Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. július 16-22.

Programajánló – 2018. július 16-22.

Beethoven-koncert a martonvásári fák alatt, ahol egykor Beethoven is sétált, fiatal karmesterek bemutatkozása, Anna-bálhoz kapcsolódó fesztivál az Opera művészeivel – ezek mind izgalmas események, de a hét Harcsa Veronikáé, aki kvartettjével már az új, jövőre megjelenő lemez világából ad ízelítőt és megnyitja udvarát a Művészetek Völgyében. 

július 16.

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet

- hirdetés -

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duójának harmadik, 2019-ben megjelenő lemezén belga ritmusszekcióval fog együtt zenélni. Az új quartetet először 2018 tavaszán hallhatja a közönség új kompozíciókkal, és a korábbi lemezek legjobb dalainak újrahangszerelésével. A négyes további tagjai Antoine Pierre dobos és Nicolas Thys bőgős.

- hirdetés -

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 3000 Ft; további információ

július 17.

Jazz Friends

Raboczki Balázs (szaxofon), Wolford Benjámin (zongora), Mihálovics Dávid (basszus) és  Kiss Tamás (dob) kellemesítenek a Ráday utcai nyárestében.

mikor: 19.30, hol: IF Café; mennyi: 600 / 1000 Ft; további információ

július 18.

Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya

100 éves lenne Ella Fitzgerald

A Budapest Jazz Orchestra Malek Andrea, Náray Erika és Tóth Vera közreműködésével ismerteti meg a kezdő és haladó rajongókkal az énekesnőt, akinek több, mint kétszáz lemeze jelent meg mintegy 40 millió példányban, 13 Grammy-díjat kapott pályafutása során, kitüntették amerikai elnökök, és 1970-ben Magyarországon is koncertezett. Utolsó fellépése 1991-ben volt a Carnegie Hallban.

mikor: 20.30; hol: Fővárosi Állat- és Növénykert; mennyi: 4300 Ft; további információ

július 19.

OperaFüred – Énekkari gála

Az egyik legnemesebb és lassan 200 esztendeje töretlen magyar társasági esemény, a füredi Anna-bál sikeréhez járul hozzá immár évek óta a Magyar Állami Operaház. Idén is ad kórusestet az énekkar, lesz zenekaros operagála, táncol a balett az Anna Grand Hotel báli kertjében és OperaMozi keretében
vetítik le A Rajna kincse produkció filmjét.

mikor: 20.00; hol: Gyógy tér (Balatonfüred); további információ

július 20.

Kezdődik a Művészetek Völgye

Mindent a Völgyről – olvassa blogunkat, böngéssze különszámunkat!

Egy emberléptékű, programkínálatában mégis nagyszabású fesztivál, ahol figyelnek kicsikre és nagyokra, az épített és a természeti környezetre is. Udvarok és porták, ligetek és színpadok, pajták és kertek telnek meg programokkal, amelyek között számunkra a legkedvesebb a Papageno Klasszik helyszín. Itt klasszikus zene és opera csendül fel, bár kicsit másképp, mint a nagyvárosban. Garantáltan lesznek Állati jó zenék, megnyílik a Hang- és humoroskola, minden nap 17.30-kor pedig a generációjuk legkiválóbb művészei adnak szóló- és kamarakoncerteket a katolikus templomban. A Gástya-árokban Kőbánya, Taliándörögdön a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Nemzeti Színház vendégeskedik, a vigántpetendi Cirque du Tókert pedig az újcirkuszé. Barátait és kedvenc előadóit hívja meg magához a Momentán Társulat, Harcsa Veronika, a Kaláka, Szirtes Edina Mókus és Hobo. A népzene és a néptánc, valamint a világzene kezdő és haladó művelői a Muharay és a Fonó jóvoltából élhetik ki szenvedélyüket, de a Néprajzi Múzeum interaktív közösségi terébe is érdemes betérni például kerámiázni. Az elcsöndesülésre vágyók jógázhatnak, filmet nézhetnek, verselhetnek, társasjátékozhatnak, festhetnek vászontáskát, megismerkedhetnek gyógynövényekkel. Az aktív életmódot kedvelők számos sportolási lehetőség közül választhatnak: futhatnak, barlangászkodhatnak, túrázhatnak éjjel és nappal. Tíz minden igényt, érdeklődést, korosztályt kielégítő nap – ez a Völgy.

mikor: július 20-29.; hol: Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Vigántpetend; további információ

július 21.

A Nemzeti Filharmonikusok Martonvásáron

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Martonvásáron

Ezúttal három darab hangzik el a Brunszvik-kastélyban: az Ah, perfido! koncertária, a IV. szimfónia és a Karfantázia. A koncertnyitó nagyszabású, több szakaszból álló ária, vagy idegen szóval: scena – a huszonhat éves Beethoven rendkívüli énekes virtuozitást igénylő alkotása. A IV. szimfónia az életmű két súlyos szimfóniája között helyezkedik el, mint afféle boldogságsziget a középső alkotói korszak hősi tematikájú, súlyos művei között. Könnyed, olykor kacagtatóan szellemes mű, és nem utolsósorban izgalmas fordulatokban gazdag, elég az első tételt említeni, amelynek sötét hangvételű, baljóslatú bevezetéséhez meglepetésként kapcsolódik életerőtől duzzadó, optimista muzsika. A koncert második felében a zenetörténet egyik legkülönlegesebb összeállítású alkotását hallhatjuk. A szándékosan bombasztikus hatású mű a Beethoven életében kiemelkedő jelentőségű, éppen 210 éve rendezett szerzői estre íródott, lehengerlő fináléként; a zeneszerző a koncert valamennyi résztvevőjét fel szerette volna vonultatni ebben a rendkívüli darabban, amelynek jellege, hangvétele a IX. szimfónia utolsó tételében köszön vissza.

mikor: 19.00; hol: MTA Agrártudományi Kutatóközpont (Martonvásár); mennyi: 2100-4000 Ft; további információ

július 22.

Dohnányi Akadémia – Gálakoncert

A harmadik alkalommal szervezi meg a Dohnányi Akadémia nemzetközi karmesterkurzusát. Idén is tizenegy tehetséges, fiatal karmester fejleszti magát a mesterkurzus vezetője, Hollerung Gábor vezetésével és a Budafoki Dohnányi Zenekar és Bizják Dóra közreműködésével. A három kontinens hat országából és nyolc nemzetéből érkező fiatal karmesterek a mesterkurzust lezáró hangversenyen közönség előtt is bemutatják a kurzuson tanultakat. Mind a tizenegy résztvevő egy-egy tételt vezényel az esten. Műsoron Beethoven: II. szimfónia, Chopin: f-moll zongoraverseny, Bartók: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára.

mikor: 19.30; hol: Pesti Vigadó; mennyi: 1500 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.