Papageno Radio
Promóció Élőben a Papagenón – Szakács Györgyivel indul a Jó kérdés 5. évada

Élőben a Papagenón – Szakács Györgyivel indul a Jó kérdés 5. évada

A Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatának első vendége a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa, Szakács Györgyi jelmeztervező, valamint Ascher Tamás rendező és Szlávik István díszlettervező. Az esemény 2021. szeptember 13-án 17 órakor kezdődik a Katona József Színházban, a belépés ingyenes. Az online közvetítés a Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Papageno Facebook-oldalain követhető.

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés beszélgetéssorozatának ötödik évada kezdődik szeptember 13-án. Hónapról hónapra az induláskor lefektetett alapelvek, a naprakészség, a szakmaiság mentén választjuk ki a közérdeklődésre számot tartó témákat. Az elmúlt évek visszajelzései, a helyszínen és az online közvetítéseken tapasztalt nézői érdeklődés, de különösen a kétnapos, hat területet felülelő évadzáró bizonyította, komoly szükség van ezekre az alkalmakra.

Egy nappal a Színikritikusok díjának átadója után a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa, Szakács Györgyi jelmeztervező lesz a Jó kérdés évadnyitó beszélgetésének vendége. A jelmeztervező pályájának fontos állomásait Ascher Tamás rendezővel és Szlávik István díszlettervezővel idézi fel Seres Gerda újságíró, de természetesen szó esik Szakács Györgyi legfrissebb munkáiról is.

A Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer titkos szavazással életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. 2021-ben Szakács Györgyi jelmeztervező kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját.

Szakács Györgyi a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát 1974-ben. 1975 óta találkozunk nevével a színlapokon. Pályája során közel félszáz mozi- és tévéfilm, mintegy félezer színházi bemutató ruháit álmodta meg. A napfény íze című film jelmeztervezéséért Genie-díjra jelölték. Jászai Mari-díjat 1986-ban, Kossuth-díjat 1998-ban, Hevesi Sándor-díjat 2015-ben kapott, a Színházi Kritikusok Céhének díját 17 alkalommal nyerte el. Vendégként dolgozott Stuttgart, Bécs, Lipcse, Lyon, Helsinki és Malmö színházaiban, operaházaiban. Kecskeméthez, Miskolchoz, a Nemzeti Színházhoz is kötődött, de a kaposvári színház nagy korszakának több jelentős előadásához is ő tervezte a jelmezeket. Munkásságának fontos állomása a Jó kérdésnek is helyszínt biztosító budapesti Katona József Színház.

Erről a kivételesen gazdag és a nézők nagy örömére még le nem zárt pályáról Szakács Györgyivel, Ascher Tamással és Szlávik Istvánnal beszélget Seres Gerda.

Az esemény 2021. szeptember 13-án 17 órakor kezdődik a Katona József Színházban, a belépés ingyenes. Az online közvetítés a Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Papageno Facebook-oldalain követhető.

Az aktuális járványügyi előírás szerint a rendezvényen a részvétel védettségi igazolványhoz kötött.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!