Papageno Radio
Intermezzo Elfeledett boltosok és lakók nyomában – Budapest100

Elfeledett boltosok és lakók nyomában – Budapest100

Az idei Budapest100 az I. és a II. világháború után – 1921-1930 és 1945-1957 között – épült, elkészült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt, szeptember második hétvégéjén. A Budapest100 honlapján részletesen megismerhetők a megnyitó épületek, és olvashatók a programok is, amelyek közül most néhányat mi is ajánlunk.

Ki lehetett János, akinek még ma is látszik a keresztneve a VIII. kerületi Víg utca 22. egyik üzlethelyisége fölött? A figyelmes kutató a pesti telefonkönyvből kinyomozta őt! És mi volt ebben a házban, azután, hogy a jól működő mosoda megszűnt és jóval később, három évvel ezelőtt a kedves, fiatal ékszerészek berendezkedtek az egyik apróüzlethelyiségben?  A szombati, egész napos ékszerkészítő workshop alatt még újabb sztorikat is megtudhatnak az érdeklődők, akár a környékbeli idősebbektől is.
(Regisztráció: [email protected])

A mai Újlipótvárosban járva, az üzletekkel, teraszokkal teli forgalmas Pozsonyi út láttán kevesen gondolnak a 100 évvel ezelőtti fa és széntelepekre, a kis, földszintes kocsmákra, és eltűntek a jellegzetes köralakú hirdetőoszlopok is.

A Pozsonyi út 25. Újlipótváros jellegzetes, elegáns bérházainak egyike, a Radnóti Miklós utca sarkán magasodik 1928 óta. Szombat-vasárnap kettőtől ötig az itt élők mesélnek majd a városrész kialakulásáról és ennek a háznak a történetéről is. Ezen a környéken még további épületek nyílnak meg: pár saroknyi távolságban van a Tátra utca 15/b, ahol a TASZ – Társaság a Szabadságjogokért is programot ajánl, és onnan mindössze egy sarokra áll a Főnix-ház, amely egész háztömbnyi tömegével csodás belső kertet takar, amit a lakóközösség együtt újított fel. Ezeket és még további helyszíneket jár be az „Újlipóti módi – BP100 séta Újlipótvárosban” a hétvége mindkét napján.
(Regisztráció: [email protected])

Budapest100 programfüzet és kitűzők - forrás: Budapest100 / fotó: Ránki Dániel
Budapest100 programfüzet és kitűzők – forrás: Budapest100 / fotó: Ránki Dániel

Kőnig Tamás építész, aki minden évben aktív segítője a Budapest100-nak speciális sétáival, idén „150 év a Köröndtől a Jászai Mari térig” címmel vezeti az érdeklődőket, miközben várostörténeti érdekességeket lehet megtudni tőle. Találkozó vasárnap 10-kor a Kodály köröndön, a Vörösmarty tér felé tartó kisföldalatti állomás kijáratánál.

Ide kapcsolódik:
A Bethlen Téri Színpad elhozta a glamúrt a Csikágóba - Bethlen Gábor tér 3.

A budai oldalon biztos sikerre számíthat a Zugliget legrégebbi épületeit bebarangoló útvonal, szombaton és vasárnap délután. Aki a városrészek születéséről újat szeretne megtudni, annak igazi különlegességet ajánl az Albertfalva lakótelepeit végigjáró program, amelynek során két történelmi korszak építészetével és eszméivel lehet majd szembesülni. (Regisztráció: a varosisetak.kek.org.hu/bp100/honlapon található linken )

A különböző városi séták közül itt lehet választani!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!