Közvetítés – Március 12., 19.00 – Hommage à Cziffra – Emlékkoncert Budafokon

A Cziffra György-emlékév keretében március 12-én a 22. Kerületi Önkormányzat és a Cziffra Fesztivál közös szervezésében Hommage à Cziffra címmel tartanak beszélgetéssel egybekötött koncertet a budafoki Klauzál Házban Balázs János és Szabó Marcell zongoraművész, valamint Mácsai János zenetörténész közreműködésével. Az esemény a Papageno felületei mellett a cziffra100.com weboldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán, a Klauzal.hu weboldalon és Budafok-Tétény Facebook-oldalán is követhető.

Cziffra György életében meghatározó helyszín volt Budafok, regényes életútjának egyik legnehezebb szakaszában lakott a 22. kerületi Bálvány utcában, amelyről a helyi lakosság számos emléket és relikviát őriz. Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta ápolja a művész munkásságát, Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével elsők között rendeztek emlékkoncerteket, valamint a kezdetektől bekapcsolódtak a Fesztivál programjaiba is.

Az esten Chopin és Liszt művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról is, amit a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához.

Ide kapcsolódik:
„Egy jó zenész, égből pottyant szerencse volt bármelyik mulatónak” - Így kezdett mindent újra Cziffra György

Emellett természetesen az est témája lesz a liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, melynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.

 „Cziffra György neve mindazok számára, akik kicsit is otthonosak a klasszikus világában, a zongorázni tudás szinonimája lett. Ahogyan korábban Liszt Ferenc neve is. Gyakran emlegették Cziffrát Liszt méltó, sőt egyetlen igazi zongorista örököseként. Tehetsége egyéni adottság volt, de kivételes tudását több évszázados kollektív zenei múltra építhette, amelynek meghódításához végig kellett járnia a művészi egyedfejlődés útját” – írja Mácsai János zenetörténész.