Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Március 26., 20:00 - Piazzolla 100 a Bélában

Közvetítés – Március 26., 20:00 – Piazzolla 100 a Bélában

Március 26-án 20 órától Piazzolla születésének 100. évfordulóját ünnepli a Volver La Vida együttes a Béla – bár Zeneszerző születésnapok elnevezésű online sorozatában.

- hirdetés -

„Astor Piazzolla nem egyszerűen a modern tangó megalapítója. Sokkal több annál. Művészetét a Carlos Gardeltől elsajátított hagyományos argentin tangó jellegzetességei mellett éppúgy meghatározzák a húszas és harmincas évek New Yorkjában gyermekként fülébe ivódott jazz és musical elemek, mint Bach, Bartók és Ginastera zenei világa” – mondja Jeszenszky-Böhm Attila argentin-magyar zongoraművész-zeneszerző, a Volver La Vida együttes zenei vezetője.

- hirdetés -

„Meglepő módon Piazzolla zeneisége a konzervatív Argentinában egyébként elég nagy botrányt okozott. Nem akarták elfogadni, hogy a tangó szerkezetét bárki is megváltoztathatja. Habár Piazzolla tudta, hogy jó úton jár és előbb utóbb elfogadják majd minden ’újítását’, többször is megfordult a fejében, hogy visszatérjen a hagyományokhoz, főleg amikor gúnyos cikkeket írtak róla, vagy amikor nem kapott meghívást tangó fesztiválokon játszani. Egy ilyen mélypontján találkozott a már akkor híres argentin zeneszerzővel, Lalo Schiffrinnel, aki ezt mondta neki: ’Astor, ne érdekeljen, hogy mit mondanak. Hogy amit csinálsz, az tangó-e vagy sem. Ez nem a te problémád. Amit csinálsz, az Piazzolla” – folytatja a zongoraművész.

Jeszenszky-Böhm Attila

„A Volver la Vida együttes számára Piazzollát hangszerelni különösen izgalmas. Harmadik éve dolgozom velük, és ez a csodálatosan összeszokott csapat valami olyat tud mutatni a klasszikus zenei életben, aminek Piazzolla maga is igazán örülne. Megfogni ugyanis az ő összetett zenei világát olyan muzsikusoknak sikerülhet csak, akik szintén otthonosan mozognak a klasszikus zene minden területén, Bachtól egészen a kortárs zenéig. Ehhez társul még a bennük lévő zenei alázat, és Piazzolla nagyságának elismerése. Mivel én Argentínában születtem, Ginastera és Piazzolla iránti rajongásom miatt nagyon örülök az együttessel való közös munkának. Sokat agyalunk az újabb és újabb dalokon, mert a munkássága kimeríthetetlen. Idén több nagy koncerten is hallhatók lesznek ezek a csodás művek, mivel az együttes egyre több meghívást kap a születésnap kapcsán. Érdemes lesz figyelemmel kísérni az eseményeiket.”

A koncerten közreműködnek: Bojta Zsuzsanna és Manuel B. Camino énekművészek, Csáki András gitárművész, Miskolczi Anita csellóművész, Szatzker Zsanett harmonikaművész, és Fervágner Csaba nagybőgőművész.

A koncert programjában Piazzolla legnépszerűbb művei mellett több teljesen új hangszerelésű darab is helyet kap majd. A tervezett program: Oblivion, Libertango, Fuga y mysterio, Maria de Buenos Aires – Yo soy Maria, Los Pajaros Perdidos, Contrabajando, Balada para un loco, Romance del Diablo, Café 1930.

A kocert ingyenesen megtekinthető a Papageno és a BÉLA – bár, étterem, lakás, arborétum Facebook-oldalán.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.