Közvetítés – Kirill Troussov és az Anima Musicae Kamarazenekar

Kirill Troussov - fotó: Marco Borggreve

Száz éve született a tangó királya, Astor Piazzolla. Március 10-én 19 órától az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje ünnepli a mestert. Az est szólistája Kirill Troussov hegedűművész lesz, akinek játékát a sajtó egybehangzó véleménye szerint „lenyűgöző elegancia, kifogástalan technika, kivételes zenei érzékenység és a hangzás tökéletes szépsége” jellemzi. Troussov és az Anima Musicae több ízben játszotta együtt Piazzolla művét, többek között a lipcsei Gewandhaus és a berlini Philharmonie termében. A koncert ingyenes élő közvetítéssel a Filharmónia Magyarország és Papageno csatornáin érhető el.

Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant. A család 1937-ben hazatelepült, Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel.

Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel). Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger osztályába, aki ezt tanácsolta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: „az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el”.

Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye – Online közvetítés from Filharmónia Magyarország on Vimeo.

Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

Műsor:

  • Ginastera: Pampeana No. 1
  • Piazzolla: 4 évszak Buenos Airesben
  • Ginastera: Concerto vonószenekarra
  • Piazzolla: Fuga y Misterio, Oblivion, Libertango

Közreműködik: Kirill Troussov – hegedű; művészeti vezető: G. Horváth László