Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Április 25., 20:00 – Fináléjához ért a Budapesti Vonósok és...

Közvetítés – Április 25., 20:00 – Fináléjához ért a Budapesti Vonósok és Bősze Ádám Schubert-sorozata

Április 25-én 20 órától kerül sor a Schubert közelében elnevezésű koncertsorozat harmadik, befejező előadására. Ez alkalommal a szonátairodalom egy igazán különleges gyöngyszeme, az Arpeggione-szonáta (D 821) hangzik el Krähling Dániel brácsaművész és a Budapesti Vonósok előadásában. Az est házigazdája ismét Bősze Ádám zenetörténész lesz. A koncert ezúttal is ingyenesen követhető a Budapesti Vonósok és a Papageno online felületein.

- hirdetés -

A Pilz János vezette kamarazenekar Schubert kamarazenei műveivel foglalkozó sorozatának utolsó részében egy különleges hangszerre írt szonátát ismerhetünk meg közelebbről.

- hirdetés -

A 19. század első felének hangszerészei az új ötletek és találmányok korában éltek. Többfelé is kísérleteztek olyan gitárral, amelyet vonóval lehet megszólaltatni. Bécsben Georg Staufer 1823-ban mutatta be vonósgitárját, amelyet guitare d’amournak nevezett. A hangszer alakja a csellóhoz hasonlított, mérete és ahogyan tartani kellett, inkább egy gambára.

Bundozott fogólapját és hat húrjának hangolását a gitártól örökölte. Ez a hangolás tette lehetővé, hogy gazdag hangzású akkordokat lehetett fogni rajta, amelyek törve, arpeggio-szerűen felbontva szólalhattak meg a vonó segítségével. Ezért nevezték a hangszert később arpeggione-nak. Legvirtuózabb játékosa a bécsi Vincenz Schuster lett, aki Schubert baráti köréhez tartozott.

A hangszer később kiment a divatból, ám létezésének köszönhetjük az a-moll arpeggione-zongora szonáta gyönyörű három tételét. Ez a mű a szonátairodalom egyik csúcsává vált mind a csellisták, mind a brácsajátékosok számára. Hangversenyünkön brácsaművészünk, Krähling Dániel szólójátékához Karl Hermann Pillney kamarazenekari átirata társul.

A koncertet április 25-én, vasárnap 20 órakor közvetítjük. A Schubert közelében sorozat első koncertjét ide kattintva, a második részt pedig itt  tekinthetik meg.

Műsor:

  • Schubert: Arpeggione szonáta D 821 (arr. Karl Hermann Pillney)
  • közreműködik: Krähling Dániel – brácsa
  • koncertmester: Pilz János
  • műsorvezető: Bősze Ádám zenetörténész

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!