Papageno Radio
Blogok Senki többet? Vedd meg Muhammad Ali rajzait - vagy az öklét!

Vedd meg Muhammad Ali rajzait – vagy az öklét!

Október 5-én a Bonhams árverezőház sportrelikviákból rendez aukciót New Yorkban. Az anyag egy jelentős részét az olimpiai- és világbajnok bokszolóhoz, Muhammad Alihoz köthető tárgyak adják: ráadásul nemcsak dedikált fotóit, bokszkesztyűit, vagy éppen legendás ökléről készült szobrokat lehet megvásárolni, hanem szép számmal általa festett-rajzolt képeket is.

Az amerikai Muhammad Ali (1942–2016) – akkor még eredeti nevén, Cassius Clayként – 1960-ban a római olimpián szerzett aranyérmet félnehézsúlyban, majd profi ökölvívó lett, és – ekkor már nehézsúlyban – 1964-ben bokszvilágbajnokságot is nyert. 1967-ben, Amerika vietnámi háborúja idején, amikor katonai behívót kapott, megtagadta a bevonulást, csatlakozott a háborúellenes polgárjogi mozgalmakhoz, mohamedán hitre tért és megváltoztatta a nevét. Öt évi börtönre és komoly pénzbírságra ítélték, megfosztották bajnoki címéről, ám később nemcsak az ENSZ választotta meg békenagykövetévé, de 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának is választotta.

Muhammad Ali: Csíp, mint a méh – forrás: Bonhams
Muhammad Ali: Csíp, mint a méh – forrás: Bonhams

1967-ben az Avant Garde című magazin közölt egy rajzsorozatot a művészetek iránt mindig nagy figyelemmel forduló Alitól, hogy az általa, mint híres sztársportoló által készített képekkel népszerűsítsék és támogassák a háborúellenes mozgalmakat. Tíz évvel később pedig, amikor Rodney Hilton Brown könyvet írt róla, az ő biztatásra Ali újra ecsetet-tollat fogott, és számos további alkotást rajzolt-festett, amelyek közül jó néhány a könyv szerzőjének a birtokába került. Ezek közül kerül most kalapács alá jó pár abban a hetvenöt tételt számláló anyagban, amelyben a Bonhams október elejei New York-i árverésének Alihoz kapcsolódó darabjait vonultatják fel.

Muhammad Ali bronzba öntött ökle – forrás: Bonhams
Muhammad Ali bronzba öntött ökle – forrás: Bonhams

Ezek között éppúgy van egy pár általa használt bokszkesztyű (becsértéke 3000–5000 dollár), mint dedikált fotók róla, az arcképével díszített trikó (400–600 dollár), vagy éppen a legendás ökléről készített bronzöntvény 1979-ből (1000–1500 dollár). A legtöbb tétel ebben a blokkban azonban az általa készített képek közül kerül ki, amelyek között éppúgy vannak a boksz világából vett jelenetek, mint polgárjogi-háborúellenes nézeteinek sajátos „illusztrációi”, vagy éppen a muszlim vallással kapcsolatos alkotások.

Az akrillal és akvarell-lel festett Mecset II. című 1979-ben készített képért például 20.000–30.0000 dollárt vár előzetesen a ház, egy Csíp, mint a méh című, egy bokszmérkőzésen történő kiütést megörökítő színes filctoll-akril-rajzot 1978-ból 40.000–60.000 dollárra tartanak, de ugyanennek a jelentnek egy egyszerűbb „vázlata” a becslések szerint már 4000–6000 dollárért megszerezhető lesz.

Muhammad Ali: Mecset II. – forrás: Bonhams
Muhammad Ali: Mecset II. – forrás: Bonhams

Az aukció másik részében egy jelentős sportrelikvia-gyűjteményt visznek kalapács alá: a Jim és Theresa Earle által sok év alatt összevásárolt tárgyak között ott van például a legendás baseball-játékos, Babe Ruth egy ütője, amelyet 80.000–120.000 dollárra tart a cég, vagy ugyanekkora becsértékkel Rocky Marciano 1952-ben elnyert tizennégy karátos aranyöve, amelyet 1952-ben a nehézsúlyú profi bokszvilágbajnokság döntőjét követően kapott meg, miután a tizenharmadik menetben kiütötte ellenfelét, Jersey Joe Walcottot. De ebben a blokkban szerepelnek még olyan baseball-játékosokhoz köthető relikviák is, mint Mickey Mantle vagy Lou Gehrig, vagy olyan bokszolókéi, mint James Braddock vagy Jack Dempsey.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!