Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Május 18., 19:30 – Bársony Péter és az UMZE Kamaraegyüttes

Közvetítés – Május 18., 19:30 – Bársony Péter és az UMZE Kamaraegyüttes

Bársony Péter brácsaművész lép fel az UMZE Kamaraegyüttes legújabb hangversenyén, amelyen a kortárs formáció körül formálódó „zeneszerzői páholy” négy jeles képviselőjének művei hangzanak el. Tornyai, Bella, Serei és Tihanyi műveit Vajda Gergely vezényli. A koncert a BMC felületei mellett a Papagenón is élőben követhető.

- hirdetés -

Tornyai Péter: Új anamorfózisok

- hirdetés -

Az anamorfózis vizuális művészetekből ismert jelensége Tornyai Péter zenei gondolkodásának egyik fontos inspirációja, szimbóluma. Az Új anamorfózisok lazán összekapcsolódó négy tétele különféle módokon rejti el és fedi föl egyszerre a zenei emlékezet ilyen-olyan “ábráit”. A mű az Eötvös Péter Alapítvány felkérésére, és a Kunststiftung Nordrhein-Westfalen támogatásával 2019-ben készült, sok ponton kapcsolódik a nemrégiben elhunyt Jeney Zoltán művészetéhez.

Bella Máté: Hesperus

A görög mitológiában Hesperus neve egyet jelentett a naplemente után felfénylő esthajnalcsillaggal, vagyis a Vénusz bolygóval. A nagyon puha, selymes hangzás-elegyekből emelkedik ki a brácsa szóló, olykor lírai, máskor drámai anyagaival. A zene olyan illúziót teremt a hallgató fülében, mintha az egy távoli csillag pislákolását fürkészné szemeivel az esti égbolton. A Hesperus című darabot a párizsi Ensemble InterContemporain felkérésére készült 2017-ben, mostani előadása magyarországi bemutató.

Serei Zsolt: Levelek az ismeretlenbe — in memoriam Gyöngyössy Zoltán

A 2011-ben tragikus körülmények között elhunyt, a kortárs zene kiemelkedő előadójaként tisztelt és szeretett fuvolaművész, Gyöngyössy Zoltán emlékére készült Serei Zsolt ensemble-darabja, melynek a mostani koncertre átdolgozott verzióját hallhatja közönségünk.

Tihanyi László: Két képzeletbeli párbeszéd

2011-ben a szerző Vladimir Tarnopolski és kamaraegyüttese, a Moszkvai Új Zenei Stúdió felkérésére olyan darabot komponált, melyben képzeletbeli párbeszédeket folytat két rendkívüli filmrendezővel, Eisensteinnel és Tarkovszkijjal. Tihanyi saját zenei eszközeivel megfogalmazott gondolataival próbál meg az ő képekben megfogalmazott látomásaikhoz kapcsolatokat teremteni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!