Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Három kisfiú, egy nyaralás – Hogy lettek ők a túlélők?

Három kisfiú, egy nyaralás – Hogy lettek ők a túlélők?

Három felnőtt férfi egy svéd erdőben, egy tó partján, gyermekkori nyaraik helyszínén. Összekapaszkodva sírnak, mellettük anyjuk hamvai. Alex Schulman új regényében a narancsos fényű családi nyarak felidézése helyett nyugtalanító, szorongással teli emlékek kerülnek elő, melyek csak még nyugtalanítóbbak attól, hogy nem tudjuk pontosan, mitől is tartanak hőseink.

A régmúltban futó cselekményszálon egy család, anya, apa és a három fiú (hét, kilenc és tizenhárom esztendősek) töltik szokásos nyarukat a világtól elzárt házban. A közelmúlt történéseiből pedig felsejlik, hogy valamiért ez volt az utolsó ilyen alkalom. A három fivér, Nils, Benjamin és Pierre életéről főleg a középső fiú érzésein, gondolatain keresztül kapunk bepillantást.

Ők a címbeli túlélők, a kérdés azonban nem az, hogy miképp birkóznak meg a fivérek az életüket megváltoztató eseménnyel, hanem az, hogy egyáltalán mi történt velük.

A baljós hangulatú regényben, mikor a Tragédia még csak lóg a szereplők feje fölött, minden gally reccsenésének, minden elejtett szónak jelentése lehet, így az olvasót is a folyamatos készenlét állapotában tartja.

Túlélők borító
Túlélők borító

Alex Schulman svéd író regényének cselekménye olyan, mint egy lánc, amelyet szereplői velünk együtt a jelenben meghúzva göngyölítik vissza, hogy mi is történt azon a húsz évvel ezelőtti nyáron, amikor utoljára jártak a tónál. Az időben hátráló fejezetek apró momentumokkal, tárgyakkal: egy virágcsokorral, egy bólyával fonódnak az őket megelőzőbe.

Így vezetnek a titokhoz, amely sötétlő tömegként lappang a víz alatt,

mint az évekkel korábban kifeszítve otthagyott halászháló. Schulman elbeszélőtechnikája a Netflix minisorozatait idézi, ahol a szereplők folyamatos feszültségben, szorongásban élnek, ennek okát azonban csak később érthetjük meg. Ehhez azonban az kell, hogy szemenként végighaladjunk a láncon, amely elvezet mindennek az okához.

A túlélők
Alex Schulman
Athenaeum Kiadó , Megjelenés: 2021. április 22.

Alex Schulman svéd író, újságíró, blogger. 2009-ben, 36 évesen publikálta első, Hurry to Love című könyvét. A regényt édesapjának, a 2003-ban elhunyt tévés producernek és újságírónak, Allen Schulmannak ajánlotta. Második, 2011-ben kiadott könyvét, a To Be With Her-t feleségének, Amanda Schulmannak dedikálta. 2016-ban jelent meg a Forget Me című munkája, melyben az alkoholista édesanyjával való megbékélést keresi. Édesanyja Lisette Schulman tévébemondó és politikus, aki 2013-ban hunyt el. A könyvet 2017-ben az év könyvének választották a Gothenburgi Könyvvásáron.

A túlélők az első magyarul megjelenő regénye. A fentiekben megfigyelhető családi érintettség itt is gyanítható, Alexnek ugyanis szintén két fivére van: Carl Johan (Calle) és Niklas Schulman (illetve négy féltestvére édesapja első házasságából).

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.