Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Március 31., 19:00 – Fejérvári Zoltán és a Liszt Ferenc...

Közvetítés – Március 31., 19:00 – Fejérvári Zoltán és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar március 31-i hangversenyén Bach, Mozart és Beethoven művei mellett átiratokat is hallhat a közönség. A Tfirst Péter koncertmester által vezetett együtteshez a lágy és filozofikus játékstílusáról ismert zongoraművész, Fejérvári Zoltán csatlakozik. A koncert a Filharmónia Magyarország és a Papageno felületein követhető.

- hirdetés -

Mozart, Bach és Beethoven műveiből válogat a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Fejérvári Zoltánnal közös koncerten.

- hirdetés -

Elsőként Mozart Öt fúga a Wohltemperiertes Klavierból című darabját hallhatják, mely Bach egyik oktatásra szánt művének átirata. Az átirat megszületésében nagy szerepet játszott van Swieten báró és az általa szervezett összejövetelek. Swieten Bach és Händel zenéjének nagy ismerője volt, Beethoven is neki ajánlotta első szimfóniáját.

Ezután Bach d-moll zongoraversenye következik Fejérvári Zoltán szólójával. A mű azért is érdekes, mert felépítésében, szerkezetében, a zenekari és szólórészek arányában jelentősen eltér a komponista többi versenyművétől. Ezért még ma is vitatják, hogy Bach egy korábbi, elveszett kompozícióját dolgozta-e fel, vagy esetleg egy kortárs zeneszerző szólókoncertjét írta át. A mű Vivaldi zeneszerzési elvét követi, rendkívül nagy teret enged a szólistának, és igyekszik minél több lehetőséget adni a művész technikai tudásának megcsillogtatására.

Ide kapcsolódik:
Tfirst Zoltán: „Hatalmas felelősség átírni a Kreutzer-szonátát"

Az estét Beethoven A-dúr „Kreutzer-” szonátája zárja. A mű ezen a hangversenyen vonószenekari átiratban szólal meg, melyet az együttes koncertmesterének édesapja, Tfirst Zoltán készített. A zenekar új művészeti iránya az, hogy olyan zenedarabokat játsszanak, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség.

„A zongorára és hegedűre írott átirat nem csak a Liszt Ferenc Kamarazenekar repertoárját, hanem az egyetemes zenetörténeti gyűjteményt is gazdagítja” – mondja Tfirst Péter. 

Kövesse az online hangversenyt a Filharmónia Facebook-oldalán, Vimeo- vagy Youtube- csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán! Az élő koncertközvetítések ingyenesek és bármikor visszanézhetőek a Filharmónia Youtube-csatornáján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!