Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Március 13., 19:00 – Folytatódik a Kamera-muzsika a Budapesti Vonósokkal

Közvetítés – Március 13., 19:00 – Folytatódik a Kamera-muzsika a Budapesti Vonósokkal

Az együttes online kamarazene sorozatának második koncertje március 13-án a romantika korába kalauzol bennünket Weber és Grieg egy-egy remekművével. Az előadás este 19 órától ingyenesen követhető a Budapesti Vonósok és a Papageno Facebook-oldalán

- hirdetés -

Carl Maria Friedrich Ernst von Weber 1786-ban született, a német romantikus opera atyjaként tartják számon. Jól felismerhető egyéni hangvétele a korai romantika újításaiból és német népzenei elemekből szövődik.

- hirdetés -

Kedvelt hangszere volt a klarinét, amely nem olyan régen, a bécsi klasszika alatt vált állandó szóló- és zenekari hangszerré.

Klarinétkvintettje most vonószenekari változatban hangzik el. A szólista Szitka Rudolf klarinétművész, számos verseny győztese, a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusa, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője.

Edvard Hagerup Grieg életének legnagyobb részében Bergenben élt: a város melletti Troldhaugenen („trollok dombja”) építette fel házát, amely mai napig Grieg-múzeum és zenei központ. Lelkesen tanulmányozta az óészaki irodalmi emlékeket, a legendákat és a norvég népzenét. A hegyek, fjordok, falusi emberek szellemét igyekezett zenéjében megjeleníteni. A Holberg-szvitet 1884-ben komponálta Báró Ludvig Holberg norvég-dán író, történész és filozófus születésének 200. évfordulójára. Az eredetileg zongorára írt művet maga dolgozta át később vonószenekarra – a szvit hamarosan a vonós kamarazenekarok egyik legismertebb és legnépszerűbb repertoárdarabjává vált. Alcíme „szvit régi stílusban”, előjátékból és négy tánctételből álló szerkezete a barokk kort idézi. A mű visszatekintés a humanista tudós korára, érdekes időutazás, melynek során egy 19. századvégi szerző fülével hallhatjuk a 18. század zenéjét. Ugyanakkor

Grieg merész újításai, a friss norvég nemzeti hang és a néhol szinte már impresszionista harmóniák szerves egységbe kovácsolódnak a neoklasszicizmussal, és ez teszi jellegzetessé és végtelenül izgalmassá a zeneművet.

A koncert ingyenesen megtekinthető március 13-án este 7 órakor a Budapesti Vonósok és a Papageno Facebook-oldalain. A Budapesti Vonósok koncertmestere ezúttal is Pilz János lesz.

A Budapesti Vonósok Kamera-muzsika sorozatának első része ITT tekinthető meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!