Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Közvetítés – Március 30., 19:30 - Káli Gábor és a Kodály Filharmonikusok...

Közvetítés – Március 30., 19:30 – Káli Gábor és a Kodály Filharmonikusok  

Március 30-án 19:30-kor Smetana: Moldva című szimfonikus költeményét közvetítjük a Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában. A koncertet a zenekar első vendégkarmestere, Káli Gábor vezényli.

- hirdetés -

A cseh nemzeti romantikus mester, Bedřich Smetana hat részből álló Hazám című ciklusának a Moldva a legismertebb darabja. A szimfonikus költemény Prága folyójának – kettős forrásától egészen a fővárosig tartó – útját ábrázolja.

- hirdetés -

Vízi sellők, büszke várak, paloták és romok elevenednek meg, miközben a Moldva vize széles mederben hömpölyög végig a tájon. A hallgató részese lehet a parton zajló eseményeknek is: erdei vadászatnak, parasztlakodalomnak, a tündérek táncának a holdfényben, a Szent János-zuhatag fenséges látványának, de megpillanthatja Vysehrad várát is.

A változatos epizódokat a megkapóan szép Moldva-dallam foglalja egységbe, melyet egy svéd népdalból kölcsönözött a szerző, amit göteborgi tartózkodása idején, az 1850-es években ismert meg.

Az est karmestere

Káli Gábor zongora és karmesteri tanulmányokat folytatott a budapesti Zeneakadémián, majd karmesteri tanulmányait Berlinben folytatta tovább. A Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagjaként részt vett Kurt Masur és Colin Metters mesterkurzusain, de tanult Eötvös Péternél, Bernard Haitinknál és David Zinmannál is.

Ide kapcsolódik:
Káli Gábor: „A koncertre felkészített zenekart a pódiumon kell újjávarázsolni”  

Több évet töltött el a Nürnbergi Operaházban, először második karmesterként, majd 2015-től mint a ház első karmestere és zeneigazgató-helyettese. Tucatnyi operaprodukciót vezetett: Wozzeck, Bohémélet, Attila, Álarcosbál, Rigoletto, Gyöngyhalászok, Arabella, Otello. Vendégkarmesterként rendszeresen szerepelt Németország különböző operaházaiban.

Káli Gábor nem mindennapi évadot zárt 2018 nyarán. Miután az év elején elnyerte a Hong Kong-i Nemzetközi Karmesterverseny első díját és zenekari díját, augusztusban megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyét, így 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhatott a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon.

Káli Gábor - forrás: HarrisonParrott
Káli Gábor – forrás: HarrisonParrott

A kiváló karmester 2018/19-ben Verdi Rigolettóját vezényelte a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein-ban és Mozart Varázsfuvolájával debütált a müncheni Gärtnerplatz Színházban. Novemberben a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral lépett fel. 2019. március végén Fischer Ivánt helyettesíthette a Budapesti Fesztiválzenekar európai-amerikai turnéján. A szezon hátralevő részében a Kölni Kamarazenekarral és Skót Kamarazenekarral turnézott.

Christian Thielemann meghívására Varázsfuvola előadásokat vezényelt a drezdai Semperoperben és az ő hangversenyével nyílt meg az 2019-es linzi Bruckner Fesztivál.

2020 tavaszán szerződést kötött vele a Harrison Parrott világhírű zenei ügynökség.

* A felvétel a Kodály Filharmonikusok 2020. augusztus 6-i Szomszédos tájakon című koncertjén készült.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.