Papageno Radio
Papagenda Programajánló - 2018. április 30.-május 6.

Programajánló – 2018. április 30.-május 6.

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hogy is énekli Halász Judit? Május a legszelídebb hónapja az évnek.” És az egyik leginkább programdús is: kezdődik a Beethoven Budán, ünnepel az A38 és a BMC, és Leonard Bernstein 100. születésnapjáról sem feledkezünk meg.

április 30.

Ünnepel a hajó

Már áprilisban megkezdődött az A38 hajó 15-dik születésnapját ünneplő eseménysorozat, az A15, amely két héten át tart és belenyúlik a májusba is, egy hétig magyar, egy hétig külföldi fellépőkkel.

Még április 30-án lép fel a kiállítótérben a jelen kortárs zenéjének egyik legismertebb zongoristája, a holland Joep Beving, aki legfrissebb, Prehension című albumával érkezik. Aki a kilencvenes évek második felét az Almássy téren bulikázta végig szilveszterkor, aki a nullás években Est FM-et hallgatott, egészen biztosan potenciális célcsoportja a Herbaliser lemezbemutató koncertjének. A korai Ninja Tune legfontosabb brit jazz-funk zenekara idén márciusban új lemezzel jelentkezett Bring Out The Sound címmel, továbbra is a jazz, a hiphop és az elektronika határterületén.

Ha a Spotifyon Bevingot kezdünk hallgatni, egész biztosan Hauschkát is felkínálja a random playlist: annál is inkább, mert muzsikájuk nagyon sok tekintetben összecseng, egymásra rímel. Kissé más élményeket kínál a hónap bajuszzenekara, amely szupergrupp is egyben – az IAM MC-jeit, Nnekát, a gitáros Matthieu Chedidet is felvonultató francia Deluxe. Nagyon sokan várták, ám betegég miatt elmaradt az énekes-dalszerző SOHN első magyarországi klubkoncertje tavaly novemberben. Az elmaradt koncert a lehető legszerencsésebb időpontra lett áttéve, így az A15 záró eseményét az osztrák-angol kalaposkirály adja.

mikor: április 30.-május 8.; hol: A38; mennyi: 1000-7500 Ft; további információ

május 1.

A Beethoven Budán fesztivál nyitóhangversenye

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar

„De kedves Beethoven, mit művelt már megint?” Ezekkel a nem túl kedves szavakkal fogadta a megrendelő Beethoven C-dúr miséjét. Esterházy Miklós felesége névnapjára rendelte a művet, melyet 1807. szeptember 13-án mutattak be Kismartonban. A C-dúr mise jelentőségét tekintve a zenetörténet a későbbiekben kétségkívül Beethoven pártjára állt Esterházy Miklóssal szemben. Mai hallgatóként is csak egyetérthetünk azzal, amit a szerző a művet megjelentető Breitkopf & Härtel kiadónak írt egy levélben: „Azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen”. A C-dúr misét megszólaltató Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a régizenei kompozíciók legkiválóbb autentikus előadói közé tartoznak Magyarországon.

mikor: 19.30; hol: Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplom; mennyi: 2000 Ft; további információ

május 2.

Kocsár Balázs édesapja művét vezényli

A 20. századi magyar zene emblematikus szerzőinek művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. Édesapja, az 1933-ban született Kossuth-díjas és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kocsár Miklós 1985-ben komponálta költői szépségű Elégiáját fagottra és kamarazenekarra. A szólista a magyar közönség előtt szintén jól ismert Bogányi család egyik muzsikus tagja, Bogányi Bence lesz, aki a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola fagottprofesszora, és akit 2013-ban felkérték a Hannoveri Zenei Főiskola professzorának is. Az est műsorán Kodály Zoltán két örökzöld kompozíciója is szerepel, a Marosszéki táncok, és a Galántai táncok. A szerző egy-egy tájegység táncait dolgozta fel, mindkét alkotás méltán gyakran szerepel külföldi zenekarok koncertjein is. A Ruralia Hungarica Dohnányi egyik legtöbbet játszott zenekari kompozíciója; 1924-ben írta, több erdélyi népdalt is felhasznál benne a rá jellemző leleménnyel, mélységgel és szellemességgel párosítva.

mikor: 19.30; hol: Vigadó; mennyi: 2500 / 3500 Ft; további információ

május 3.

Sárik Péter Trió x Beethoven feat. BTA Szimfonikusok Vonószenekara

Vonószenekarral kiegészülve készül Beethoven-koncertre a Sárik Péter trió

mikor: 19.30; hol: MOMkult; mennyi: 2990-7990 Ft; további információ

május 4.

Indul a BMC 20/5 fesztivál

A BMC 20/5 jubileum alkalmából május 4. és 6. között háromnapos ünnepi fesztiválra kerül sor, a BMC eddigi húszéves történetét reprezentáló klasszikus, kortárs és jazz zenei programokkal. A Koncertteremben május 4-én BMC 20/5 | Da Capo címmel nagyszabású hangverseny nyitja meg a koncertprogramot. Ligeti György Csellóversenyének szólistájaként Rohmann Ditta lép fel az UMZE Kamaraegyüttessel, Rácz Zoltán vezényletével. Az Opus Jazz Club európai jazzműhelyként betöltött szerepe az elmúlt öt évben egyre markánsabbá vált. Ezt támasztja alá Marcin Masecki és Jerzy Rogiewicz Ragtime című lemezének bemutatója május 4-én, a BMC 20/5 | EurOpus estjén. A BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár két filmvetítéssel és egy multimédiás koncerttel ünnepel. Május 4-én Kele Judit Gyufaember – Az én Kurtágom című dokumentumfilmje látható a legendás zeneszerzőről.

mikor: május 4-6.; hol: BMC; további információ

május 5.

Dejan Lazić és a Pannon Filharmonikusok

Grieg Holberg-szvitjének népszerűségével talán csak a zongoraversenye vetekedhet.  A G-dúr zongoraverseny viszont már Ravelé, és persze a kitűnő horvát zongoristáé. A második rész igazi különlegességet tartogat: a norvég szerző g-moll vonósnégyesét Vass András karmester saját átiratában dirigálja.

mikor: 19.00; hol: Pécs, Kodály Központ; mennyi: 1000-4990 Ft; további információ

Bernstein100: The Jazz Side Story

Májusban is folytatódik az amerikai zeneszerző és karmester születésének századik évfordulóját ünneplő sorozat, amelynek e havi etapján Szőke Nikoletta és Gájer Bálint állított össze a jazzrajongó Bernstein munkásságából egy estét. Középpontban ezúttal a jazz, valamint az ünnepelt legismertebb dalai, a Maria, a Somewhere, a Some Other Time a West Side Storyból, illetve az On the Townból, vagy az I Am Easily Assimilated a Voltaire regénye alapján írt Candide-ból.

mikor: 20.00; hol: Müpa; mennyi: 2900-4500 Ft, további információ

május 6.

Fábián Juli-emlékkoncert

A 2011-es év Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasa: Fábián Juli forrás: youtube

Fábián Julit mindenki szerette: egyszerre volt igazi díva és közvetlen-sokoldalú ember, aki tavaly decemberben tragikusan fiatalon hunyt el. Barátai emlékkoncertet szerveztek a tiszteletére, hogy munkássága előtt tisztelegjenek: mindenki megmozdult és eljön, aki valamilyen módon közel állt Julihoz. Így Gyárfás István és barátai, Berki Tamás és Molnár Enikő, a Random Trip keménymagja és MC Kemon, Wolfie, Vitáris Iván, Judie Jay, Tátrai Tibusz, Dés László, Fábián Juli & Zoohacker zenekara – Delov Jávor, Gábor Andor, Palásti Kovács Zoltán Zoohacker, Premecz Mátyás, Udvarhelyi Gábor – vendégszólistákkal, többek között – Palya Bea, Sena Dagadu, Tóth Vera, Wolf Kati, Micheller Myrtill, Jónás Vera, és természetesen Juli legkedvesebb hazai zenekarai is a Ladánybene 27, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif – is részt vesznek. A koncert bevételeit jótékony célra fordítják a szervezők: az újonnan létrehozott Fábián Juli Alapítvány számlájára kerül. Az alapítvány célja olyan zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudnak fellépni-alkotni-dolgozni és elesnek a pénzkereset lehetőségétől.

mikor: 19.00; hol: Budapest Park; mennyi: 2499 Ft / 2999 Ft; további információ

Promóció

Stream és színház

X
X