Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Közvetítés – Április 25., 19:00 – Balázs János zongoraestje

Közvetítés – Április 25., 19:00 – Balázs János zongoraestje

Liszt Ferenc, Cziffra György és Balázs János által jegyzett átiratok és parafrázisok kerülnek elő Balázs János április 25-i zalaegerszegi zongoraestjén, melyet a Filharmónia Magyarország és a Papageno felületein lehet majd követni 19 órától.

- hirdetés -

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész ImprovisArt című szólóestjével most először lép a hazai közönség elé, mellyel az idén 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg. A zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból.

- hirdetés -

A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

„Aki egyszer hallotta játszani a művészt, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget, ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz.”

Cziffra György szellemisége s ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra.

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja” – fogalmaz Balázs János.

A produkciót első ízben április 25-én este 19 órakor Zalaegerszegről élő online közvetítés formájában láthatja, hallhatja a közönség, majd a Cziffra György-emlékév során további hazai és külföldi koncerthelyszíneken, fesztiválokon lép fel vele a Kossuth-díjas zongoraművész.

Műsor:

  • Wagner–Liszt: Izolda szerelmi halála
  • Schumann–Liszt: Widmung
  • Saint–Saëns–Balázs: A hattyú
  • Liszt–Balázs: 6. Magyar rapszódia
  • Rahmanyinov–Balázs: Vocalise
  • Puccini–Balázs: Lauretta áriája
  • Brahms–Cziffra–Balázs: 5. és 6. Magyar tánc
  • Ponce–Balázs: Estrellita
  • Balázs János: Improvizációk
  • J. Strauss–Balázs: Reminiszcencia parafrázis

A koncert a Cziffra György-emlékév keretében, a Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. A koncert élőben és díjtalanul megtekinthető a Papageno Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!