Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. február 5-11.

Programajánló – 2018. február 5-11.

A szombati Ring-estélyre egy szupersztár operaénekes házaspár, Roberto Alagna és Aleksandra Kurzak érkezik hozzánk, de a hétköznapokon sem leszünk híján kiváló koncerteknek, izgalmas repertoárnak és remek művészeknek, valamint a lehetőségnek, hogy fiatal tehetségekre figyeljünk föl.

február 5.

Onczay Csaba és a Miskolci Szimfonikusok

- hirdetés -

A bűvös vadász mérföldkőnek számít a romantikus zene történetében. Varázslatos természetpoézis árad rögvest a Nyitány kürtmelódiáiból, ugyanakkor nem áll távol tőle a sötét erőknek azon hatalma sem, ami Paul Hindemith egyik legtöbbször hallható alkotásának, a Mathis, a festő című szimfóniának fő szervező eleme. A német művek forró drámaiságát francia muzsika választékos, árnyalt lírája ellensúlyozza majd a hangversenyen Camille Saint-Saëns hangvételében.

- hirdetés -

mikor: 19.00; hol: Művészetek Háza (Miskolc); mennyi: 2000–2500 Ft; további információ

február 6.

Szeged Classic Trió

Varga Laura fuvolaművész, Vizsolyi Lívia fagottművész és Klebniczki György zongoraművész évek óta aktív és népszerű szereplői Szeged komolyzenei életének. A művészek mindhárman a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának oktatói. Kollegák, barátok, kamarapartnerek. 2014-ben megjelent közös CD-felvételük óta már közreműködtek Klebniczki György szerzői lemezén is. Felléptek a Magyar Rádió Márványtermében és az ország több hangversenytermében is. Mindhárman Artisjus-díjasok.

mikor: 19.00; hol: Magyar Rádió Márványterme; mennyi: 1000 / 1500 Ft

Puccini szerelmei

Elveszettnek hitt Puccini-művek kerültek elő

Horti Lillát, Erdős Attilát és Boncsér Gergelyt látják vendégül a Kodály Filharmónia együttesei, hogy a 19. század végi olasz mester lenyűgöző zenei világából válogassanak. Puccini dramaturgiailag és hangszerelésükben megismételhetetlen alkotásainak részleteit ezúttal Kovács János fogja majd össze.

mikor: 19.30; hol: Kölcsey Központ (Debrecen); mennyi: 1800 Ft / 2500 Ft; további információ

február 7.

Fonó Szerda

Ezúttal széki táncokat tanít Fitos Dezső és Kocsis Enikő, illetve  Hajdú Flórián és Tóth Melánia, muzsikál az Ádám István Emlékzenekar, éneket tanít: Fülöp Zsuzsi.

mikor: 18.30; hol: Fonó; mennyi: 500 / 1000 Ft; további információ

február 8.

Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben: Trio Tertium

A Trio Tertium 2017-ben alakult Budapesten. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói voltak, ahol már rendszeresen kamarazenéltek együtt. A Zeneakadémián eltöltött évek után arra a döntésre jutottak, hogy a zongoratrió műfaját és gazdag irodalmát népszerűsítsék és hivatásszerűen gondozzák. A program az sorozat keretében valósul meg.

mikor: 18.30; hol: FSZEK Zenei Gyűjtemény; mennyi: ingyenes; további információ

február 9.

Marie-Pierre Langlamet és a MÁV Szimfonikusok

A hangverseny szólistája 21 éves korában lett a Metropolitan Opera hárfása, 1993 óta pedig a Berlini Filharmonikusok tagja. Művészetét Mozart egyik zongoraversenyének átiratával, valamint egy kromatikus hárfára írt kísérleti Debussy-kompozícióval ismerjük meg. Bár az új hangszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a mű azóta is kedvelt eleme a koncertszínpadoknak csakúgy, mint Csajkovszkij nyitányfantáziája és Dvořák VII. szimfóniája.

mikor: 19.00; hol: Zeneakadémia; mennyi: 3500–4500 Ft; további információ

február 10.

Ring Estély Roberto Alagnával és Aleksandra Kurzakkal

A Ring Estély díszvendége Roberto Alagna francia tenor és Aleksandra Kurzak lengyel szoprán, akik többek közt a Rómeó és Júlia, a Szerelmi bájital, az Otello, a Gianni Schicchi és a Pillangókisasszony népszerű áriáiból és duettjeiből válogatják műsorukat. „A Ring gyűrűi”-évadhoz kapcsolódóan az estély nyitótáncának zenéje Wagner dallamaiból építkezik, amit Gulya Róbert zeneszerző ír az alkalomra. A két házigazda Morvai Noémi és Ókovács Szilveszter főigazgató.

mikor: 19.00; hol: Erkel Színház; mennyi: 4000–19.500 Ft; további információ

Eötvös Péter: Senza sangue / Bartók: A kékszakállú herceg vára

Eötvös Péter: „Olyan korban élünk, hogy csak ámulunk-bámulunk, mi történik körülöttünk”

Vannak remekművek, amelyek általános értelemben fejtik ki hatásukat az utókorra, és vannak különleges alkotások, amelyek ezen a széles körben gyakorolt befolyáson túl, konkrétan is ösztönzik egy későbbi szerző munkáját. Ilyen inspirációval szolgált Bartók Kékszakállúja a 2017-ben Prima Primissima Díjjal jutalmazott Eötvös Péter számára. A két egyfelvonásost Káel Csaba rendezésében láthatjuk.

mikor: 19.00; hol: Müpa; mennyi: 3300–9900 Ft; további információ

Jezsuita farsangi estély

Jezsuita tehetségmustra a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és más jezsuita művek fiataljainak bemutatkozásával, kötetlen beszélgetés, az orgonafelújítási projekt eddigi és soron következő állomásainak és multimédiás előadás keretében magának a hangszernek a bemutatása, vezetett séta az orgonához, orgonasíp-örökbefogadási ceremónia, a Kéknyúl és Premecz Mátyás koncertje.

mikor: 18.00; hol: Párbeszéd Háza; mennyi: 2000–8000 Ft; további információ

február 11.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar, Kocsis Krisztián és Balogh Ádám

Mi jut eszünkbe Mozartról? Sok minden, de egyvalami biztosan: a fiatalság. Gyermekként vált ünnepelt művésszé, és egész életében fiatal maradt, hiszen harminchat évesen halt meg. Zenéje is az örök ifjúság üde leheletét árasztja – még a tragikus művekben is. Fiatal a Liszt Ferenc Kamarazenekar estjének két szólistatehetsége is: mindketten 1997-ben születtek.

mikor: 18.00; hol: Müpa; mennyi: 2300–4900 Ft; további információ

Cser Ádám és a Budafoki Dohnányi Zenekar

Cser Ádám: „Csak a dobogó jelent igazi sikert”

Cser Ádám kifejezetten erre a hangversenyre írta 5. szimfóniáját. Elmondása szerint az öt tételes mű részleteit olyan személyeknek ajánlja, akik nagy hatással voltak rá élete során: az első tételt Kocsis Zoltánnak, a másodikat nagymamájának, Cser Tímea operaénekes-nőnek. Tervei szerint Brad Mehldau amerikai jazz-zongorista tiszteletére is készül egy tétel, a többi viszont egyelőre meglepetés.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 3000–4500 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.