Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nem kerül árverésre, szakértők vizsgálják a József Attila-kéziratot

Nem kerül árverésre, szakértők vizsgálják a József Attila-kéziratot

Visszavonja jelenleg zajló, online árveréséről a József Attilának tulajdonított, Edit című vers kéziratát az Antikvárium.hu a tétel eredetiségével kapcsolatban felmerült kétségek miatt. A négy lapért 2,6 millió forint volt az utolsó licit – tájékoztatta lapunkat az aukciósház. 

- hirdetés -

Az aukcióra bocsátott kéziratot hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott szemlén vizsgálták meg a József Attila Társaság képviselői, a PIM restaurátora és gyűjteményi szakemberei, az Antikvárium.hu képviselője, valamint a kéziratról az első szakvéleményt adó Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész – közölte a múzeum és az Antikvárium.hu.

- hirdetés -

József Attila vers? forrás: antikvarium.hu
József Attila vers? forrás: antikvarium.hu

Az aukciót hirdető oldal hírlevélben közölte, hogy a szemlét hívott össze, mivel “alapos kétségek merültek fel a József Attila-kézirat eredetiségét illetően”. Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa az MTI megkeresésére kedden elmondta, hogy a cég kezdeményezésére megtartott, hétfői vizsgálaton a kézirat hitelességéről semmilyen perdöntő cáfolat nem hangzott el, a PIM és a József Attila Társaság képviselői azonban azt javasolták, hogy a kéziratot vessék alá írás-, valamint tintaszakértői vizsgálatoknak. Ilyen vizsgálatok csak a kézirat tulajdonosának engedélyével és költségén végezhetők el, mondta el Chovanecz Balázs.

Kérdésünkre az antikvárium.hu elárulta, hogy a kéziratért ígért összeg a visszavonás pillanatában 2,6 millió forint volt. 

Ide kapcsolódik:
Vita robbant ki a József Attila-vers valódiságáról

A vers mellé az árverésre becsatolt, rendőrségi elkobzó iratról az Antikvárium.hu közlése szerint a restaurátor szakértő megállapította, hogy az 50 évnél nem fiatalabb.
A kialakult tudományos véleménykülönbség miatt az Edit című vers kéziratát és a hozzá kapcsolódó, Arany János által aláírt Ballagi Mór-szótárat az Antikvárium.hu a 12. dedikált könyvek és kéziratok internetes árveréséről visszavonja. A tételek értékesítésére a minden kétséget kizáró vizsgálatok után kerülhet sor.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.