Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Április 7., 19:00 – Boros Misi zongoraestje

Közvetítés – Április 7., 19:00 – Boros Misi zongoraestje

A Filharmónia Magyarország virtuális koncerttermében ezúttal Boros Misi zongorajátékát hallgathatjuk április 7-én 19 órától. A hangversenyt a szekszárdi Művészetek Házából közvetítik élőben, ahol az ifjú tehetség Liszt és Chopin romantikus alkotásaival lopja be magát mindenki szívébe. Kövesse az online hangversenyt a Filharmónia Facebook-oldalán, Vimeo- vagy Youtube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán!

- hirdetés -

Boros Misi fiatal kora ellenére meghódította már a világ számos koncertszínpadát. A rajongók által csak Misinek hívott ifjú művész 6 éves korától tanul zongorázni, 8 éves kora óta pedig minden korosztályos országos versenyt megnyert. 2014-ben az egész ország kedvence lett, amikor 11 évesen a Kicsik kategóriájában megnyerte a Magyar Televízióban közvetített klasszikus zenei tehetségkutatót, a Virtuózokat.

- hirdetés -

A Filharmónia Magyarország virtuális koncerttermében Misi már színpadra léphetett decemberben, a Kodály Központban. Most, április 7-én Szekszárdról közvetítik koncertjét.

Az ifjú tehetség önálló zongoraestje könnyed, friss felütéssel, Chopin legnépszerűbb keringőjével, az Esz-dúr keringővel kezdődik, amely az elegáns párizsi báltermek hangulatát idézi. A magával ragadó, egymásba átforduló táncritmusok kavalkádját felvonultató műről Schumann azt mondta: „legalábbis grófnőknek kellene táncolniuk”.

Ezután egy nagyobb lélegzetű, elmélyülésnek is teret engedő Chopin mű, a 2. b-moll szonáta következik. Misi koncepciója a műsor összeállításánál az ellentétek bemutatása volt.

A szünet után két Liszt-darabot hallhat a közönség. „Emeljétek fel szíveiteket”, (Sursum Corda) üzeni Liszt Zarándokévek ciklusának magasztos hangulatú művének címe. A zeneszerző első lánya, Blandine halála után írott levelében fogalmazta meg, hogy miként keresi a lélek és a halál kötelékétől menekülve a megnyugvást zenéjén keresztül.”

Zárásként Liszt h-moll szonátáját hallhatják. Az alkotásban a művész ki nem mondott dilemmái fogalmazódnak meg. A koncert utolsó darabját hallgatva kiderül, Liszt egyértelműen a bennünk élő teremtő ember és a romboló ördögi kettősségét ragadja meg. A darab különlegessége, hogy a mű időtlen csendet teremt maga után. Mondhatjuk, hogy Liszt h-moll szonátája utáni tíz másodperc a zenetörténet egyik legsokatmondóbb csöndje.

Az élő koncertközvetítések ingyenesek és bármikor visszanézhetőek a Filharmónia Youtube-csatornáján. További stream koncertekről részletek ide kattintva.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.