Papageno Radio
Papagenda Programajánló - 2018. május 21-27.

Programajánló – 2018. május 21-27.

Barokktól Bartókig – frappánsan hangzana egy ilyen című heti programajánló, de a későbbi évtizedek zenéjét is hallhatják a koncerttermekbe látogatók. Kiváló hegedűművészeink közül elcsíphetik Baráti Kristófot és Kelemen Barnabást, Cser Krisztián pedig egy évfordulók tekintetében különleges Kékszakállút ígér.

május 21.

Richter János 102- A szakrális Wagner

Mi, magyarok ahhoz szoktunk, hogy minden fontos esemény fókuszában, de ha nem is ott, akkor legalább annak perifériáján megtaláljuk egy honfitársunkat. Nos, ugyan ki lett volna, aki a 19. század zeneművészetének legfontosabb művét bemutatja, ha nem magyar, ha nem a győri születésű Richter János? A Wagner és Liszt bizalmát élvező művész később az Operaházban is gyakran megfordult, de nevéhez fűződik a Londoni Szimfonikusok megalapítása is: a RingFeszt zenekari hangversenyével rá emlékezünk.

mikor: 19.30; hol: Erkel Színház; mennyi: 1200-5700 Ft; további információ

május 22.

Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar

Piotr Anderszewski fotó: Gabreille De Saint-Venant

A budapesti közönség nemcsak azért kedveli immár másfél évtizede az idén negyvenkilenc éves lengyel zongoraművészt, mert a varsói születésű muzsikus édesanyja magyar, hanem elmélyültségéért, igényességéért, kísérletező kedvéért is. Ezúttal Európa egyik legjobb kamarazenekarával, Mozart G-dúr és c-moll versenyművének előadójaként érkezik hazánkba.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 3900–12900 Ft; további információ

május 23.

Kelemen Barnabás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Haydn, Mozart és Mendelssohn műveiben mutatkozik meg az 55 éves fennállását ünneplő kamaraegyüttes szólistájaként Kelemen Barnabás, aki korosztályának egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb muzsikusa, Rados Ferenc, Isaac Stern, Kurtág György, Zsigmondy Dénes és Pauk György szellemiségének méltó közvetítője.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 2900-6900 Ft; további információ

május 24.

A kékszakállú herceg vára

“Pontosan 100 évvel ezelőtt mutatták be Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című operáját. Számomra ez egy különleges opera, nagyon szeretem, és mindig szívesen éneklem. Május 24-én, egy ünnepi koncert keretében az ősbemutató kerek évfordulóján kívül, három másik, számomra személyes évfordulóról is megemlékezünk. A három másik szám: 40, 20 és 10. Hogy mit rejtenek? A helyszínen minden kiderül… Szeretettel várjuk Önöket Fodor Bernadettel és testvéremmel, Cser Ádámmal együtt.” (Cser Krisztián)

mikor: 19.00; hol: Óbudai Társaskör; mennyi: 2200 Ft; további információ

május 25.

Nagy Frigyes és udvari muzsikusai – a Harmonia Caelestis Barokk Zenekar koncertje

Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely

Nagy Frigyes porosz uralkodó nemcsak kiváló hadvezér volt, hanem a muzsika területén is kiemelkedőnek bizonyult. Ő maga a fuvolazene szerelmese volt, és kiváló fuvolista hírében állt. Udvarában a kor leghíresebb zeneszerzőit, és kamaramuzsikusait foglalkoztatta. A Sans Souci palotában szinte minden este muzsikától voltak hangosak a termek. A király maga játszott fuvolán, olyan kiváló muzsikusok kíséretével, mint C. P. E. Bach, fuvolatanára J. J. Quantz, a Benda és a Graun fivérek, illetve J. P. Kirnberger. A kastély falai között egy újfajta zenei nyelvezet született meg, az “Empfinsamer Stil”, vagyis az érzelmes stílus.

mikor: 19.00; hol: Nádor Terem; mennyi: 1800 / 900 Ft

május 26.

Baráti Kristóf és a MÁV Zenekar

A mai magyar hangszeres előadó-művészetnek kétségkívül legerőteljesebb egyénisége Baráti Kristóf. Sokat koncertezik itthon és külföldön egyaránt, játékát mind a technika, mind a művészi kifejezés szempontjából a “tökéletes” szó jellemzi. Hasonló igényességgel készül a karmesteri pályára is: mesterektől tanul, kurzusokra jár, és nem sieti el nyilvános bemutatkozását. A koncerten mindkét oldaláról megismerhetjük, Dvořák utolsó előtti szimfóniája remekmű, Beethoven Hegedűversenyét pedig a műfaj felülmúlhatatlan, örök példájaként tarják számon.

mikor: 11.00; hol: Olasz Kultúrintézet; mennyi: 2000–3000 Ft; további információ

május 27.

Várnai Gyula: Rewind

Várnai Gyula: Rewind, kiállítási enteriőr. Forrás: MODEM

Kevesen tudták, hogy az egyik legfontosabb hazai képzőművész, aki 2017-ben a Velencei Biennálén is kiállított, hangsinstallációkat is készít. Most megtekinthetőek és meghallgathatók.

mikor: május 27-ig (k–v.: 10.00–18.00, cs.:12.00–20.00); hol: MODEM, Debrecen; mennyi: 300 / 600 Ft; további információ

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!