Múzeumok Éjszakája apropóján egy kis előzetest is kapunk a készülő kiállításból: a Magyar Menyasszony projekt szakértőivel Czingel Szilvia néprajzkutatóval, Kiss Erika művészettörténész-főmuzeológussal, Borovi Dániel, művészettörténésszel a készülő kiállítás és könyv ötletgazdája, valamint a projekt főkurátora, Simonovics Ildikó divattörténész-főmuzeológus beszélget.

Aki úgy érzi, szombaton személyesen is elhozhatja a családja esküvői ereklyéit, melyeket ajándékba, vagy kölcsön felajánl a kiállításra. A szervezők azt kérik, mindenki jelezze szándékát előzetesen a [email protected] e-mail címen. A legjobb tárgyak, fotók felajánlói ajándékot kapnak!

Esküvőiruha-modellek - forrás: Magyar menyasszony FB-csoport
Esküvőiruha-modellek – forrás: Magyar menyasszony FB-csoport

Millennium Háza

Rózsatúra
2021. június 26. 18:00 – 18:40
Helyszín: Millennium Háza, Rózsakert

Az egykori Olof Palme-ház felújítása során csodálatos rózsakertet is kapott az épület környéke. Ebbe tehetünk felfedezőtúrát szombaton éjjel, ahol megismerkedünk a rózsák mindenkori jelentőségével, a rózsakertek történetével, eredetével, és azok magyarországi népszerűségével. Olyan kulisszatitkokról is hallhatunk, mint hogy hány tő, vagy milyen különleges nemesített példányok találhatók a parkban, de megtudhatjuk azt is, hogy milyen felhasználási módja ismert az egyes rózsafajoknak. A túra a kert központi részével, a Zsolnay-díszkút bemutatásával zárul.

rózsatúra
rózsatúra

A túrán maximum 45 fő vehet részt. A programon való részvétel helyszíni regisztrációhoz kötött! A programváltozás jogát fenntartjuk! 

Műcsarnok

KarantÉn vagy Te – Pokorny Liával és Kálloy Molnár Péterrel
2021. június 26. 16:00 – 17:30
Helyszín: Műcsarnok Apszis

Mára mindenki megtudta, milyen érzés karanténban lenni. Milyen szituációk játszódnak le az összezártságban szülő és gyermek között, férj és feleség között vagy szomszéd és szomszéd között? Ezeket mutatja be improvizatív módon Pokorny Lia és Kálloy Molnár Péter.

Óbudai Múzeum

Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában – Live Guide
2021. június 26. 18:00 – 20:00
Helyszín: Játékkiállítás

A gyerekjátékok elhanyagolt és nem igazán komolyan vehetőnek tűnő műfaj – kivéve természetesen a súlyos pénzeket leszurkoló szülőket. Sokat elárul azonban az adott társadalomról és korról, hogy mivel játszanak a kicsik. A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nem volt ez másként a konyhában sem: a 20. században bekövetkező lakáskultúra és technológiai változások nyomot hagytak a csöpp bútorokon, eszközökön is. A változások nyomon követése mellett azt is megtudhatjuk, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban, korabeli recepteket és ínséges idők szükségeledeleit vizsgálva.

Az Óbudai Múzeum egy valószíntlen forrás, gyerekjátékok alapján mutatja be a történelmi korok bútorait és ételeit.

Babakonyha
Babakonyha

Emlékrablók nyomában – Mobiltelefonos nyomozós játék a Fő tér környékén
2021. június 26. 15:00 – 23:59
Helyszín: Fő tér és környéke

A babakonyháktól eltávolodva, modern eszközökkel hív a szabadba szintln az Óbudai Múzeum. Mobiltelefonos nyomozós játéka önállóan játszható a szabadtéren. A játék kiindulópontja az Óbudai Múzeum bejárata, helyszíne pedig a Fő tér. A résztvevők a Fő tér környékén állomásról-állomásra kalandozva keresik a nyomokat, amelyek elvezetnek az emlékrablók széfjének kódjához és mindeközben nevezetes épületekkel, történetekkel ismerkednek.

Emerrablók nyomában - Óbudai Múzeum
Emerrablók nyomában – Óbudai Múzeum

A játék önállóan játszható, mindössze egy mobilnettel rendelkező telefonra, valamit tollra és papírra van szükség.

A játék linkje elérhető a honlapunkon vagy a múzeum bejáratánál kihelyezett QR kódon.

Időtartama kb. 1,5-2 óra. Ajánlott korosztály: 10-99 éves korig.

A széf kódjának megtalálásáért járó, névre szóló „Ügynökigazolvány” a Játékkiállítás előterében vehető át.

Postamúzeum

Írók, költők a telefonról és a rádióról
2021. június 26. 21:00 – 21:30

Sokan kárhoztatják a kortárs költőket, hogy verseikbe beleszövik a modern technikát. Nem volt azonban ez másképp a mára klasszikussá nemesedett kollégáik esetében sem. A 19-20. században az írók, költők, zeneszerzők, képzőművészek az új találmányokat, a távírót, a telefont, a rádiót is megjelenítették művészeti alkotásaikban, ennek bemutatására időutazásra invitáljuk a látogatókat hangokban és képekben.

Kosztolányi telefonál MTI
Kosztolányi telefonál MTI

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!