Papageno Radio
Papagenda Programajánló - 2018. július 30.-augusztus 5.

Programajánló – 2018. július 30.-augusztus 5.

Elképesztően gazdag a hét koncertkínálata, köszönhetően az Auer Fesztiválnak és a Bozsoki Zenei Fesztiválnak, de szól klasszikus muzsika az Ördögkatlanban is. A jazz ezúttal populárisabb oldalát mutatja meg Kecskeméten a Jazzfővárosban. A hét utolsó délelőttjét pedig a különlegességek iránt kíváncsiak, Balog József, Szakcsi Lakatos Béla és/vagy Gershwin rajongói tegyék maguknak szabaddá! 

július 30.

Az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye

A koncertet indító két mű szerzői, Holst és Elgar között sok hasonlóságot találunk: kortársak voltak, a múlt század első évtizedeiben tevékenykedtek Angliában, s mindketten a zenei vezetésük alatt álló leányiskola növendékei számára írták a hangversenyen felcsendülő darabokat. Sosztakovics neve egy romantikus esten meglepetés lehet, de hallva a hegedűduók ezúttal kamarazenekaron megszólaló szívhez szóló dallamait, egyetérthetünk a címmel. Nem kérdés ez Csajkovszkij sláger művével kapcsolatban, mely már a bemutatón hatalmas sikert aratott, s töretlen népszerűségnek örvend azóta is.

mikor: 20.00; hol: Óbudai Társaskör; mennyi: 2500 Ft; további információ

július 31.

Indul az Ördögkatlan Fesztivál

Lajkó Félix

Az egyik legcsaládiasabb fesztiválon idén egy zenész, Snétberger Ferenc, egy könyvkiadó, a Magvető, és két fiatal, öntörvényű társulat, a k2 Színház és a Sztalker Csoport a díszvendég, és természetesen mindannyian több koncerttel, beszélgetéssel és előadással mutatkoznak be. Rajtuk kívül ott lesz többek között Lajkó Félix, a Vołosi és Alexander Balanescu, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, a Csík zenekar, Nádasdy Ádám, a Dollár Papa Gyermekei, a Forte Társulat, a tatabányai és a kassai színház.  Nem marad el Kolonits Klára és Dinyés Dániel opera-beavatója sem, és a Faluturisták is útra kelnek.

mikor: augusztus 4-ig; hol: Nagyharsány, Kisharsány, Mokos, Vylyan, Beremend, Villánykövesd; további információ

augusztus 1.

Indul az Auer Fesztivál

Immár negyedik alkalommal rendezi meg a Mendelssohn Kamarazenekar az Auer Lipót, a cár hegedűsének nevével fémjelzett nemzetközi zenei fesztivált azzal a céllal, hogy Veszprém festői városába elhozza azokat a művészeket, akik a zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. Az idei sztárvendég, Gidon Kremer, akit többek között Julianna Avgyejeva zongoraművésszel és Giedrė Dirvanauskaitė gordonkaművésszel hallhatunk közös koncerten ismét új felfedezésekkel érkezik. Itt lesz David Geringas világhírű csellista, hallhatjuk a Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István alkotta Auer Triót, és tanúi lehetünk Fejérvári Zoltán fiatal versenygyőztes zongoraművész valamint Herczku Ágnes Bartók-estjének is.

mikor: augusztus 5-ig; hol: Veszprém; további információ

augusztus 2.

Kezdődik a Bozsoki Zenei Fesztivál

A Bozsokon rendezett fesztivál egyéni zeneórákat, interaktív előadásokat, koncerteket, kiállításokat, irodalmi esteket és táncos műsorokat kínál résztvevői számára. A mesterkurzusok oktatói között találjuk Győri Noémit, Soltész Anikót, Korondi Annát, Petőfi Erikát és Hargitai Imrét. A rendezvény első napján Klukon Edit és Ránki Dezső ad négykezes zongorakoncertet, a későbbi hangversenyeken pedig Fejérvári Zoltánt, Varga Istvánt, Erika Geldsetzert és Ian Fountain is hallhatjuk. Az idei év új vendégei között szerepel Bősze Ádám, aki zenei stand-up comedyjét hozza el Bozsokra, illetve Mácsai Pál, aki Huzella Péterrel Befogad és kitaszít a világ címmel ad balladaestet. Az eseménysorozat utolsó napján Madaras Gergely vezényli a fesztivál zenekarát.

mikor: augusztus 5-ig; hol: Bozsok; további információ

Megnyílik a Jazzfőváros

Böngéssze végig a Jazzfőváros programját!

Tizenegy ország kilencven kiváló jazzmuzsikusa érkezik Kecskemétre augusztus elején, hogy 2+2 napig zenéljenek a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a hazai közönségnek. A klasszikus jazz minden műfaja hallható lesz a fesztiválon a ragtime-tól a blues-on, New Orleans jazzen, dixielanden, hot jazzen és boogie-woogie-n át a swinging. A meghívottak között megtaláljuk a világ egyik legavatottabb ragtime-zongoristáját, a norvég Morten Gunnar Larsent, a többször, több fórumun a legjobb francia jazz-zenésznek kikiáltott Guillaume Nouaux-t, az archaikus jazzstílus legjobb angol, francia, német és osztrák zenészeiből összeválogatott Echoes of New Orleans nevű szuperformációt, a boogie-s, jive-os swingalapokon nyugvó zenét játszó, How About Rita? elnevezésű holland csapatot vagy a húszas-harmincas évek tánczenéjének mestereit, a Bratislava Hot Serenaders-t. Színpadra lép a magyar élvonal jónéhány zenekara is, az eMeRTon-díjas házigazda Bohém Ragtime Jazz Band, a Vintage Dolls, a PapaJazz vagy a Mojo Workings. A koncert-sorozatot swingtánc-kurzusok, és jazztörténeti előadások egészítik ki, de strandolni is lehet a kecskeméti „Jazz-Woodstock”-on vagy veteránautó találkozón, futóversenyen részt venni. A fesztivál két fő napját (augusztus 3–4.) két ingyenes esemény keretezi: a nulladik napi, csütörtök esti élőzenés swingtánc-party, valamint a vasárnap délelőtti jazz brunch.

mikor: augusztus 5-ig; hol: Kecskemét; további információ

Kezdődnek a Debreceni Bor- és Jazznapok

Amióta világ a világ, legalábbis ha 1971-től számítjuk, a jazznapok szinonimája Magyarországon Debrecen: és amióta fuzionált a Borkarnevállal, a jazz és a gasztro összeért, a legfontosabb hazai jazz- és a borfesztivál egyben a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a Békás-tó partján. Az idei programban három kontinens 43 jazzformációjában 182 jazz-zenész lép színpadra, mellette majd minden borvidék képviselteti magát: 60-70 családi borászat nedűit ízlelhetjük, de lehet gyümölcsborokat, pálinkákat és pezsgőket is kóstolni.

mikor: augusztus 5-ig; hol: Debrecen, Nagyerdő, Békás-tó

augusztus 3.

Beethoven bűvöletében a Kismarton Trióval

Beethoven részére 1817-ben a londoni Broadwood zongoragyár egy zongorát küldött, amelyet a zeneszerző élete végéig használt. Halála után egy bécsi műkereskedő jóvoltából került Liszt Ferenc tulajdonába. Ő adományozta 1874-ben a Nemzeti Múzeumnak az ereklyének tekintett hangszert más, általa nagyra becsült tárgyaival együtt. A koncerten felcsendülő, a szerenád hagyományait követő első mű Beethoven egyik korai alkotása, amely meghozta számára a nemzetközi elismerést. Az Orbán György kompozíciójának címében szereplő Rasumoffsky gróf pedig Beethoven mecénása volt, amíg nagykövetként Bécsben teljesített szolgálatot. A koncertet megelőzően a Magyar Nemzeti Múzeum barokk és reformkori termeit érintő tárlatvezetésen Esterházy Fényes Miklós barytonjának és Mozart klavikordjának múltjáról hallhatnak történeteket, emellett Beethoven zongoráját is megcsodálhatják az érdeklődők.

mikor: 17.30 (tárlatvezetés); hol: Magyar Nemzeti Múzeum; mennyi: 500 / 1000 Ft; további információ

augusztus 4.

Trió Squelini

Az etno-jazzt és kortárs kamarazenét játszó, különleges hangszer-összeállítású Trió Squelini zenészei különböző felállásban (Tin Tin Q, Ektar Szőke Quartet stb.) évek óta muzsikálnak együtt s számtalan lemezen szerepeltek már közösen. Az eleinte alkalmilag fellépő Trio Squelini formációjukkal 2014-ben Campiello/Terecske címmel lemezt készítettek, s ennek megjelenése óta rendszeresen koncertező csapattá váltak. 2016-ban jelent meg Furioso című lemezük, melyen a kitűnő csellista, Rohmann Ditta közreműködött.

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 1500 Ft; további információ

augusztus 5.

Balog József és Szakcsi Lakatos Béla Gershwin-koncertje

Szakcsi Lakatos Béla. fotó: Csibi Szilvia (Müpa)

A hét kihagyhatatlan programja a két zongoraművész koncertje. Szakcsi Lakatos Béla évtizedek óta bizonyítja, mennyire érti és érzi Gershwin világát, Balog Józsefnek pedig nemrégiben jelent meg Gershwin-lemeze, amelyen megcsodálhatjuk briliáns technikáját és érzékeny, mély zeneiségét.

mikor: 11.00; hol: Várkert Bazár; mennyi: ingyenes; további információ

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!