Papageno Radio
Papagenda Programajánló - május 14-20.

Programajánló – május 14-20.

Az izgalmas párosítások hete elé nézünk: a Concerto Budapest koncertjén J. Ch. Bach és Bartók művei kerülnek egymás mellé, Laczó Zoltán Vince szerzői hangversenyén pedig C. Ph. E. Bach darabjai hangzanak fel. Érkezik egy igazi világsztár, Sir John Eliot Gardiner személyében, Illés Szabolcs hegedűművész a barokk hangszerek világába, azok korhű használatába, a historikus előadói gyakorlatba vezeti be az érdeklődőket.

május 14.

Bársonyos hangok

Karasszon Dénes és Eszter zenészcsaládban születtek tíz év különbséggel Debrecenben. Mindketten zenekari művészek és szólisták. Dénes a Magyar Állami Operaház és a Savaria Barokk Zenekar csellistája, doktori értekezését Richard Strauss, az operaszerző címmel írta. Eszter 2016-ban diplomázott a Zeneakadémián, jelenleg a doktori iskola hallgatója, a Concerto Budapest csellistája, keresett kamarazenei partner. A testvérek programválasztása tükrözi nyitottságukat: szívesen játszanak a zeneirodalom korábbi korszakaiból éppúgy, mint kortárs zenei darabokat.

mikor: 19.30; hol: Óbudai Társaskör; mennyi: 750 / 1500 Ft; további információ

május 15.

Spanyol tájakon a Musiciens Libres tagjaival

A Musiciens Libres olyan zenei együttes, amely magas művészi szinten reprezentálja a klasszikus zenei értékeket, egyúttal haladó szellemet képviselve tárja fel a Zene új dimenzióit. Az együttes tagjai számos nemzetközi verseny díjazottjai, fesztiválok résztvevői. A koncerten Albéniz, de Falla, Granados, Debussy, Ravel, Scarlatti, La Folia művei hangzanak el.

mikor: 19.00; hol: Magyar Rádió Márványterme; további információ

Händel: Messiás

A világ egyik leggyakrabban játszott oratóriuma első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, és a mű diadalmenete a következő évbeli londoni koncertekkel folytatódott. A premieren Händel által irányított mű jellegzetessége, hogy a zenetörténetben talán egyedüliként kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel. A hangverseny előadó-apparátusának összeállítása a bemutató körülményeit igyekszik felidézni.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 1990–4990 Ft; további információ

május 16.

Sir John Eliot Gardiner és a Monteverdi Kórus

Tíz érdekesség a 75 éves John Eliot Gardinerről

A karmester 2000-ben két együttesével, a Monteverdi Kórussal és az Angol Barokk Szólistákkal szó szerint Bach-zarándoklatra indult: egy teljes esztendőn át hétről hétre elvitte a világ valamelyik tájára a lutheránus zeneszerző adott évkörhöz kapcsolódó kantátáit. Az előadásokat élőben rögzítettek, majd hangzó összkiadásként, huszonhét darabos lemezsorozat formájában – amelynek kísérőfüzeteit is maga Gardiner írta –megjelentették.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 4800–11900 Ft; további információ

május 17.

A Corvina Consort koncertje

A Corvina Consort tavaszi hangverseny-sorozatában a 16. század nagy hatású zeneteoretikusainak művei alapján állítottuk össze műsorunkat. Glarean és Zarlino írásaiban idézett, illetve hivatkozott zeneművek hangzanak el, míg Le Jeune hatalmas zsoltárfeldolgozás-sorozatából válogatunk, melyet a fenti szerzők traktátusai alapján leírt humanista, reneszánsz móduszokban komponált meg.

mikor: 19.30; hol: Belvárosi Szent Mihály-templom; mennyi: ingyenes

május 18.

Laczó Zoltán Vince szerzői estje

A szerzői esten közreműködik Csáki András (gitár), Klenyán Csaba (klarinét), Bizják Dóra (zongora), az Anima Musicae Kamarazenekar, az elhangzó művek Laczó Zoltán Vince: Gitárverseny, C. Ph. E. Bach: A-dúr sinfonia Wq.182/4, Laczó Zoltán Vince: Klarinétverseny, C. P.  E. Bach: h-moll Sinfonia Wq.182/5 és Laczó Zoltán Vince: Zongoraverseny. Vezényel Antal Mátyás, a műsorvezető Magyar Kornél lesz.

mikor: 19.00; hol: Nádor Terem; mennyi: 1500 Ft

május 19.

Gyémánt Bálint és a True Listener

A lemezen a szárnyalóan impresszionista kompozíciókat neoromantikus balladák ellenpontozzák, köztük az Indigo és a címadó True Listener. Ez a fajta sokszínűség és szintézis alapvető jellemzője Gyémánt Bálint pályájának. Klasszikus zenei tanulmánya máig tartó hatásként érhető tetten hangképzésében, technikájában és mentalitásában egyaránt. A másik nagy hatás pedig a jazz, azon belül is kiemelkedik Pat Metheny személye, akinek inspirációjára született a lemezen is hallható Pathway című kompozíció.

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 1500 Ft; további információ

Julian Rachlin és a Nemzeti Filharmonikusok

A litván muzsikus, aki a Bécsi Filharmonikusok történetének valaha volt legfiatalabb szólistájaként írta be magát az előadó-művészet nagykönyvébe, a romantika gyöngyszemeiből válogatott budapesti koncertjére. Csajkovszkij V. szimfóniája egy különlegesen gazdag lelkivilágú személyiség portréja, talán az emberi érzelmek kendőzetlen kifejezése az, amivel ma is megragadja a hallgatót. A bevezetésként elhangzó Polonéz után a zeneirodalom egyik legszebb alkotását, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét hallhatjuk a fantasztikus hegedűművész tolmácsolásában.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 2100–5200 Ft; további információ

május 20.

Egyedülálló előadás-sorozat indul a barokk hangszerekről

Bartók: A kékszakállú herceg vára

Bach és Bartók távoli és mégis összeillő párosa, nem mellesleg a Kékszakállú ősbemutatójának szinte napra kerek centenáriuma: ezek a jegyek teszik különlegessé a Concerto Budapest koncertjét. Keller Andrásék Bach III. Brandenburgi versenyével indítják a programot, Bartók 1936-os, Paul Sacher felkérésére megkomponált Zenéje pedig korántsem csak a hangszerelés terén jelentett újdonságot a maga korában, míg ma már jó ideje úgy hallgatjuk, mint a 20. század egyik legfontosabb kompozícióját. Judit szerepében Rost Andrea, a hercegében Sebestyén Miklós hallható.

mikor: május 19., 20. 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 2200–5900 Ft; további információ

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!