Papageno Radio
Blogok Fesztivál Akadémia Közvetítés – Schumanntól Ravelig a FAB Ensemble művészeivel

Közvetítés – Schumanntól Ravelig a FAB Ensemble művészeivel

Március 2-án 19.30 órától adja következő koncertjét a FAB Ensemble. Kokas Katalinhoz és Kelemen Barnabáshoz ezúttal Kokas Dóra, Horti Lilla, Langer Ágnes, Balog József, Joó Szabolcs, Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán csatlakoznak. A koncerten a FAB Ensemble és vendégeik Ravel, Sosztakovics, Koppel és Schumann műveit adják elő. A szünetben Vámos Miklós beszélget Haumann Péterrel és Haumann Mátéval. A hangversenyt a Zeneakadémia és a Fesztiválakadémia felületei mellett a Papageno Facebook-oldalán is követni lehet majd.

2021. július 16. és 25 között magyar és nemzetközi világsztárok részvételével kerül sor a 6. Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatára. A részletes program 2021 tavaszán válik nyilvánossá. Save the date!

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott.

A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában.

Az ötödik koncert első számaként Maurice Ravel hegedű–cselló duója hangzik el Kokas Katalin és Dóra előadásában. A kompozíció, amelyet Debussy emlékére komponált Ravel 1920 és 1922 között, az életmű egyik legizgalmasabb darabja: „A zenét egészen a csontjáig lehántottam” – írta róla a zeneszerző, s valóban, egyetlen felesleges hang nincs benne. A nagy hangszerelő, a zenekari színek és harmóniák mestere itt két lineáris szólammal varázsol. Egészen másként varázslatos mű Sosztakovics hét románca 1967-ből. „Minden, amit a hosszú évek során ezidáig komponáltam, csak előkészület volt ehhez a műhöz” – írta Sosztakovics a ciklusról, amelyet a Horti Lilla, Langer Ágnes, Kokas Dóra és Balog József előadásában hallhatunk.

Műsor:

  • Ravel: Szonáta hegedűre és csellóra
  • Sosztakovics: Hét románc Alexander Blok verseire, op. 127
  • Koppel: Tarantella
  • Schumann: Esz-dúr zongoranégyes, op. 47

A legendás csellistának, Msztyiszlav Rosztropovicsnak és szoprán énekesnő feleségének, Galina Visnyevszkajának ajánlott, zongoratrióra és szopránra írott ciklus a múlt századforduló egyik legjelentősebb orosz szimbolista költője, Alexander Blok verseit zenésíti meg, letaglózó drámaisággal. A szünetben a legendás beszélgetőpartner, Vámos Miklós író kérdezi majd Haumann Mátét és Haumann Pétert, a koncert második felében pedig elsőként a kortárs dán zeneszerző, az egykor rockzenészként induló Anders Koppel marimbára és hegedűre írott káprázatos ritmusokban gazdag, rendkívül szellemes Tarantellája lesz hallható Kelemen Barnabás és Joó Szabolcs előadásában.

Ide kapcsolódik:
Ismét elhalasztják a Hubay Jenő Hegedűversenyt

Az este záró számaként aztán a kamarazenei repertoár egyik legismertebb darabja, Robert Schumann Esz-dúr zongoranégyese szólal meg, ez utóbbiban Kelemen Barnabáshoz Maxim Rysanov, Kokas Dóra és Fejérvári Zoltán csatlakoznak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!