Papageno Radio
Papagenda Programajánló - 2018. május 7-13.

Programajánló – 2018. május 7-13.

A heti repertoárban népszerű remekművek szerepelnek Beethoven III. szimfóniájától Mahler II. szimfóniájáig, Bartók Concertójától Vivaldi és Piazzola darabjaiig klasszikus és a klasszikustól eltérő feldolgozásokban.

május 7.

Egy legenda Budapesten

MÁV Szimfonikus Zenekar népszerű remekműveket felvonultató koncertjét a közreműködő szólista személye avatja igazán különleges eseménnyé. Az idén 95 éves magdeburgi születésű, izraeli-amerikai Menahem Pressler a Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra GyÓrgy és Szvjatoszlav Richter nevével fémjelzett generáció, zongorista óriásainak egyike. Néhány évnyi szólista-diadalmenet után 1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora formációt, amely rövid idő alatt a világ egyik legelismertebb kamaraegyüttesévé vált. A méltán világhírűvé vált együttes megszűnése után kezdett szólistaként koncertezni. A bécsi Die Presse kritikusa írta róla: „Olyan hangot ütött meg, amelyet már rég elveszettnek hittünk…” A koncerten felhangzik Mozart Figaro házassága című operájának nyitánya, Mozart 23. (A-dúr) zongoraversenye és Beethoven III. (Esz-dúr) szimfóniája („Eroica”). A hangversenyt, Csaba Péter vezényli.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 3500-4500 Ft; további információ

május 8.

Honvágy és beteljesülés

Kodály Filharmónia Debrecen

Két merőben eltérő hangulat és karakteres érzésvilág áll a Kodály Filharmónia hangversenyének középpontjában, amit egy diadalmas Beethoven-kép – benne az Esz-dúr zongoraverseny éteri lassú tételével –, és Bartók feledhetetlen expresszivitása, az erős, karakteres, a lelket minden ízében megérintő Concerto képvisel.

mikor: 19.30; hol: Debrecen, Kölcsey Központ; mennyi: 1800–2500 Ft; további információ

május 9.

XY Quartet

A „jazzen túli jazz” legkiválóbb olasz képviselője a 2011-ben Nicola Fazzini altszaxofonos és Alessandro Fedrigo basszusgitáros által alapított észak-olaszországi zenekar, amely Saverio Tasca vibrafonossal és Luca Colussi dobossal a jazztől a kortárs zenéig, a progresszív rocktól a minimalig, a poptól az avantgárdig – jelentsen ez bármit is 2018-ban – kutatja kifejezetten izgalmasan négy ember közös zenei nevezőjét.

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 1500 Ft; további információ

május 10.

Tavaszi szél – a Melodika Project klipbemutató koncertje

A Melodika Project koncertjén igazi tavaszi szín- és hangkavalkádot élvezhet a közönség. A formáció hagyományaihoz híven hallhatók lesznek klasszikus zenei slágerek, jazzdallamok, népzene, mindez különböző stílusokkal keverve a Melodika Project invenciózus feldolgozásában. A régi repertoárdarabok mellett újak, többek között Vivaldi, Pachelbel, és Piazzola művei, illetve népdalfeldolgozások hangzanak el a trió saját, egyedi hangszerelésében és átiratában. A koncert különlegességeként a zenekar új, különleges technikával készült animációs videoklipje is bemutatásra kerül Bognár Szilvia népdalénekes közreműködésével.

mikor: 19.00; hol: Magvető Café; mennyi: 1900 Ft; további információ

május 11.

Szabó Balázs Bandája – lemezbemutató koncert

Tulajdonképpen egészen hihetetlen, hogy Szabó Balázs multi-instrumentalista énekes és bandája szinte minden kompromisszum nélkül az ország egyik legsikeresebb koncertzenekarává vált. A magyar népzenét a poppal és gyakran klasszikus zenei hangszereléssel megcsavaró Szabó Balázs négy év után jelentkezik új nagylemezzel. Az esemény erősen teltházgyanús.

mikor: 19.30; hol: A38; mennyi: 2990-4000 Ft; további információ

Bar’standards

Krasznai Tünde énekes és Kóródi Péter előadóművész új műsorát elsősorban jazz- és bluesstandardek, örökzöldek, valamint kiemelkedő popénekesek jazzes feldolgozásai alkotják, többek között Nina Simone, James Brown, Natalie Cole, Diana Krall, Whitney Houston dalai, valamint Lady Gaga és Amy Winehouse jazz-feldolgozásai.

mikor: 20.00; hol: Gödör Klub; mennyi: 1000 Ft; további információ

május 12.

A Cseh Filharmónia Énekkara és a BFZ

Fischer Iván életét átszövi Mahler gáttalanul őszinte zenéje. Egyik legértőbb karmestereként idén azokhoz a műveihez nyúl, amelyekben kulcsfontosságú az emberi hang. A koncerten elhangzó II. szimfónia felvételéért a Budapesti Fesztiválzenekar 2007-ben megkapta a klasszikus zene Oscarját, a Gramophone-díjat.

mikor: 11.,12. 19.30, 13. 15.30; hol: Müpa; mennyi: 2700-14300 Ft; további információ

május 13.

Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége

Richard Wagner

A Wagnernél harminc évvel fiatalabb Nietzsche egy teljes évtizedet tölt a zeneszerző bűvöletében, de kapcsolatuk jóval több és fordulatosabb annál, semmint hogy csak bálvány és rajongója viszonyaként tekintsünk rá. Levelezésük és más dokumentumok alapján a generációs különbségtől a zeneesztétikán át a nagy filozófiai kérdésekig vagy akár emberi gyengeségekig minden terítékre kerülhet. És minduntalan feltűnik a Siegfried-idill hátborzongatóan szép muzsikája, amely egy sosem volt, de vágyott életérzést mond el szavak között, helyett. Az előadást Szálinger Balázs és Köteles Géza jegyzi.

mikor: 19.00; hol: Ódry Színpad; mennyi: 1900 Ft; további információ

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!