Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Június 1., 19:00 – Händel Messiása az Orfeo Zenekarral

Közvetítés – Június 1., 19:00 – Händel Messiása az Orfeo Zenekarral

A Filharmónia Magyarország júniusban is izgalmas műsorral várja közönségét. Június 1-jén a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust köszöntheti a közönség a pécsi Kodály Központban. Az esten Händel nagyszabású műve, a Messiás lesz hallható.

- hirdetés -

A pécsi Mesterbérlet zárókoncertjét már élőben, a nézőtérről élvezheti a közönség, de a Filharmónia virtuális koncertterme továbbra is várja a nézőket. A koncertet online a Filharmónia Facebook-oldalán, Vimeo- és YouTube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán lehet követni. Az élő koncertközvetítések ingyenesek és bármikor visszanézhetőek.

- hirdetés -

Vashegyi Györgyöt a régizene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként tartja számon a magyar zenei élet. 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztjét tölti be, Liszt-díjas és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett karnagy és karmester. Nevéhez fűződik a két kiváló régizenei együttes, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar megalapítása is, amelyek Magyarország egyedülálló régizenei specialistáivá váltak. Előadásukban a zenetörténet legnagyobb oratóriumremekét, Händel Messiását hallhatjuk június 1-jén 19 órakor.

Händel az oratórium, a színpad nélküli drámai költemény, a zenés „ünnepi játék” legnagyobb mestere. A Szentíráson alapuló mű, a Messiás első része a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, a második a szenvedéstörténetről szól, a harmadik rész pedig a megváltásról elmélkedik.

Ide kapcsolódik:
5 érdekesség Händel szent oratóriumáról, a Messiásról

A Sinfoniának is nevezett nyitány mellett az eredeti mű 53 számból áll, ezekből a 21 kórusbetét emelkedik ki, melyek közül első helyen kell említeni a második részt záró, népszerű Halleluja-kórust. A darabot 1742. április 13-án Dublinban, egy új koncertterem avatásakor mutatták be, majd egy évre rá hallhatta először a londoni közönség is. Az 1743 tavaszán történt első londoni előadása óta vált szokássá, hogy e kórust a közönség állva hallgatja, miután annak idején II. György is így tett, s őt követve a korabeli közönség is megtisztelte Händel zenéjét e spontán gesztussal.

A koncertlátogatók részére jegyek válthatók a Kodály Központban és a Jegymester oldalán.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.