Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Március 10., 19:00 – A 100 éve született Piazzollára emlékszik...

Közvetítés – Március 10., 19:00 – A 100 éve született Piazzollára emlékszik az Anima Musicae

A Filharmónia Magyarország virtuális koncerttermében a tangó királyára, a száz éve született Astor Piazzollára emlékeznek március 10-én 19 órától. Az Anima Musicae Kamarazenekar mellett Kirill Troussov hegedűművészt köszöntheti a közönség. A koncert ingyenes élő közvetítéssel a Filharmónia Magyarország és Papageno csatornáin érhető el.

- hirdetés -

Az Anima Musicae és Kirill Troussov már több ízben játszotta együtt Piazzolla művét. Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is. Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével. Darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

- hirdetés -

A soproni koncerten többek között hallhatják a Négy évszak Buenos Airesben című darabot, mely kétségkívül Piazzolla legnépszerűbb műve, a vérpezsdítő ritmusok és hamisítatlan dél-amerikai melódiák érzéki tangót járó táncosokat idéznek elénk. Ezenkívül hallhatjuk a Fuga y Misterio-t, az Oblivion-t és a Libertango-t. Utóbbi felfokozott hangulatot teremtő mű sokaknak ismerős lehet Roman Polański egyik filmjéből, az Őrületből. Piazzolla szerzeményein kívül Alberto Ginastera két műve a Concerto vonószenekarra és a Pampeana hozza meg a latinos hangulatot.

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím birtokosa. Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. Az Anima Musicae hangversenyein ugyanolyan értő, művészi előadásban szólalnak meg Beethoven-mesterművei, mint Schönberg vagy akár kortárs magyar zeneszerzők darabjai is. A zenekar missziójának tekinti az ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását, megismertetését. Az együttes művészeti vezetője G. Horváth László.

Az estén az együttes mellett Kirill Troussov, generációjának vezető hegedűművészének játékát hallhatjuk. A művész Münchenben, Kölnben és Lübeckben tanult, 1990-ben Moszkvában debütált és ma már a legnevesebb zenekarokkal dolgozik együtt, rangos fesztiválok állandó vendége. A nemzetközi sajtó egybehangzó véleménye szerint játékát „lenyűgöző elegancia, kifogástalan technika, kivételes zenei érzékenység és a hangzások makulátlan szépsége” jellemzi. A Stradivari hegedű újra szól! Adolph Brodsky 1881. december 4-én mutatta be Csajkovszkij hegedűversenyét ezen a hegedűn, melyen most Troussov muzsikál nekünk.

A Filharmónia Magyarország élő koncertközvetítéseiről további információ ide kattintva található!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!