Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Programajánló - 2018. március 19-25.

Programajánló – 2018. március 19-25.

Ősbemutató Boldoczki Gáborral, magyarországi bemutató Snétberger Ferenccel, egy délután a Bartók Rádióval és öt nap szokatlan helyszíneken Johann Sebastian Bachhal. Izgalmas hét elé nézünk!

március 19.

Ramón Vargas dalestje

- hirdetés -

Ramón Vargas azon kevés tenorsztárok egyike, aki számára fontos a zeneileg legintimebb, leglíraibb műfaj: a dal. Időről időre ad hangversenyeket, ám az Erkel Színházban még sosem volt dalestje, pedig a hely szelleme – akár Fischer-Dieskauig visszavezethetően, a hatalmas tér dacára is – segíti a poézis művészetét. Márciusban tehát még eggyel nő az Erkel Színház nívós dalestjeinek listája.

- hirdetés -

mikor: 19.30; hol: Erkel Színház; mennyi: 3000–14400 Ft; további információ

Madaras Gergely és Szergej Beljavszkij

Madaras Gergely – forrás: gergelymadaras.com

Beethoven C-dúr zongoraversenye titáni humorral játszadozik el a hallgatósággal, miközben a gyönyörű lassú tétel a szerző egyik legbensőségesebb vallomását tárja elénk. A művet a 2016-os budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny II. helyezettje és közönségdíjasa, Szergej Beljavszkij vezeti elő.

mikor: 19.00; hol: Miskolc, Művészetek Háza; mennyi: 2900 Ft; további információ

március 20.

Bach Mindenkinek – nyitókoncert

Ebben az évben a főváros mellett vidéken is, országszerte 32 település több mint 100 helyszínén, 300 programmal, mintegy 2000 fellépő közreműködésével ünneplik Johann Sebastian Bach születésének évfordulóját március 21. és 25. között. A programkínálat itt böngészhető végig.

mikor: 18.00; hol: BMC; mennyi: ingyenes, de regisztrácóhoz kötött (e-mail: megnyito.bachmindenkinek@gmail.com – a korlátozott befogadóképesség erejéig); további információ

március 21.

Magyarországi bemutató Snétberger Ferenccel

A brit John McLaughlin a nyolcvanas évek közepén komponált, hazai bemutatóként elhangzó Gitárversenye mellett Snétberger Ferenc saját III. rapszódiáját játssza majd a Concerto Budapesttel közös koncerten, megidézve művészetének egyedi zenei világát, amelyben a roma hagyomány és a klasszikus zenei képzettség, a flamenco és a jazz hatása egyaránt megmutatkozik.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 2200 Ft / 3100 Ft; további információ

Várdai István és az Apollon Musagète Quartett

Várdai István

„Ifjúkorában nem tudott megszabadulni az én hatásomtól, később pedig Csajkovszkijétól. Gyorsan elfelejtik majd” – vélekedett Rimszkij-Korszakov Arenszkijről, akinek Schubert egyetlen befejezett vonósötöse mellett hegedűre, brácsára és két csellóra írt vonósnégyese hangzik majd fel a Várdai Istvánnal kiegészült lengyel kvartett koncertjén.

mikor: 19.00; hol: Zeneakadémia; mennyi: 2800 Ft / 3900 Ft; további információ

március 22.

Ősbemutató a Nemzeti Filharmonikusokkal és Boldoczki Gáborral

Boldoczki Gábor, a világ legjelentősebb koncerttermeinek állandó vendége, Medveczky Ádám vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar közreműködésével Balassa Sándor Trombitaversenyét adja elő. A magyar zeneszerzők egyik doyenje, Balassa Sándor 2004-ben írta meg a háromtételes klasszikus felépítést követő művét, amely nyilvános hangversenyen most hangzik el először. A hangverseny nyitódarabja a Hungária, Liszt Ferenc szimfonikus költeménye, amely a Hősi induló magyar stílusban című zongoradarabból fejlődött tovább a szerző műhelyében, és amelyet Liszt viszonzásul szánt Vörösmarty Mihálynak, őt dicsőítő ódájára. Szintén a nagy magyar költőhöz kapcsolódik az est második részében felcsendülő Weiner Leó-szvit, a Csongor és Tünde.

mikor: 19.30; hol: Pesti Vigadó; mennyi: 2500 / 3500 Ft; további információ

március 23.

Dresch Quartet

A Papageno magazin márciusi Előhangjában Fekete-Kovács Kornél így ajánlja a koncertet: “Izgalmas előadásra számíthat az érdeklődő, ahol a jazz és a magyar népzenei kincs találkozását az egyik legszakavatottabb együttes tolmácsolásában hallhatják.”

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 1800 Ft; további információ

március 24.

A Bartók Rádió Napja

A Magyar Rádió Márványtermében és a 6-os stúdióban fellépnek a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének növendékei, az Auer Trió, a Várallyay Petra Trió, és lesz játék is.

mikor: 14 órától; hol: Magyar Rádió Márványterme és a 6-os stúdió; mennyi: ingyenes; további információ

március 25.

Modern Art Orchestra – Bartók: Tizenöt magyar parasztdal

Bartók Béla születésnapján, március 25-én mutatja be a Modern Art Orchestra Tizenöt magyar parasztdal című lemezét a BMC Records kiadásában. Az eredetileg szóló zongora darabokat a Modern Art Orchestra szólistái dolgozták át nagyzenekarra, gondosan ügyelve a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére. Az albumon és a nagyszabású lemezbemutató koncerten a világhírű szaxofonos, David Liebman mellett Harcsa Veronika (ének), Gőz László (trombita), Dresch Mihály (fuhun) és Lukács Miklós (cimbalom) vendégszereplésével hallható a mű bigband-adaptációja.

mikor: 19.30; hol: BMC; mennyi: 2500 / 2900 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.